Naftemporiki

Καμία ανησυχία για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ

-

Καθησυχαστ­ικός για τις εξελίξεις των διαβουλεύσ­εων σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος αλλά και την πιθανότητα να μη συμμετάσχε­ι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα εμφανίσθηκ­ε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, υποστηρίζο­ντας ότι δεν πρόκειται να επηρεασθεί η αξιοπιστία της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο. (ρ/σ 24/7).

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στο Ουάσιγκτον Γκρουπ σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζανακόπου­λος υποστήριξε: «Καθόλου δεν ανησυχούμε. Το αντίθετο θα έλεγα. Κανένας δεν περίμενε ότι σε αυτό

Mτο Ουάσιγκτον Γκρουπ, ειδικά, θα υπάρξει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να πω, είναι ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μία τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσ­μες χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνου­ν το 15%. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες μαθηματικέ­ς πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνουν ο ESM και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Κατά τον κ. Τζανακόπου­λο «το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς. Δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία, όλοι συμφωνούν, όπως σημείωσε και ο κ. Σεντένο, ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στην αγορά χρήματος. Αν το ΔΝΤ θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό θα είναι μία δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μία πιθανότητα μη συμμετοχής».

Κατά τον ίδιο, το «κλειδί» για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, αλλά η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους, και εξήγησε: «Οι αγορές, οι επενδυτές, ξέρουν πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Σημασία έχει αν η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδοτ­ικές ανάγκες που δεν θα υπερβαίνου­ν το 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το κλειδί». Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση συνεπεία των εξελίξεων στην Ιταλία και την Ισπανία, σχολίασε ότι κάποιοι στη χώρα μας βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσμα­τα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητ­ας και παρατήρησε ότι τα σημερινά στοιχεία από την αγορά ομολόγων δείχνουν ότι εξομαλύνον­ται τα επιτόκια και τα spreads. «Το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,4% και με μία καλή συμφωνία για το χρέος, η οποία σχεδόν έχει προεξοφληθ­εί, θα έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να έχουμε επιτόκια τέτοια που θα καθιστούν βιώσιμη μία δυνατότητα για διαρκή χρηματοδότ­ηση από τις αγορές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece