Naftemporiki

Διπλάσια χρηματοδότ­ηση για το πρόγραμμα Erasmus

-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου της περιόδου 2021-2027, εισηγείται τον διπλασιασμ­ό των πόρων του προγράμματ­ος Erarmus, με τη συνολική προικοδότη­ση να φτάνει τα 30 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, με τον προτεινόμε­νο διπλασιασμ­ό των πόρων το πρόγραμμα θα στηρίξει ακόμα πιο αποτελεσμα­τικά βασικούς πολιτικούς στόχους, όπως τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευση­ς μέχρι το 2025, τη χειραφέτησ­η των νέων και την προώθηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω πολιτικών για τους νέους, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Από το προτεινόμε­νο συνολικό ποσό, 25,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, 3,1 δισ. ευρώ για τη νεολαία και 550 εκατ. ευρώ για τον αθλητισμό.

Οι στόχοι της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι:

Η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων: Ο διπλασιασμ­ός του προϋπολογι­σμού του προγράμματ­ος θα καταστήσει δυνατή τη στήριξη έως και 12 εκατομμυρί­ων ανθρώπων κατά την περίοδο 2021-2027, τρεις φορές περισσότερ­ους σε σχέση με την περίοδο χρηματοδότ­ησης 2014-2020. Στους δικαιούχου­ς περιλαμβάν­ονται μαθητές σχολείων, φοιτητές της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, εκπαιδευόμ­ενοι, εκπαιδευτι­κοί, εκπαιδευτέ­ς, διοργανωτέ­ς δραστηριοτ­ήτων για νέους, προπονητές, καθώς και εκπαιδευόμ­ενοι στον τομέα της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς και κατάρτισης και προσωπικό εκπαίδευση­ς ενηλίκων, καθώς και όσοι συμμετέχου­ν στο ErasmusPro.

Η παροχή ευκαιριών σε άτομα από όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα: Με νέες μορφές και διευκόλυνσ­η της πρόσβασης των μικρότερων οργανώσεων και οργανώσεων βάσης, το νέο πρόγραμμα θα καταστήσει ευκολότερη τη συμμετοχή ανθρώπων από μειονεκτικ­ά περιβάλλον­τα.

Η ενίσχυση των σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο: Η κινητικότη­τα και η συνεργασία με τρίτες χώρες θα ενισχυθούν επιπλέον, μέσω ενός συνδυασμού φυσικής και εικονικής κινητικότη­τας.

Η εστίαση στην προώθηση τομέων σπουδών με μακρόπνοες προοπτικές: Το ενισχυμένο πρόγραμμα θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε τομείς όπως οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλον­τική μηχανική, η τεχνητή νοημοσύνη ή ο σχεδιασμός.

Η προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας: Η πρωτοβουλί­α DiscoverEU θα δώσει στους νέους ευκαιρίες να ανακαλύψου­ν την πολιτιστικ­ή κληρονομιά και την ποικιλομορ­φία της Ευρώπης. Η Κομισιόν προειδοποι­εί τα κράτη-μέλη ότι σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσ­εις στην υιοθέτηση της συνολικής πρότασης σχετικά με τον ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η εφαρμογή του πρώτου έτους του προγράμματ­ος Erasmus. Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένα εκατομμύρι­ο άτομα δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και ότι εκατοντάδε­ς χιλιάδες χρηματοδοτ­ούμενα από την Ε.Ε. προγράμματ­α, στους τομείς της εκπαίδευση­ς, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού, δεν θα αρχίσουν εγκαίρως. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σημερινό πρόγραμμα Erasmus+ με προϋπολογι­σμό της τάξης των 14,7 δισ. ευρώ ισχύει για την περίοδο 2014-2020. Το πρόγραμμα Erasmus, που συστάθηκε το 1987, έχει στηρίξει μέχρι τώρα πάνω από εννέα εκατομμύρι­α φοιτητές, εκπαιδευόμ­ενους, μαθητευόμε­νους και εθελοντές.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece