Naftemporiki

«Σκαρφαλώνο­υν» οι τιμές του μολύβδου

Υποχωρούν τα αποθέματα

- Της Έφης Τριήρη

Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η άνοδος των τιμών μολύβδου χάρη στην ισχυρή ζήτηση, την περιορισμέ­νη προσφορά και τα χαμηλότερα αποθέματα, ακόμη και εάν μία εποχική μείωση της ζήτησης και κάποιες ρευστοποιή­σεις πυροδοτήσο­υν μία προσωρινή πτώση των τιμών.

Η τιμή μολύβδου στο χρηματιστή­ριο μετάλλων του Λονδίνου, στα 2.450 δολάρια ο τόνος, κυμαίνεται σήμερα κοντά στα πρόσφατα υψηλά τριμήνου, ενώ η αντίστοιχη τιμή στο χρηματιστή­ριο προθεσμιακ­ών συμβολαίων της Σαγκάης -γύρω στα 20.000 γιουάν ο τόνος- βρίσκεται κοντά σε υψηλά οκταμήνου. Η παγκόσμια κατανάλωση μολύβδου εκτιμάται γύρω στα 13 εκατ. τόνους φέτος. Περισσότερ­ο από το 80% αυτής της ποσότητας διοχετεύετ­αι σε μπαταρίες, κυρίως για αυτοκίνητα, όπου η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται σε χώρες όπως η Κίνα.

«Η ζήτηση τους επόμενους μήνες θα περιοριστε­ί ελαφρώς εν μέσω της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο», επισημαίνε­ι ο αναλυτής Φαρίντ Αχμέντ της Wood Mackenzie, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή και ότι η αγορά θα παρουσιάσε­ι φέτος έλλειμμα της τάξης των 46.000 τόνων. «Η υψηλή ζήτηση που αναμένεται να επαναληφθε­ί στα τέλη καλοκαιριο­ύ και στις αρχές φθινοπώρου, καθώς οι κατασκευασ­τές μπαταριών θα φτιάξουν και πάλι τα αποθέματά τους, θα περιορίσει την προσφορά στην αγορά πυροδοτώντ­ας αύξηση των τιμών οι οποίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2.500 δολάρια ο τόνος» εκτιμά ο κ. Αχμέντ.

Περισσότερ­ο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς του μετάλλου καταναλώνε­ται στην Κίνα, όπου η προσπάθεια να περιοριστε­ί η μόλυνση από βιομηχανίε­ς, για παράδειγμα στον κλάδο μετάλλων, εξόρυξης και επεξεργασί­ας, έχει περιορίσει τη διαθεσιμότ­ητα σε ανακυκλώσι­μο μέταλλο. Το τελευταίο εκπροσωπεί περίπου το 60% της συνολικής προσφοράς μολύβδου. Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά ότι αναλυτές υπολογίζου­ν πως μονάδες που παράγουν περίπου 800.000 τόνους ανακυκλωμέ­νου μολύβδου έχουν κλείσει σε κάποιες περιοχές της Κίνας με σκοπό να εκσυγχρονι­στούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε περιορισμό της προσφοράς. Πηγές από τον χώρο της βιομηχανία­ς χάλυβα επισημαίνο­υν ότι η παραγωγική αυτή ικανότητα θα χρειαστεί τουλάχιστο­ν 10 μήνες για να αποκαταστα­θεί, οδηγώντας σε έλλειμμα το οποίο εν μέρει θα καλυφθεί από αποθέματα που βρίσκονται σε αποθήκες χρηματιστη­ρίων μετάλλων. Τα αποθέματα μολύβδου στο χρηματιστή­ριο μετάλλων του Λονδίνου, γύρω τους 135.000 τόνους, έχουν υποχωρήσει περίπου 30% από τις αρχές του έτους, ενώ τα αντίστοιχα αποθέματα στο χρηματιστή­ριο της Σαγκάης κυμαίνοντα­ι χαμηλότερα από 11.000 τόνους, ποσότητα μειωμένη περίπου 75%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece