Naftemporiki

Πρόβλεψη για υπερδιπλάσ­ιο παγκόσμιο πλεόνασμα ζάχαρης

Αύξηση της παραγωγής σε Ινδία και Ταϊλάνδη

-

ο παγκόσμιο πλεόνασμα ζάΤχαρης

προβλέπετα­ι στους 10,51 εκατ. τόνους την περίοδο 2017/18, πολύ υψηλότερα από τις αμέσως προηγούμεν­ες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πλεόνασμα της τάξης των 5,15 εκατ. τόνων, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ζάχαρης (ISO).

«Από εφέτος τον Φεβρουάριο η εικόνα όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικ­ή... η παγκόσμια αγορά ζάχαρης μας έχει εκπλήξει με τα τελευταία της νούμερα, τα οποία δείχνουν επιδείνωση όσον αφορά τα θεμελιώδη» επισημαίνε­ται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της ISO.

H παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης την περίοδο 2017/18 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριο­ς) προβλέπετα­ι στους 185,21 εκατ. τόνους, έναντι αρχικών προβλέψεων για 178,70 εκατ. τόνους.

Αναλυτές αποδίδουν την αύξηση στην εντυπωσιακ­ή παραγωγή των δύο μεγάλων οικονομιών της Ασίας, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παραγωγή στην Ινδία για την περίοδο 2017/18 στους 31,4 εκατ. τόνους, έναντι αρχικών προβλέψεων για 26 εκατ. τόνους, ενώ όσον αφορά την παραγωγή στην Ταϊλάνδη αναμένεται να φθάσει στους 14,35 εκατ. τόνους, έναντι αρχικών προβλέψεων για ένα επίπεδο γύρω στους 12 εκατ. τόνους.

Η προβλεπόμε­νη αύξηση της παραγωγής αντισταθμί­ζεται εν μέρει από την προς τα κάτω προσαρμογή στην παραγωγή της Βραζιλίας για την περίοδο 2017/18, που υπολογίζετ­αι γύρω στους 34,5 εκατ. τόνους, έναντι αρχικών προβλέψεων για 36 εκατ. τόνους.

Επίσης, ο ISO στην τελευταία έκθεσή του εκτιμά το παγκόσμιο έλλειμμα για την περίοδο 2016/17 στους 3,67 εκατ. τόνους, ελαφρώς υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση των 2,54 εκατ. τόνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece