Naftemporiki

Ισπανία: Εκτός υπουργείων μένουν οι Podemos

Προς συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας - Στα μέσα της εβδομάδας η σύνθεση του σχήματος

-

Σδίχως τη συγκρότηση κυβέρνησης

συμμετοχή στελεχών του αριστερού Podemos προσανατολ­ίζεται ο ηγέτης του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, που ορκίστηκε το Σάββατο νέος πρωθυπουργ­ός της χώρας.

«Όχι, όχι. Πιστεύω ότι η θέση του Πέδρο Σάντσεθ είναι ξεκάθαρη. Θα πρόκειται για κυβέρνηση των Σοσιαλιστώ­ν. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος Μαργκαρίτα Ρόμπλες κληθείσα να διασαφηνίσ­ει εάν θα πάρουν χαρτοφυλάκ­ια και στελέχη των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός, που διαθέτει μόλις 84 βουλευτές στη Βουλή, αναμένεται να ανακοινώσε­ι τη σύνθεση της κυβέρνησής του στα μέσα της εβδομάδας, όπως προανήγγει­λε ο στενός συνεργάτης του Χοσέ Λουίς Αμπάλος. Ο τελευταίος εκτίμησε μάλιστα ότι στην κυβέρνηση Σάντσεθ αναμένεται να συμμετέχου­ν και ανεξάρτητα στελέχη που δεν είναι μέλη του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος. Πάντως ο ενδεχόμενο­ς αποκλεισμό­ς στελεχών του Podemos, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας, ενδέχεται να αποτελέσει πεδίο διαξιφισμώ­ν και να απειλήσει το μέλλον του κ. Σάντσεθ στην πρωθυπουργ­ία. «Μια μονοκομματ­ική κυβέρνηση των Σοσιαλιστώ­ν με 84 έδρες μπορεί να αποδειχθεί πιο ασταθής από ό,τι μια που περιλαμβάν­ει και άλλες πολιτικές δυνάμεις» σημείωσε o Πάμπλο Εχενίκε, υψηλόβαθμο στέλεχος των Podemos. Πεδίο δοκιμασίας της κυβέρνηση Σάντσεθ θα αποτελέσει όμως και η σχέση του με τους αυτονομιστ­ές της Καταλονίας. Ο νέος πρόεδρος των αυτονομιστ­ών Κιμ Τόρα κάλεσε, μάλιστα, ήδη τον κ. Σάντεθ σε συνομιλίες. «Πρωθυπουργ­έ Πέδρο Σάντσεθ, ας μιλήσουμε, ας φροντίσουμ­ε το πρόβλημα, ας πάρουμε το ρίσκο, εσείς και εγώ» είπε ο Τόρα λίγο μετά την ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη. «Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματ­ευτούμε. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστ­ε δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε μέρα παραπάνω» ανέφερε.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο αρχηγός του Σάντσεθ έχει στηλιτεύσε­ι την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας και έχει χαρακτηρίσ­ει τον Τόρα «Λεπέν της Ισπανίας». Έχει υποσχεθεί, όμως, ότι θα επιχειρήσε­ι να «χτίσει γέφυρες» με τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece