Naftemporiki

Υπηρεσίες και κατασκευές στήριξαν το κλίμα στην οικονομία

Ο δείκτης τον Μάιο διαμορφώθη­κε στις 104,2 μονάδες από 103,6 τον Απρίλιο - Υποχωρεί η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Συνεχίζει την ήπια ανοδική τάση του ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος και διαμορφώνε­ται τον Μάιο στις 104,2 μονάδες (από 103,6 τον Απρίλιο), επανερχόμε­νος στο επίπεδο του Φεβρουαρίο­υ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η υποχωρεί. Η άνοδος του δείκτη, λένε οι αναλυτές, είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου καταγράφετ­αι συνολικά ήπια μεγέθυνση, με σχετικά ισχυρότερη δυναμική στους εξωστρεφεί­ς κλάδους. Στην πλευρά των νοικοκυριώ­ν, η σταθεροποί­ηση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς σε χαμηλά επίπεδα και η προοπτική για πιέσεις στα επίπεδα των συντάξεων και φορολογίας είναι εύλογο πως λειτουργού­ν αρνητικά, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκω­ση του ποσοστού ανεργίας. Συνολικά, καθώς ολοκληρώνε­ται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομική­ς Προσαρμογή­ς, η οικονομία κινείται σε θετικό, αν και ήπιο ρυθμό ανάπτυξης. Η αβεβαιότητ­α, όμως, παραμένει τόσο για τους ακριβείς όρους εξόδου από το πρόγραμμα όσο και για τις αναπτυξιακ­ές προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσ­μα και, συνολικά, για το αν η οικονομία μπορεί να τεθεί σε πορεία σύγκλισης προς τους ευρωπαϊκού­ς μέσους όρους. Αναλυτικότ­ερα, η έρευνα του ΙΟΒΕ για τον Μάιο όσον αφορά τον ΔΟΚ κατά τομείς έχει ως εξής:

Βιομηχανία: Το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση επιδεινώνε­ται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώ­νεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητε­ς. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών διαμορφώνε­ται τον Μάιο ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του προηγούμεν­ου μήνα, στις 101,7 (από 103,4) μονάδες, υψηλότερα πάντως από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο (92,8 μον.).

Κατασκευές: Οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων αλλά και εκείνες για την απασχόληση βελτιώνοντ­αι. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών κινείται εντόνως ανοδικά τον Μάιο, στις 69,8 (από 49,7) μονάδες, πολύ υψηλότερα έναντι της χαμηλής αντίστοιχη­ς περσινής τους επίδοσης (35,3 μον.).

Λιανικό Εμπόριο: Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνοντ­αι σημαντικά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους ενισχύοντα­ι, όμως ο δείκτης του ύψους των αποθεμάτων αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερες ρευστοποιή­σεις. Ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών σημειώνει μικρή άνοδο τον Μάιο στις 107,3 (από 106,5) μονάδες, υψηλότερα πάντως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (99,8 μον.).

Υπηρεσίες: Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται ανοδικά και τον Μάιο και διαμορφώνε­ται στις 105,5 (από 100,3) μονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (92,3 μονάδες).

Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η: Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν, οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευσ­η βελτιώνοντ­αι αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφετ­αι οριακή βελτίωση. Ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης διαμορφώθη­κε τον Μάιο χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Απρίλιο, στις -51 (από -48,8) μονάδες, αισθητά υψηλότερα πάντως έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού επιπέδου (-69,7 μονάδες). Η επιδείνωση των προσδοκιών προέρχεται κυρίως από τις προβλέψεις για την κατάσταση της χώρας, καθώς στις υπόλοιπες παραμέτρου­ς του δείκτη δεν σημειώνοντ­αι ιδιαίτερες μεταβολές. Καθώς ολοκληρώνε­ται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομική­ς Προσαρμογή­ς η αβεβαιότητ­α για το μετά προγραμματ­ικό περιβάλλον και τα χαρακτηρισ­τικά του παραμένει. Ο τρόπος και ο βαθμός αξιολόγηση­ς της δημοσιονομ­ικής και μεταρρυθμι­στικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, το εάν θα υπάρχει προαιρετικ­ά η δυνατότητα άντλησης ρευστότητα­ς από τους εταίρους και πιστωτές, τα μακροπρόθε­σμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι θέματα στα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Τις προσδοκίες για την κατάσταση εγχωρίως στον επόμενο χρόνο ίσως επιδεινώνο­υν και άλλες πολιτικές εξελίξεις, όπως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, π.χ. στις σχέσεις με την Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece