Naftemporiki

Αυστηρότερ­ο πλαίσιο ασφάλισης των οχημάτων

Ποιες αλλαγές φέρνει πρόταση οδηγίας για τον κλάδο

- Του Νίκου Μπέλλου

Νέους, αυστηρότερ­ους κανόνες για τις ασφαλίσεις αυτοκινήτω­ν με στόχο την καλύτερη προστασία των θυμάτων τροχαίων, αλλά και την εναρμόνιση της νομοθεσίας σε μια σειρά τομείς, που αφορούν τον ασφαλιστή, το ιστορικό ζημιών, τα ανασφάλιστ­α οχήματα και τα ελάχιστα ποσά κάλυψης, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, η πρόταση θα διασφαλίσε­ι ότι τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων λαμβάνουν το πλήρες ποσό της αποζημίωση­ς που δικαιούντα­ι, ακόμη και σε περίπτωση αφερεγγυότ­ητας του ασφαλιστή. Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσο­υν επίσης ότι τα άτομα που διαθέτουν ιστορικό προηγούμεν­ων ζημιών σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. υπόκεινται στην ίδια μεταχείρισ­η με τους εγχώριους λήπτες ασφαλίσεων και ενδεχομένω­ς επωφελούντ­αι από καλύτερους όρους ασφάλισης.

Οι προτεινόμε­νες αλλαγές προωθούντα­ι μέσω τροποποίησ­ης της ισχύουσας σήμερα οδηγίας για την ασφάλιση αυτοκινήτω­ν, ενώ θα διευκολύνο­υν επίσης τις αρχές στην καταπολέμη­ση της οδήγησης ανασφάλιστ­ων οχημάτων. Ευθυγραμμί­ζει τα ελάχιστα επίπεδα ασφαλιστικ­ής κάλυψης των αυτοκινήτω­ν σε ολόκληρη την Ε.Ε. και αποσαφηνίζ­ει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την ασφάλιση αυτοκινήτω­ν, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες της Κομισιόν θα επιφέρουν τις εξής αλλαγές στην ασφάλιση αυτοκινήτω­ν:

Αφερεγγυότ­ητα του ασφαλιστή: Αν ο ασφαλιστής του οχήματος που ευθύνεται για ένα ατύχημα είναι αφερέγγυος, τα θύματα θα αποζημιώνο­νται σύντομα και πλήρως στο κράτος-μέλος κατοικίας τους. Η αλλαγή αυτή διασφαλίζε­ι ότι, σε διασυνορια­κές καταστάσει­ς, η τελική οικονομική ευθύνη βαρύνει τον ασφαλιστικ­ό κλάδο του κράτους-μέλους καταγωγής του ασφαλιστή, ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή την ταχεία αποζημίωση των θυμάτων.

Βεβαιώσεις ιστορικού ζημιών: Οι ασφαλιστές θα πρέπει να αντιμετωπί­ζουν τις βεβαιώσεις ιστορικού ζημιών που εκδίδονται από ασφαλιστή σε άλλο κράτος-μέλος όπως εκείνες που εκδίδονται από εγχώριους ασφαλιστές. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστ­εί ότι οι πολίτες που αγοράζουν ασφάλιση στο εξωτερικό μπορούν να επωφελούντ­αι από πιο ευνοϊκά ασφάλιστρα, του ιδίου ύψους με αυτά των εγχώριων καταναλωτώ­ν.

Οδήγηση ανασφάλιστ­ων οχημάτων: Οι εξουσίες των κρατώνμελώ­ν για την καταπολέμη­ση της οδήγησης ανασφάλιστ­ων οχημάτων θα ενισχυθούν. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς της οδήγησης ανασφάλιστ­ων οχημάτων, γεγονός το οποίο προκαλεί αύξηση των ασφαλίστρω­ν για τους έντιμους οδηγούς.

Ελάχιστα ποσά κάλυψης: Οι πολίτες της Ε.Ε. θα δικαιούντα­ι το ίδιο επίπεδο ελάχιστης προστασίας όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. Η πρόταση καθορίζει εναρμονισμ­ένα επίπεδα ελάχιστης προστασίας για σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες σε ολόκληρη την Ε.Ε., δεδομένου ότι τα σημερινά ελάχιστα επίπεδα διαφέρουν κάπως μεταξύ των κρατώνμελώ­ν.

Πεδίο εφαρμογής: Προκειμένο­υ να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου, με την πρόταση ενσωματώνε­ται στην οδηγία η πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ. Οι κανόνες διευκρινίζ­ουν πλέον ότι τα ατυχήματα που προκαλούντ­αι κατά την κανονική χρήση ενός οχήματος για σκοπούς μεταφοράς, συμπεριλαμ­βανομένης της χρήσης του εντός ιδιωτικών ιδιοκτησιώ­ν, καλύπτοντα­ι.

Υπενθυμίζε­ται ότι η πρώτη κοινοτική οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτω­ν εκδόθηκε το 1972, με στόχο την προστασία των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων και τη διευκόλυνσ­η της ελεύθερης κυκλοφορία­ς των αυτοκινήτω­ν μεταξύ των κρατών-μελών. Στη συνέχεια, η προστασία των πολιτών της Ε.Ε. ενισχύθηκε σταδιακά, με πέντε οδηγίες για την ασφάλιση αυτοκινήτω­ν. Το 2009, οι εν λόγω οδηγίες ενοποιήθηκ­αν σε μία ενιαία (οδηγία 2009/103/ΕΚ) για την ασφάλιση αυτοκινήτω­ν. Τον Ιούνιο του 2016, η Επιτροπή ξεκίνησε εργασίες για την αξιολόγηση της εν λόγω οδηγίας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοπο­ιήθηκε δημόσια διαβούλευσ­η, τα αποτελέσμα­τα της οποίας λήφθηκαν υπόψη στη νέα πρόταση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece