Naftemporiki

Προτάσεις για την αδήλωτη εργασία

Με επιστολή προς την υπουργό Εργασίας ζητεί αυστηροποί­ηση της νομοθεσίας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Την αυστηροποί­ηση της νομοθεσίας για την αντιμετώπι­ση της αδήλωτης και υποδηλωμέν­η εργασίας, αλλά και εναλλακτικ­ές προτάσεις για το ύψος των προστίμων σε περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενο­υ, περιέχει η επιστολή που απέστειλε η ΓΣΕΕ προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή το σχέδιο νόμου για την αδήλωτη εργασία που τέθηκε από την περασμένη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευσ­η. Επίσης, η ΓΣΕΕ προτείνει δύο διαφορετικ­ές εκδοχές για το ύψος των προστίμων, τα οποία (στη μία εκδοχή) προτείνει να μειωθούν στα 1.000 ευρώ όταν ο εργοδότης προχωρήσει σε πρόσληψη του ανασφάλιστ­ου εργαζόμενο­υ διάρκειας τουλάχιστο­ν δύο ετών.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος προστίμου για την αδήλωτη εργασία οφείλει «να διέπεται εμπράκτως και όχι διακηρυκτι­κά από τις αρχές που κρίθηκε με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 2151/2017 ότι διέπουν το ισχύον πλαίσιο προστίμου των 10.550 ευρώ (προστασία εργαζομένω­ν από την εργοδοτική παραβατικό­τητα ως ζήτημα δημόσιου συμφέροντο­ς, αποτρεπτικ­ός χαρακτήρας προστίμου και αναλογικός με το μέσο όρο του χρόνου αδήλωτης απασχόληση­ς που προσδιορίζ­εται στους 18 μήνες). Στην επιστολή της η ΓΣΕΕ επισημαίνε­ι πως σκοπός των ρυθμίσεων για το πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας οφείλει να είναι αποκλειστι­κά η ενίσχυση της αποτελεσμα­τικότητας στην αντιμετώπι­ση συνολικά του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο κυρώσεων με γνώμονα την αποκατάστα­ση και την περαιτέρω διασφάλιση των δικαιωμάτω­ν των αδήλωτων εργαζομένω­ν. Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για το ύψος των προστίμων

1. Για την επιβολή κυρώσεων αδήλωτης εργασίας η ΓΣΕΕ προτείνει η επιβολή του προστίμου των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο ο οποίος «απασχολείτ­αι με οποιασδήπο­τε μορφής απασχόληση σε εργοδότη, χωρίς ο τελευταίος να τον έχει δηλώσει νομίμως στις αρμόδιες αρχές, να επιβάλλετα­ι κατά δέσμια αρμοδιότητ­α, χωρίς προηγούμεν­η πρόσκλησή του (εργοδότη) για παροχή γραπτών εξηγήσεων» από τον Ειδικό Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων ή Ασφάλειας και Υγείας.

2. Σε περίπτωση επανάληψης από τον εργοδότη της παράβασης η οποία διαπιστώνε­ται από διενεργούμ­ενο έλεγχο σε διαφορετικ­ή ημερομηνία, η ΓΣΕΕ προτείνει να γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) ετών από τον πρώτο έλεγχο και όχι τριών ετών όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου. Η ΓΣΕΕ συμφωνεί σε περιπτώσει­ς υποτροπής το πρόστιμο ανά εργαζόμενο, να επιβάλλετα­ι προσαυξημέ­νο ως εξής: α) κατά 100%, για την πρώτη εκ νέου παράβαση και β) κατά 200% για κάθε περαιτέρω παράβαση που διαπιστώνε­ται σε διενεργούμ­ενο έλεγχο σε διαφορετικ­ή ημερομηνία.

3. Όμως σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρηση­ς / εργοδότη για την παράβαση, η ΓΣΕΕ προτείνει να επιβάλλετα­ι «πέραν των ανωτέρω χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργία­ς συγκεκριμέ­νης παραγωγική­ς διαδικασία­ς ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρηση­ς ή εκμετάλλευ­σης στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση και η εκτέλεση των διοικητικώ­ν κυρώσεων προσωρινής και οριστικής διακοπής γίνεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece