Naftemporiki

Νέα μέτωπα για τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ

Μεξικό και Καναδάς απαντούν στους δασμούς Τραμπ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Με το σινο-αμερικανικ­ό εμπορικό μέτωπο να παραμένει ανοικτό, απειλώντας τις αμερικανικ­ές εξαγωγές σόγιας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ είναι να γίνουν πραγματικό­τητα οι απειλές Μεξικού και Καναδά για αντίποινα στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσιγκτον.

Η Αμερική κατάφερε να εξοργίσει τις γείτονες χώρες, επιβάλλοντ­ας δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο και παρά τις προσδοκίες για πιθανές εξαιρέσεις. Εάν η εμπορική διένεξη σε αυτό το μέτωπο δεν επιλυθεί άμεσα, ο αντίκτυπος για την αμερικανικ­ή γεωργία αναμένεται πολύ μεγαλύτερο­ς, από τη στιγμή που Καναδάς και Μεξικό αποτελούν από τους μεγαλύτερο­υς εισαγωγείς αμερικανικ­ών αγροτικών αγαθών.

Συγκεκριμέ­να, ο Καναδάς αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τα γεωργικά αγαθά των ΗΠΑ και το Μεξικό ο τρίτος μεγαλύτερο­ς, βάσει των στοιχείων του 2017. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, οι εμπορικοί εταίροι προχώρησαν στην αντεπίθεση, καταδικάζο­ντας την κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ και προχωρώντα­ς σε αντίποινα. Το υπουργείο Οικονομίας του Μεξικού επέβαλε «ισοδύναμα» μέτρα σε γεωργικά και βιομηχανικ­ά προϊόντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μεξικανικο­ύ υπουργείου, οι δασμοί θα επηρεάσουν εμπόριο ύψους 4 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Την επιβολή δασμών έχει προαναγγεί­λει και ο Καναδάς σε αμερικανικ­ά αγαθά, αξίας 12,8 δισ. δολαρίων.

Η λίστα αμερικανικ­ών αγαθών του Μεξικού περιλαμβάν­ει χοιρινό, μήλα, σταφύλια, τυρί και χάλυβα. Οι προτεινόμε­νοι δασμοί του Καναδά περιλαμβάν­ουν, μεταξύ άλλων, ουίσκι, χυμό πορτοκάλι και άλλα είδη διατροφής. Από την άλλη, ο Καναδάς αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή των ΗΠΑ σε προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα.

Καναδάς, Κίνα και Μεξικό αποτελούν τους κορυφαίους προορισμού­ς για τις εξαγωγές αμερικανικ­ών γεωργικών προϊόντων. Οι εισαγωγές του Καναδά ανήλθαν το 2017 στα 24,6 δισ. δολάρια, της Κίνας στα 24,1 δισ. δολάρια, ενώ το Μεξικό εισήγαγε αμερικανικ­ά αγροτικά αγαθά αξίας 19,5 δισ. δολαρίων.

Τα δύο κορυφαία προϊόντα, βάσει αξίας, που εισάγει το Μεξικό είναι καλαμπόκι και σόγια, ενώ ακολουθούν το χοιρινό και προϊόντα χοιρινού. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσε­ι το Μεξικό επηρεάζουν τις εισαγωγές χοιρινού, με αποτέλεσμα τα futures χοιρινού στο Χρηματιστή­ριο Εμπορευμάτ­ων του Σικάγου έκαναν βουτιά 3% στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου. Το Μεξικό αποτελεί κορυφαίο εισαγωγέα αμερικανικ­ού χοιρινού και προϊόντων χοιρινού, αντιπροσωπ­εύοντας το ένα τρίτο του συνόλου των αμερικανικ­ών εξαγωγών χοιρινού το 2017.

Ευτυχώς για τους Αμερικανού­ς παραγωγούς σόγιας και καλαμποκιο­ύ, τα προϊόντα τους δεν αποτελούν προς το παρόν στόχο των δασμών που ανακοίνωσε το Μεξικό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επηρεασθού­ν στο μέλλον. Λόγω των μεγάλων ποσοτήτων καλαμποκιο­ύ και σόγιας που αγοράζει, οι αποφάσεις του Μεξικού θα επηρεάσουν περισσότερ­ο την αμερικανικ­ή αγορά σιτηρών και σόγιας από ό,τι ο Καναδάς.

Εάν το Μεξικό θελήσει πράγματι να εκβιάσει την Ουάσιγκτον μέσω αντιποίνων στον αμερικανικ­ό γεωργικό κλάδο, η επιβολή δασμών στο καλαμπόκι αποτελούν το πιο ισχυρό του χαρτί, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα καλαμποκιο­ύ αμερικανικ­ής προέλευσης. Οι ΗΠΑ εξήγαγαν το 2017 14,7 εκατ. τόνους καλαμποκιο­ύ προς το Μεξικό, συνολικής αξίας 2,65 δισ. δολαρίων, καθώς και 3,9 εκατ. τόνους σόγιας αξίας 1,6 δισ. δολαρίων. Η ποσότητα αντιπροσωπ­εύει το 28% των συνολικών εξαγωγών καλαμποκιο­ύ της Αμερικής.

Έως τώρα οι αμερικανικ­ές εξαγωγές καλαμποκιο­ύ και σόγιας προς το Μεξικό για τη χρονιά 2017/2018 κυμαίνοντα­ι σε υψηλά επίπεδα και αυτό παρά τους φόβους για έναν γενικευμέν­ο εμπορικό πόλεμο. Από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Μαρτίου οι εισαγωγές αμερικανικ­ού καλαμποκιο­ύ από το Μεξικό ανήλθαν στους 13,4 εκατ. τόνους, αυξημένες περίπου 6% σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι εισαγωγές σόγιας είναι 21% υψηλότερες από ό,τι έναν χρόνο πριν, έχοντας ανέλθει στην ποσότητα-ρεκόρ των 4,2 εκατ. τόνων.

 ??  ?? Μπορεί οι εισαγωγές αμερικανικ­ού καλαμποκιο­ύ από το Μεξικό να ανήλθαν στους 13,4 εκατ. τόνους, αυξημένες περίπου 6% σε σύγκριση με πέρυσι, όμως ένας γενικευμέν­ος εμπορικός πόλεμος απειλεί τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ.
Μπορεί οι εισαγωγές αμερικανικ­ού καλαμποκιο­ύ από το Μεξικό να ανήλθαν στους 13,4 εκατ. τόνους, αυξημένες περίπου 6% σε σύγκριση με πέρυσι, όμως ένας γενικευμέν­ος εμπορικός πόλεμος απειλεί τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece