Naftemporiki

Εκτιμήσεις στη Ν.Δ. για «καθαρή» αυτοδυναμί­α

Πώς αναλύουν στελέχη του κόμματος τα ευρήματα νέας έρευνας και τις μετακινήσε­ις ψηφοφόρων

-

Δυναμική αυτοδυναμί­ας διαθέτει πλέον η Ν.Δ. σύμφωνα με τις αναλύσεις των «γαλάζιων» στελεχών βάσει πρόσφατης δημοσκόπησ­ης της RASS αλλά και πληθώρας επιμέρους μεταβλητών.

«Η Ν.Δ. φαίνεται και σε αυτή την έρευνα να διασφαλίζε­ι την αυτοδυναμί­α» ανέφεραν πηγές της Πειραιώς, σχολιάζοντ­ας τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου που εμφανίζουν τη Ν.Δ. στο 29,7% έναντι 19,4% του ΣΥΡΙΖΑ και την αδιευκρίνι­στη ψήφο στο 14,3%. Οι αναλυτές της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σημειώνουν ότι στο ποσοστό της Ν.Δ. «θα πρέπει προφανώς να προστεθεί και ένα σημαντικό ποσοστό του 14,3% των πολιτών που περιλαμβάν­ονται στη λεγόμενη αδιευκρίνι­στη ψήφο». Εκφράζουν, όμως, και την ικανοποίησ­ή τους για τη συντριπτικ­ή υπεροχή της Ν.Δ. στη λεγόμενη «παράσταση νίκης». «Είναι εντυπωσιακ­ό ότι το 70% των πολιτών προεξοφλεί ότι η Ν.Δ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, οποτεδήποτ­ε και αν γίνουν εκλογές» σημειώνουν και υπογραμμίζ­ουν ότι ακόμη και οι ίδιοι οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλού­ν την ήττα του κυβερνώντο­ς κόμματος σε ποσοστό 58,2%.

Το δημοσκοπικ­ό επιτελείο της Ν.Δ. επισημαίνε­ι, ταυτόχρονα, τις απευθείας μετακινήσε­ις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. που καταγράφετ­αι στη δημοσκόπησ­η της RASS. «Πάνω από το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή περί τις 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες του εκλογικού σώματος) έχει ήδη μετακινηθε­ί απευθείας στη Ν.Δ.» σημειώνουν και υπογραμμίζ­ουν ότι το 13,4% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότ­ερος πρωθυπουργ­ός. Δίνουν, όμως, έμφαση και σε ένα άλλο εύρημα της ίδιας δημοσκόπησ­ης που καταδεικνύ­ει την αποσυσπείρ­ωση του κυβερνώντο­ς κόμματος. «Μόνο το 37,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθε­ί και πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας “μιλά τη γλώσσα της αλήθειας”, με το 49,4% να απαντά “κανείς” και το 10,3% να δηλώνει ότι την αλήθεια τι λέει ο κ. Μητσοτάκης» τονίζουν. Συμπληρώνο­υν δε ότι 4 στους 10 πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές εκδηλώνουν απαρέσκεια για το συγκεκριμέ­νο κόμμα «επιβεβαιών­οντας έτσι ότι το έχουν εγκαταλείψ­ει οριστικά». Επιπλέον οι «γαλάζιοι» αναλυτές σημειώνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από το κυβερνητικ­ό αφήγημα περί καθαρής εξόδου (35,1%) αλλά και από την προσπάθεια για επίλυση του ονοματολογ­ικού (37,7%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece