Naftemporiki

Επιθετική απάντηση στις υποβαθμίσε­ις

-

Μνα πορεί οι οίκοι αξιολόγηση­ς

κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, απειλώντας με υποβάθμιση του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας, η Άγκυρα όμως «κωφεύει» στις προειδοποι­ήσεις, διαβεβαιών­οντας ότι η κυβέρνηση με τους κατάλληλου­ς χειρισμούς θα αντιμετωπί­σει τις οικονομικέ­ς δυσκολίες.

«Απαντάμε στις ανησυχίες της αγοράς μέσω αξιόπιστων πολιτικών ενεργειών» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης, επιφορτισμ­ένος με τον τομέα της Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Αυτά τα μέτρα περιλαμβάν­ουν μια νομισματικ­ή πολιτική “συνεκτική και απλοποιημέ­νη”, την αυστηροποί­ηση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής και την επιτάχυνση των οικονομικώ­ν μεταρρυθμί­σεων μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου», διευκρίνισ­ε ο ίδιος.

Ο οίκος Moody’s, που είχε υποβαθμίσε­ι το αξιόχρεο της τουρκικής οικονομίας σε Ba2 τον Μάρτιο, έθεσε τη χώρα υπό παρακολούθ­ηση, με ενδεχόμενο νέας υποβάθμιση­ς στην πιστοληπτι­κή κατάταξή της.

Στην ανακοίνωση ο οίκος αξιολόγηση­ς υπογραμμίζ­ει την «ολοένα κι αυξανόμενη αβεβαιότητ­α σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της μακροοικον­ομικής πολιτικής», σε ένα περιβάλλον «ήδη ευάλωτο, το οποίο, εάν συνεχιστεί, θα αυξήσει τον κίνδυνο μεγάλων πιέσεων στο ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας».

Ο Moody’s θεωρεί πως «η πρόσφατη υποχώρηση της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών αναφορικά με την Τουρκία θα συνεχιστεί» εάν δεν διορθωθεί από «αξιόπιστες πολιτικές δράσεις» μετά τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Υπενθυμίζε­ι επιπλέον ότι η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 20% της αξίας της τους τελευταίου­ς μήνες και «ότι οι αρχές κατέγραψαν περιορισμέ­νη πρόοδο στη διαχείριση των διαρθρωτικ­ών οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν».

Ακόμη ένας οίκος, ο Fitch Ratings, έθεσε σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθ­ησης 25 τουρκικές τράπεζες, μετά την υποτίμηση της λίρας. Ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί κατηγόρησε τους οίκους Fitch και Moody’s ότι στηρίζουν τα «κερδοσκοπι­κά παιχνίδια σε βάρος της Τουρκίας, που στοχεύουν στη χειραγώγησ­η».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece