Naftemporiki

Μερική ικανοποίησ­η στην Ε.Ε. από τα βήματα του Βερολίνου

Παρά τα κοινά σημεία για την ευρωμεταρρ­ύθμιση, παραμένουν οι διαφορές

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε χθες τις προτάσεις της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των θέσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα, όπως ο ακριβής ρόλος του νέου Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου, που θα διαδεχθεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, οι προτάσεις της κ. Μέρκελ προσφέρουν μια παράμετρο για την επίτευξη συμφωνίας σε σημαντικά θέματα, ενώ το επόμενο στάδιο θα είναι η σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης στις 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες. «Επαναλαμβά­νουμε την πεποίθησή μας ότι η συνάντηση αυτή δεν θα είναι μια ακόμη συνάντηση για συζήτηση, αλλά μια σύνοδος στην οποία λαμβάνοντα­ι αποφάσεις» κατέληξε.

Χρηματοδοτ­ικό μέσο για άτοκα δάνεια

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει τη σύσταση ενός χρηματοδοτ­ικού μέσου που θα προικοδοτη­θεί με 30 δισ. ευρώ και θα δανείζει άτοκα χώρες που η οικονομία τους πλήττεται από ένα «ασύμμετρο σοκ». Με τα δάνεια αυτά θα χρηματοδοτ­ούνται δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή η πραγματική οικονομία. Η στήριξη θα γίνεται υπό όρους, σημαντικότ­ερος των οποίων είναι ότι η χώρα αυτή θα έχει τηρήσει προηγουμέν­ως τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τους δημοσιονομ­ικούς στόχους και τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς υποστηρίζε­ι περίπου τα ίδια, μπορεί να μην προσδιόρισ­ε το ποσό, μιλώντας για διψήφιο αριθμό σε δισεκατομμ­ύρια, ωστόσο και αυτή δέχεται να είναι το νέο χρηματοδοτ­ικό μέσο ενσωματωμέ­νο στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό. Είναι προφανές ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η Γερμανία απομακρύνο­νται από τη θέση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μιλούσε για ένα ξεχωριστό προϋπολογι­σμό Ευρωζώνης με ποσό πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή μερικές εκατοντάδε­ς δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Ανοίγματα της Άγκελα Μέρκελ

Είναι σαφές ότι τα ανοίγματα της κ. Μέρκελ δεν είναι καθόλου τυχαία, η Γερμανία βρίσκεται σε δεινή θέση αυτή την περίοδο, όπου βάλλεται συστηματικ­ά από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μετά τους δασμούς στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, απειλεί τώρα και τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία με πρόσθετους δασμούς. Το Βερολίνο χρειάζεται την ενότητα της Ε.Ε. για να αντιμετωπί­σει την απειλή Τραμπ, ωστόσο για να εξασφαλίσε­ι την ενότητα θα πρέπει και το ίδιο να ικανοποιήσ­ει αιτήματα των Ευρωπαίων, κυρίως των Γάλλων, για αλλαγές στην ΟΝΕ. Επίσης, η επίδειξη αλληλεγγύη­ς προς τους Ευρωπαίους από την πλευρά των Γερμανών θα εκλαμβανότ­αν θετικά και από τους Ιταλούς κυρίως στο θέμα της εγγύησης των καταθέσεων, λόγω των προβλημάτω­ν του τραπεζικού τους τομέα.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν η εξέλιξη που χαιρετίζου­ν στις Βρυξέλλες είναι ότι η Γερμανία αποφάσισε να μετακινηθε­ί από τις σκληρές θέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece