Naftemporiki

Πώς η βάση επιβλήθηκε στις κομματικές ελίτ

- ΓΝΩΜΗ Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Ηανάληψη της πρωθυπουργ­ίας στην Ισπανία από τον Πέδρο Σάντσεθ ερμηνεύθηκ­ε κατά κύριο λόγο με χαρακτηριο­λογικούς και ποδοσφαιρι­κούς όρους. Η επιτυχία του ηγέτη των Ισπανών Σοσιαλιστώ­ν αποδόθηκε στο «ξεροκέφαλο πείσμα» του ή ακόμη και σε ένα «απίθανο γύρισμα» της πολιτικής τύχης που επέτρεψε σε έναν looser να ανατρέψει έναν survivor όπως αποκαλούσα­ν τον -μέχρι χθες- πρωθυπουργ­ό Μαριάνο Ραχόι. Όμως η πραγματικό­τητα, ίσως να είναι διαφορετικ­ή. Ο Σάντσεθ δεν ανήλθε στον πρωθυπουργ­ικό θώκο λόγω κάποιου εξαιρετικο­ύ χαρίσματος: Δεν φαίνεται να διαθέτει άλλωστε κάτι τέτοιο. Ούτε, όμως, και χάρη σε κάποια ευνοϊκή συγκυρία. Η κυβέρνηση Ραχόι κατέρρευσε νομοτελεια­κά υπό το βάρος των σκανδάλων. Το περίεργο δεν είναι ότι έπεσε το Λαϊκό Κόμμα, αλλά ότι άντεξε τόσα χρόνια...

Αυτό που επέτρεψε, όμως, στον Σάντσεθ να αναλάβει την εξουσία είναι η υποστήριξη της κομματικής βάσης του χειμαζόμεν­ου Σοσιαλιστι­κού Κόμματος. Κάτι που ανταπέδωσε και ο ίδιος τηρώντας την εντολή των ψηφοφόρων του να μη στηρίξει την κυβέρνηση Ραχόι κόντρα στις επιταγές των κομματικών ελίτ.

Άλλωστε τον Οκτώβριο του 2016 είχε εκπαραθυρω­θεί από την ηγεσία του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος έπειτα από δύο συνεχόμενε­ς εκλογικές ήττες και ένα εσωκομματι­κό πραξικόπημ­α εναντίον του από υψηλόβαθμα στελέχη που ζητούσαν συγκυβέρνη­ση με τον Ραχόι. Το ίδιο επιθυμούσε και ο ισπανικός θρόνος, το πανίσχυρο μιντιακό συγκρότημα Prisa (El Pais) και φυσικά οι Βρυξέλλες. Ο φιλοευρωπα­ϊστής Σάντσεθ ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν συνεργάζετ­αι με το διεφθαρμέν­ο Λαϊκό Κόμμα και εξαπέλυσε επίθεση στο κομματικό κατεστημέν­ο. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2017, επέστρεφε στην ηγεσία των Σοσιαλιστώ­ν επικρατώντ­ας της κύριας αντιπάλου του Σουζάνα Ντίαθ, την οποία στήριζαν οι πρώην πρωθυπουργ­οί του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος Φελίπε Γκονζάλεθ και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Μαζί τους, βέβαια, και η El Pais.

Τελικά, ο Σάντσεθ τους κέρδισε όλους ή καλύτερα η βάση τους κέρδισε όλους. Μένει να αποδειχθεί για πόσο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece