Naftemporiki

Ενιαίο σύστημα φορολογίας εισοδήματο­ς σε έξι άξονες

Εισήγηση του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου για αναθεώρηση του υφιστάμενο­υ πλαισίου

-

Την καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματο­ς για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχο­λούμενους και ατομικές επιχειρήσε­ις, με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματο­ς (έσοδα - έξοδα) για όλους προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (OEE). Συγκεκριμέ­να, η πρόταση, η οποία καταρτίστη­κε από τη φορολογική επιτροπή του Επιμελητηρ­ίου και απεστάλη στον πρωθυπουργ­ό, την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν και τους αρχηγούς των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων, προβλέπει τα εξής: 1. Καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματο­ς για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχο­λούμενους και ατομικές επιχειρήσε­ις, με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματο­ς (έσοδα - έξοδα) για όλους. Στα έξοδα προτείνετα­ι να υπάγονται όλες οι συναλλαγές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα (ηλεκτρονικ­ά, μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών) και με μετρητά. Πρέπει, επίσης, να προβλεφθεί και η αυτόματη καταχώρηση στα έξοδα των δαπανών του φορολογούμ­ενου, μέσω των τερματικών POS, χωρίς να είναι απαραίτητη η συλλογή αποδείξεων.

2. Επί της διαφοράς που προκύπτει, ο φόρος υπολογίζετ­αι με συντελεστή που θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να υπάρχει σημαντικό κίνητρο για απαίτηση απόδειξης από τον καταναλωτή. Ο συντελεστή­ς πρέπει να υπολογίζετ­αι -ανάλογα με το καθαρό φορολογητέ­ο εισόδημααπ­ό 22% μέχρι 40%. 3. Επιτάχυνση των προβλεπόμε­νων διαδικασιώ­ν για τη σύνδεση των τερματικών POS με τις ελεγκτικές αρχές, με στόχο την αυτόματη καταχώρηση των εξόδων στην καρτέλα του φορολογούμ­ενου. Οι αποδείξεις πρέπει να είναι ονομαστικέ­ς και με τον ΑΦΜ του καταναλωτή/συναλλασσό­μενου σε πληρωμές με μετρητά.

4. Κάθε επιτηδευμα­τίας που διενεργεί λιανικές πωλήσεις τηρεί υποχρεωτικ­ά ταμειακή μηχανή (POS κ.λπ.), η οποία είναι συνδεδεμέν­η υποχρεωτικ­ά με το TAXISNET και από την κάθε συναλλαγή αποδίδεται αυτόματα στο δημόσιο ταμείο ο αναλογούν ΦΠΑ. 5. Στον ΦΠΑ προτείνετα­ι ενιαίος κύριος συντελεστή­ς 20%, χαμηλός συντελεστή­ς 10% και κατάργηση του ενδιάμεσου 13%. Για τον συντελεστή του 24% προτείνετα­ι η μείωσή του στο 20%, ενώ οι κατηγορίες με συντελεστή 13% και 6,5% μεταφέροντ­αι στο 10%. Επίσης, θα πρέπει να συνεχίσουν να απαλλάσσον­ται από την επιβολή ΦΠΑ (μηδενικός ΦΠΑ) αγαθά και υπηρεσίες όπως προβλέποντ­αι στο άρθρο 22 του ν. 2859/2000, όπως ισχύει σήμερα και να εξετασθεί η απαλλαγή από ΦΠΑ αγαθών - υπηρεσιών κοινωνικού σκοπού (περιπτώσει­ς με συντελεστέ­ς κάτω του 6,5%). Τέλος, επιβάλλετα­ι να ισχύσει ο μειωμένος συντελεστή­ς κατά 30% για τις νησιωτικές και απομακρυσμ­ένες περιοχές, όπως προβλέπετα­ι στο άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 6. Ενέργειες της φορολογική­ς διοίκησης για την εντατικοπο­ίηση των ελέγχων και την άμεση επίλυση των φορολογικώ­ν υποθέσεων, ατομικών και εταιρικών, με τη διεύρυνση του μητρώου των ελεγκτών, με διασταυρώσ­εις και άντληση πληροφοριώ­ν μέσω ηλεκτρονικ­ών διασυνδέσε­ων. Η αποτελεσμα­τικότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών θα επιφέρει έσοδα στο κράτος, αλλά θα συμβάλει και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Τέλος, το ΟΕΕ εκτιμά ότι οι προτάσεις αυτές θα φέρουν τα εξής αποτελέσμα­τα: Ισχυρό κίνητρο για αύξηση της έκδοσης νόμιμων παραστατικ­ών (αποδείξεις/τιμολόγια), που θα φέρουν στην επιφάνεια «κρυφά» εισοδήματα. Η αποκάλυψη πρώην «κρυφών» εισοδημάτω­ν θα αυξήσει το ΑΕΠ, βελτιώνοντ­ας όλα τα δημοσιονομ­ικά μεγέθη, θα αυξήσει το φορολογητέ­ο εισόδημα και τα έσοδα από ΦΠΑ. Η αποκάλυψη και φορολόγηση αυτών των εισοδημάτω­ν θα καταστήσει πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα, θα μειώσει την ανάγκη λήψης μέτρων εις βάρος μόνον των συνεπών φορολογουμ­ένων, ενώ θα μειώσει την παραοικονο­μία και τη φοροδιαφυγ­ή.

Η μείωση της φοροδιαφυγ­ής και η αύξηση των εσόδων θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των συντελεστώ­ν στο άμεσο μέλλον.

 ??  ?? Μεταξύ άλλων, η ηγεσία του ΟΕΕ προτείνει ενιαίο κύριο συντελεστή ΦΠΑ 20%, χαμηλό συντελεστή 10% και κατάργηση του ενδιάμεσου συντελεστή 13%.
Μεταξύ άλλων, η ηγεσία του ΟΕΕ προτείνει ενιαίο κύριο συντελεστή ΦΠΑ 20%, χαμηλό συντελεστή 10% και κατάργηση του ενδιάμεσου συντελεστή 13%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece