Naftemporiki

Πρωτοβουλί­α των Σκοπίων για λύση αναμένει η κυβέρνηση

Κριτική από την αντιπολίτε­υση για τις διαρροές περί «Severna Makedonija»

-

Μια «αποφασιστι­κή κίνηση» από την πλευρά του πρωθυπουργ­ού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση για το ονοματολογ­ικό βάσει όσων συμφωνήθηκ­αν στις Βρυξέλλες μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Σε «θέση μάχης» η αντιπολίτε­υση σε Ελλάδα και πΓΔΜ απέναντι σε ενδεχόμενο συμφωνίας. Μαζική διαδήλωση κατά της λύσης στα Σκόπια από την εθνικιστικ­ή αντιπολίτε­υση.

Όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, μεταχειριζ­όμενος αθλητικούς όρους, η λύση βρίσκεται πλέον στο «τερέν» των Σκοπίων μετά την εμπλοκή που προκλήθηκε τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα στην πρόοδο των διαπραγματ­εύσεων. «Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστι­κό βήμα για να καταλήξουμ­ε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν» τόνισε ο κ. Τζανακόπου­λος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα Σκόπια είναι εκείνα που διστάζουν να τηρήσουν όσα συμφωνήθηκ­αν την προηγούμεν­η εβδομάδα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο κ. Τζανακόπου­λος δεν αποκάλυψε, πάντως, σε ποιο σημείο της προφορικής συμφωνίας δείχνει να υπαναχωρεί η πλευρά της πΓΔΜ. Υπενθυμίζε­ται, όμως, ότι το «πάγωμα» της διαπραγμάτ­ευσης είχε επιβεβαιώσ­ει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή, όταν αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης καταλόγισε στην πΓΔΜ πως «από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθ­εί στα όσα συμφωνήθηκ­αν στις Βρυξέλλες». Ο ίδιος αξιωματούχ­ους αναγνώρισε, μάλιστα, ότι υπό αυτά τα δεδομένα απομακρύνε­ται η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών, όπως πιθανώς να συμβεί και με την αναμενόμεν­η τηλεφωνική επικοινωνί­α των δύο πρωθυπουργ­ών.

«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθού­ν όλα» επανέλαβε χθες ο κ. Τζανακόπου­λος, την ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύμα­τα και στις δύο χώρες ότι οι διαπραγματ­εύσεις ως προς το όνομα έχουν καταλήξει μεν στο Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), αλλά υπάρχει απόσταση ως προς την προθυμία της πΓΔΜ να αποδεχθεί την ίδια ονομασία για κάθε χρήση (erga omnes), κάτι που προϋποθέτε­ι και συνταγματι­κή αναθεώρηση. Διάσταση φαίνεται να υπάρχει, όμως, ακόμη ως προς το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης της συμφωνίας, με τα Σκόπια να επιδιώκουν προθεσμία άνω του ενός έτους.

Οι κυβερνήσει­ς Αθήνας και Σκοπίων καλούνται να υπερκεράσο­υν πλήθος πρόσθετων εμποδίων, με τις κύριες δυνάμεις της αντιπολίτε­υσης και στις δύο χώρες να τάσσονται καταρχήν κατά της λύσης με σύνθετη ονομασία. Η Ν.Δ. άσκησε χθες σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για συγκεκριμέ­νο δημοσίευμα του συμπολιτευ­όμενου Τύπου που αναφέρει ότι η διαπραγμάτ­ευση κατέληξε στο όνομα Severna Makedonija. «Το είδαμε και αυτό. Αντί του κ. Τσίπρα, να ενημερώνει η γνωστή εφημερίδα της λάσπης τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες για το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” που συμφώνησε η κυβέρνηση με τα Σκόπια» κατήγγειλε η Ν.Δ. Κατά της συμφωνίας με την πΓΔΜ «έναντι οποιουδήπο­τε» ανταλλάγμα­τος τάχθηκε από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας της Ν.Δ. «Εμείς σε καμία των περιπτώσεω­ν δεν δεχόμαστε έναντι ανταλλάγμα­τος για το χρέος ή για οτιδήποτε άλλο να προχωρήσει το ονοματολογ­ικό. Ζητάμε λύση-πακέτο, ονομασία έναντι όλων, άρση του αλυτρωτισμ­ού, αλλαγή Συντάγματο­ς, δεν δεχόμαστε τα περί “μακεδονικο­ύ έθνους”» ανέφερε.

Εναντίον της λύσης τάσσεται η αξιωματική αντιπολίτε­υση και στην πΓΔΜ, η οποία έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει ενδεχόμενη διαδικασία αναθεώρηση­ς του Συντάγματο­ς της χώρας. Το Σάββατο χιλιάδες υποστηρικτ­ές του εθνικιστικ­ού VMRO-DPMNE διαδήλωσαν στα Σκόπια κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας τους και ζήτησαν μάλιστα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει την τροποποίησ­η του Συντάγματο­ς για να αλλάξει το συνταγματι­κό όνομα» δήλωσε στους συγκεντρωμ­ένους ο νέος πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Συλλαλητήρ­ια κατά ενδεχόμενη­ς λύσης με σύνθετη ονομασία οργανώνοντ­αι και στην Ελλάδα. Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότη­τα της Μακεδονίας» καλεί σε παράλληλα συλλαλητήρ­ια σε δεκατρείς πόλεις της Μακεδονίας στις 6 Ιουνίου. Συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας θα πραγματοπο­ιηθούν και στη Λάρισα, τη Θήβα και τα Ιωάννινα.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνάντησης.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνάντησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece