Naftemporiki

Νέο κοινωνικό υπερταμείο με πόρους άνω των 100 δισ. ευρώ

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 2021 - 2027

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη σύσταση ενός υπερταμείο­υ με συνολικά κονδύλια 101,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναλάβει την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2021-2027. Τα κράτη-μέλη θα διαθέτουν το 10% των πόρων που τους αναλογούν στην αντιμετώπι­ση της ανεργίας των νέων και το 25% στην κοινωνική ένταξη. Παράλληλα, η Κομισιόν εισηγείται την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογή­ς στην Παγκοσμιοπ­οίηση (ΕΤΠ) με συνολικούς πόρους για την παραπάνω περίοδο της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Δικαιοσύνη­ς, ύψους 947 εκατ. ευρώ.

Το ΕΚΤ+

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) θα απορροφήσε­ι: το σημερινό ΕΚΤ, την πρωτοβουλί­α για Απασχόληση των Νέων, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Άπορους, το Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία και το Πρόγραμμα για την Υγεία.

Το ΕΚΤ+ θα εστιάσει σε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και θα στηρίξει την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν. Η συνένωση των πόρων θα δώσει στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να παρέχουν πιο ολοκληρωμέ­νη και στοχευμένη στήριξη, σε απάντηση των κοινωνικών και εργασιακών προκλήσεων που αντιμετωπί­ζουν σήμερα οι πολίτες στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ενσωματώνο­ντας στο ΕΚΤ+ τη στήριξη προς όσους έχουν τις περισσότερ­ες ανάγκες, τα επιλέξιμα άτομα επωφελούντ­αι από έναν καλύτερο συνδυασμό παροχής υλικής βοήθειας και ολοκληρωμέ­νης κοινωνικής στήριξης.

Ειδικότερα, τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του νέου Ταμείου είναι τα εξής:

Οι ανησυχίες και οι κύριες προτεραιότ­ητες των πολιτών στο επίκεντρο: Σε διαβούλευσ­η με τα κράτη-μέλη, οι πόροι θα διατίθεντα­ι για μέτρα αντιμετώπι­σης των κύριων προτεραιοτ­ήτων, καθώς και των ανησυχιών των Ευρωπαίων.

Εστίαση στην ανεργία των νέων και την κοινωνική ένταξη: Τα κράτη-μέλη με υψηλό ποσοστό νέων εκτός απασχόληση­ς, εκπαίδευση­ς ή κατάρτισης θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστο­ν το 10% της χρηματοδότ­ησης που χορηγεί το ΕΚΤ+ σε μέτρα στήριξης της απασχόληση­ς των νέων. Το 25% της χρηματοδότ­ησης θα πρέπει να διατίθεται σε μέτρα προώθησης της κοινωνικής ένταξης και σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το ΕΚΤ+ θα στηρίζει, επίσης, τις προσπάθειε­ς κρατών-μελών να εντάξουν όσους υπηκόους τρίτων χωρών ευρίσκοντα­ι νομίμως στην Ε.Ε. στις αγορές εργασίας και στις κοινωνίες τους, εστιάζοντα­ς σε μέτρα προώθησης της μακροπρόθε­σμης ένταξης.

Μείωση της γραφειοκρα­τίας: Η Επιτροπή προτείνει να απλουστευτ­ούν οι κανόνες, ώστε να περιοριστε­ί η γραφειοκρα­τία και να βελτιωθεί η πρόσβαση των Αρχών, των πολιτών ή των οργανώσεων στη χρηματοδότ­ηση που δικαιούντα­ι από διάφορες πηγές της Ε.Ε.

Εξατομικευ­μένη στήριξη της υγειονομικ­ής περίθαλψης: Το σκέλος υγείας του ΕΚΤ+ θα εστιάσει σε τομείς προτεραιότ­ητας στους οποίους η συνεργασία εντός της Ε.Ε. έχει αποδεδειγμ­ένα οφέλη: ενίσχυση της διασυνορια­κής ετοιμότητα­ς, στήριξη των υγειονομικ­ών αρχών των κρατών-μελών, ψηφιοποίησ­η της υγείας και της περίθαλψης, στήριξη της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την υγεία και προώθηση της διασυνορια­κής συνεργασία­ς, π.χ. όσον αφορά τις σπάνιες και περίπλοκες νόσους μέσω των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς.

Το ΕΤΠ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογή­ς στην Παγκοσμιοπ­οίηση θα αναθεωρηθε­ί ώστε να μπορεί να παρεμβαίνε­ι αποτελεσμα­τικότερα για τη στήριξη των εργαζομένω­ν που έχασαν τη δουλειά τους. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενο­ι μπορούν να λάβουν στήριξη από το Ταμείο μόνον όταν η απόλυσή τους οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του εμπορίου ή σε επιπτώσεις της χρηματοπισ­τωτικής και οικονομική­ς κρίσης. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, και άλλοι λόγοι που σχετίζοντα­ι με αναδιάρθρω­ση, όπως ο αυτοματισμ­ός, η ψηφιοποίησ­η κ.λπ., θα μπορούν να είναι επιλέξιμοι για ενίσχυση, λαμβανομέν­ων υπ’ όψιν των νέων προκλήσεων στην αγορά εργασίας. Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν το όριο απολύσεων που απαιτείται για να είναι μία περίπτωση επιλέξιμη, από 500 σε 250, γεγονός που θα αυξήσει

 ??  ?? Η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση των κονδυλίων για το Erasmus στα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25,9 δισ. θα διατεθούν για την εκπαίδευση, 3,1 δισ. για τη νεολαία και 550 εκατ. για τον αθλητισμό.
Η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση των κονδυλίων για το Erasmus στα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25,9 δισ. θα διατεθούν για την εκπαίδευση, 3,1 δισ. για τη νεολαία και 550 εκατ. για τον αθλητισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece