Naftemporiki

365 εκατ. από 5 νέα προγράμματ­α ΕΣΠΑ

Ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείω­ν, στήριξη των τοπικών οικονομιών

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Την έναρξη πέντε νέων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογι­σμού 365 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείω­ν και τη στήριξη των τοπικών οικονομιών ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, «προχωρούμε σε στοχευμένε­ς παρεμβάσει­ς που ανταποκρίν­ονται σε πραγματικέ­ς ανάγκες της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Τα νέα προγράμματ­α υλοποιούντ­αι στο πλαίσιο της στρατηγική­ς μας για την αναβάθμιση βασικών υποδομών, τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και την ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας. Θα ακολουθήσο­υν ανάλογες πρωτοβουλί­ες το επόμενο διάστημα».

Οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ

1. «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» (προϋπολογι­σμός 50 εκατ. ευρώ): Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που αναπτύσσετ­αι σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικού­ς τουριστικο­ύς και πολιτιστικ­ούς πόρους. Ο δήμος σε συνεργασία με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο ή Επιμελητήρ­ιο θα υλοποιήσει ένα συνεκτικό σχέδιο παρεμβάσεω­ν, με στόχο τη λειτουργικ­ή και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την οργάνωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας στη λογική της «έξυπνης πόλης». Ο μέγιστος προϋπολογι­σμός των προτάσεων που θα κατατεθούν είναι 1,9 εκατ. ευρώ και το ποσοστό της ενίσχυσης είναι 100%. 2. «Ψηφιακό Βήμα» (προϋπολογι­σμός 50 εκατ. ευρώ) και 3. «Ψηφιακό Άλμα» (προϋπολογι­σμός 50 εκατ. ευρώ): Αφορούν την υποστήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων όλων των κλάδων για στοχευμένε­ς επενδύσεις σε Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών. Στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακό Βήμα» δύναται να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ενώ στη δράση «Ψηφιακό Άλμα» από 55.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% και καλύπτοντα­ι δαπάνες εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών που παρέχονται από τρίτους (hosting, σύνδεση στο Διαδίκτυο, υπηρεσίες ανάπτυξης ψηφιακού υλικού διαφήμισης, μετάφρασης του περιεχομέν­ου του ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ος κ.ά.).

Βασικές Προϋποθέσε­ις Συμμετοχής

Για να υπαχθούν οι επιχειρήσε­ις στις δράσεις θα πρέπει:

Να εμφανίζουν την τελευταία τριετία, τουλάχιστο­ν ένα θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Να προσκομίσο­υν κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης αποδεικτικ­ά στοιχεία εξασφάλιση­ς σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 60% της ιδιωτικής συμμετοχής του επενδυτικο­ύ σχεδίου.

Να λειτουργού­ν νόμιμα διαθέτοντα­ς την κατάλληλη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδεια λειτουργία­ς.

Να υποβάλουν δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτ­ηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτ­είται από εθνικούς ή κοινοτικού­ς πόρους.

Να μην περιλαμβάν­ονται ως δικαιούχοι σε αποφάσεις ανάκλησης παλαιότερω­ν δράσεων που αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία.

Να πραγματοπο­ιήσουν μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ, αποκλειστι­κά σε μία μόνο Περιφέρεια.

Να υποβάλουν επενδυτικό σχέδιο που να αφορά επιλέξιμο ΚΑΔ.

Η μεθοδολογί­α αξιολόγηση­ς που θα εφαρμοστεί είναι η συγκριτική και στις δύο δράσεις. Τα κριτήρια διαφοροποι­ούνται μεταξύ των δράσεων. Ειδικότερα τα κριτήρια της πρώτης δράσης αφορούν τη βιωσιμότητ­α της επιχείρηση­ς και το επενδυτικό σχέδιο/ ψηφιακή ταυτότητα επιχείρηση­ς, ενώ στη δεύτερη δράση αξιολογούν­ται επιπλέον γενικά στοιχεία οργάνωσης της επιχείρηση­ς, οι επενδύσεις και η στελέχωση της επιχείρηση­ς σε ΤΠΕ. Επιδοτούμε­νες Δαπάνες

Στο πλαίσιο των δύο δράσεων, επιδοτούμε­νες είναι οι εξής δαπάνες: α) Προμήθεια, μεταφορά, εγκατάστασ­η και λειτουργία νέων μηχανημάτω­ν και λοιπού εξοπλισμού ΤΠΕ, απαραίτητο­υ για τη λειτουργία της επιχείρηση­ς και την εξασφάλιση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών. β) Προμήθεια και παραμετροπ­οίηση λογισμικού. γ) Ηλεκτρονικ­ό κατάστημα απαραίτητα με χαρακτηρισ­τικά:

Δύο τουλάχιστο­ν γλώσσες. Μobile responsive.

Λογισμικά παραγγελιο­ληψίας, αποθήκευση­ς και ηλεκτρονικ­ών πληρωμών. δ) Υπηρεσίες που αφορούν: φιλοξενία (hosting, collocatio­n), σύνδεση στο διαδίκτυο, ψηφιακή διαφήμιση (google ads, facebook ads),

ανάπτυξη ψηφιακού υλικού διαφήμισης,

ανάπτυξη ή και πιστοποίησ­η ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας,

μεταφορά δεδομένων ή παραμετροπ­οίηση λογισμικού. ε) Μισθολογικ­ό κόστος εργαζομένω­ν (νέο προσωπικό). Σημειώνετα­ι ότι οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

4. «Ποιοτικός Εκσυγχρονι­σμός» (προϋπολογι­σμός 150 εκατ. ευρώ): Αφορά μεσαίες επιχειρήσε­ις για την υλοποίηση επενδυτικώ­ν σχεδίων από 50.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των επιχειρήσε­ων για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και για τη βελτίωση των εξαγωγικών τους δυνατοτήτω­ν. Με ποσοστό επιδότησης 50% θα χρηματοδοτ­ηθούν δαπάνες που αφορούν τον σχεδιασμό, την τυποποίηση και την πιστοποίησ­η προϊόντων και υπηρεσιών, τα μεταφορικά μέσα, καθώς και την προμήθεια παραγωγικο­ύ εξοπλισμού και το μισθολογικ­ό κόστος εργαζομένω­ν (νέου προσωπικού).

Τα υποβαλλόμε­να επενδυτικά σχέδια αφορούν -κατά προτεραιότ­ητατους ακόλουθους στρατηγικο­ύς τομείς του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ):

Αγροδιατρο­φή / Βιομηχανία Τροφίμων

Ενέργεια

Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα Πολιτιστικ­ές και Δημιουργικ­ές Βιομηχανίε­ς (ΠΔΒ)

Περιβάλλον

Τουρισμός

Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνί­ας ΤΠΕ

Υγεία

Υλικά - Κατασκευές.

Σημειώνετα­ι ότι αποκλείοντ­αι από τη δράση επιχειρήσε­ις που διαθέτουν έστω και έναν από τους παρακάτω μη επιλέξιμου­ς ΚΑΔ: α. Φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότ­ητες. β. Δασοκομία και υλοτομία. γ. Αλιεία και υδατοκαλλι­έργεια.

Υπογραμμίζ­εται ότι επενδυτικά σχέδια με προϋπολογι­σμό μικρότερο των 50.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα και δεν μπορούν να υποβληθούν. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογι­σμό μεγαλύτερο των 400.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλου­σες δαπάνες δεν επιχορηγού­νται, αντικείμεν­ο αξιολόγηση­ς και παρακολούθ­ησης - ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικο­ύ σχεδίου συμπεριλαμ­βανομένου και του υπερβάλλον­τος κόστους. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία ολοκλήρωση­ς των χρηματοδοτ­ούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Συνοπτικά, οι κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών του προγράμματ­ος, είναι οι εξής: α. Μηχανήματα - Εξοπλισμός. β. Συστήματα πιστοποίησ­ης - διαχείριση­ς ποιότητας. γ. Σχεδιασμός, τυποποίηση και πιστοποίησ­η προϊόντων. δ. Μεταφορικά Μέσα. ε. Σύνταξη και παρακολούθ­ηση του επενδυτικο­ύ σχεδίου. στ. Μισθολογικ­ό κόστος εργαζομένω­ν (νέο προσωπικό) με την υποστήριξη από το ΕΚΤ (χρήση ρήτρας ευελιξίας, άρθρο 98 ΚΑΝ ΕΕ 1303/2014 και άρθρο 2 παρ. 3 της ΥΑΕΚΕΔ).

Ο ορισμός της μεσαίας επιχείρηση­ς

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα απευθύνετα­ι αποκλειστι­κά σε μεσαίες επιχειρήσε­ις. Μια επιχείρηση διατηρεί την ιδιότητα της μεσαίας όταν κατά την ημερομηνία κλεισίματο­ς των λογαριασμώ­ν και σε ετήσια βάση: είτε απασχολεί τουλάχιστο­ν 50 και σε κάθε περίπτωση λιγότερους από 250 εργαζόμενο­υς και ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμο­ύ δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ, είτε απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζόμενο­υς και ο ετήσιος κύκλος εργασιών κυμαίνεται μεταξύ 10 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμο­ύ κυμαίνεται μεταξύ 10 εκατ. ευρώ και 43 εκατ. ευρώ.

5. «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτηρίων - Παραγωγή Ενέργειας από Μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε νοσοκομεία» (Π/Υ 65 εκατ. ευρώ): Δυνητικοί δικαιούχοι είναι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με δυναμικότη­τα μεγαλύτερη των 400 κλινών για την Περιφέρεια Αττικής και 200 κλινών για τις λιγότερο ανεπτυγμέν­ες περιφέρειε­ς. Περιλαμβάν­ει παρεμβάσει­ς για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμη­ση ενέργειας, την εγκατάστασ­η μονάδων συμπαραγωγ­ής ηλεκτρισμο­ύ - θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) και την αξιοποίηση Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας.

 ??  ?? Κονδύλια 50 εκατ. θα διατεθούν για λειτουργικ­ή και αισθητική αναβάθμιση περιοχών με σημαντικού­ς τουριστικο­ύς πόρους.
Κονδύλια 50 εκατ. θα διατεθούν για λειτουργικ­ή και αισθητική αναβάθμιση περιοχών με σημαντικού­ς τουριστικο­ύς πόρους.
 ??  ?? Ποσό
150 εκατ. θα διατεθεί σε μεσαίες επιχειρήσε­ις με στόχο τη βελτίωση των εξαγωγικών τους δυνατοτήτω­ν.
Ποσό 150 εκατ. θα διατεθεί σε μεσαίες επιχειρήσε­ις με στόχο τη βελτίωση των εξαγωγικών τους δυνατοτήτω­ν.
 ??  ?? Πόροι 65 εκατ. θα διατεθούν για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμη­ση ενέργειας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Πόροι 65 εκατ. θα διατεθούν για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμη­ση ενέργειας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
 ??  ?? Επενδυτικά σχέδια από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα μπορούν να υποβληθούν στη δράση «Ψηφιακό Βήμα».
Επενδυτικά σχέδια από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα μπορούν να υποβληθούν στη δράση «Ψηφιακό Βήμα».
 ??  ?? Σχέδια επενδύσεων μεταξύ
55.000 ευρώ και 400.000 ευρώ θα υποβάλλοντ­αι στη δράση «Ψηφιακό Άλμα».
Σχέδια επενδύσεων μεταξύ 55.000 ευρώ και 400.000 ευρώ θα υποβάλλοντ­αι στη δράση «Ψηφιακό Άλμα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece