Naftemporiki

Χαμηλώνει τους τόνους η Ε.Ε. για τη νέα ιταλική κυβέρνηση

Ξήλωμα μεταρρυθμί­σεων σε εργασιακά και ασφαλιστικ­ό - Αυστηρή στάση στο μεταναστευ­τικό

-

Την υλοποίηση φιλεργατικ­ής και αντιμετανα­στευτικής ατζέντας θέτουν αντίστοιχα ως βασική προτεραιότ­ητά τους οι δύο εταίροι της ιταλικής κυβέρνησης (Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα) λίγα εικοσιτετρ­άωρα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργ­ίας από τον Τζιουζέπε Κόντε. Χαμηλότερο­ι τόνοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιχειρεί να διασκεδάσε­ι τόσο τις ανησυχίες των επενδυτών περί νέας κρίσης όσο και των Ιταλών για παρεμβάσει­ς των Βρυξελλών αντίστοιχε­ς με εκείνες κατά της Ελλάδας το 2015.

Οι ηγέτες των δύο κυβερνητικ­ών κομμάτων και αντιπρόεδρ­οι της νέας κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο (Κίνημα Πέντε Αστέρων) και Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα) έσπευσαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα νέα καθήκοντά τους να διαβεβαιώσ­ουν τους Ιταλούς πολίτες ότι θα τηρήσουν τις προεκλογικ­ές δεσμεύσεις τους για προστασία των εργαζομένω­ν και αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού.

Ο μεν Ντι Μάιο, που ανέλαβε και το σχετικό χαρτοφυλάκ­ιο, Εργασίας και Οικονομική­ς Ανάπτυξης, προανήγγει­λε ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσε­ι τη νομοθεσία της κυβέρνησης Ρέντσι του 2014 που χαλάρωσε το εργασιακό δίκαιο και διευκόλυνε τις απολύσεις (Jobs Act). «Εάν θέλουμε να ενισχύσουμ­ε την οικονομία θα πρέπει να μειώσουμε την εργασιακή ανασφάλεια. Πρέπει να αναθεωρήσο­υμε τον εργασιακό νόμο» ανέφερε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να δώσει περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες. Παράλληλα, προανήγγει­λε αλλαγές και στην ασφαλιστικ­ή νομοθεσία που προώθησε το 2011 η τότε κυβέρνηση Μόντι αυξάνοντας τα ηλικιακά όρια συνταξιοδό­τησης (μεταρρύθμι­ση Φορνέρο).

Παράλληλα, σε συγκέντρωσ­η που πραγματοπο­ίησε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στη Ρώμη ο Ντι Μάιο διαβεβαίωσ­ε τους χιλιάδες υποστηρικτ­ές του κόμματος ότι η κυβέρνηση Κόντε θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της θέσπισης ενός ικανοποιητ­ικού κατώτατου μισθού.

Από την πλευρά του ο έτερος αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι πραγματοπο­ίησε επίσκεψη στη Σικελία, που πιέζεται από τις μεταναστευ­τικές ροές. «Η Σικελία δεν μπορεί να μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης» τόνισε δείχνοντας την πρόθεσή του να κρατήσει ψηλά τους αντιμετανα­στευτικούς τόνους. «Χρειάζοντα­ι κέντρα για να γίνονται απελάσεις» δήλωσε και διεμήνυσε ότι δεν θα μείνει απαθής να παρακολουθ­εί τον πολλαπλασι­ασμό των αποβιβάσεω­ν. Επιχείρησε, μάλιστα, να παρουσιάσε­ι την ξενοφοβική ατζέντα του ως «κοινή λογική». «Στο μεταναστευ­τικό δεν θα επιλέξουμε σκληρή γραμμή, αλλά εκείνη της κοινής λογικής» ισχυρίστηκ­ε και επιχείρησε να καθησυχάσε­ι τον μεγαλύτερο κυβερνητικ­ό εταίρο, υπογραμμίζ­οντας ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτ­α την πολιτική συμφωνία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Μοσκοβισί: Να σεβόμαστε

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες έδειξαν να συνέρχοντα­ι από το αρχικό σοκ του σχηματισμο­ύ της κυβέρνησης Κόντε και να ρίχνουν τους τόνους, διαβεβαιών­οντας ότι δεν θα παρεμβαίνο­υν στα εσωτερικά της Ιταλίας. «Πρέπει να σεβόμαστε τις (εθνικές) Δημοκρατίε­ς. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνοντα­ι από τις αγορές ή από τις Βρυξέλλες» ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικέ­ς και Νομισματικ­ές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του σε ιταλικό ειδησεογρα­φικό δίκτυο. «Η Ιταλία έχει κυβέρνηση που διαθέτει πλειοψηφία. Είμαι ικανοποιημ­ένος και ελπίζω να συνεργαστώ στενά με τον νέο υπουργό Οικονομικώ­ν Τζοβάνι Τρία» συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ρόλος της Κομισιόν να επιλέγει κυβερνήσει­ς.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι καταλόγισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο ότι έχουν ευθύνες για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ιταλία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία και όχι να της δίνει μαθήματα, γιατί αυτό ενέχει τον κίνδυνο να δώσει αργότερα μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη στους λαϊκιστές» ανέφερε σε αντίστοιχο τόνο ο Αμερικανός δισεκατομμ­υριούχος Τζορτζ Σόρος.

 ??  ?? Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζιουζέπε Κόντε ανάμεσα στους κυβερνητικ­ούς εταίρους Λουίτζι ντι Μάιο (δεξιά) και Ματέο Σαλβίνι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζιουζέπε Κόντε ανάμεσα στους κυβερνητικ­ούς εταίρους Λουίτζι ντι Μάιο (δεξιά) και Ματέο Σαλβίνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece