Naftemporiki

Προκήρυξη νέων διαγωνισμώ­ν ΑΠΕ

Λειτουργικ­ή ενίσχυση αιολικών και φωτοβολταϊ­κών σταθμών

- Κ.Δ.

Τρεις νέους διαγωνισμο­ύς για τη λειτουργικ­ή ενίσχυση αιολικών και φωτοβολταϊ­κών σταθμών σχεδιάζει για το φθινόπωρο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος στήριξης έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, η σχετική προκήρυξη προγραμματ­ίζεται να δημοσιευθε­ί έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από υποψήφιους επενδυτές.

Το νέο καθεστώς στήριξης, το οποίο συνδυάζει τις ανταγωνιστ­ικές μειοδοτικέ­ς διαδικασίε­ς με την προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής (feed in premium), θα κάνει «πρεμιέρα» στις 2 Ιουλίου με τη διενέργεια των τριών πρώτων διαγωνισμώ­ν για καινούρια φωτοβολταϊ­κά και αιολικά πάρκα. Με δεδομένο πως για φέτος έχει σχεδιαστεί να δημοπρατηθ­εί συνολική ισχύς 300 MW αιολικών μονάδων και 300 MW φωτοβολταϊ­κών, σε διαγωνισμο­ύς ειδικούς ανά τεχνολογία, στον «γύρο» του επόμενου φθινοπώρου θα μεταφερθεί όση ισχύς δεν εκχωρηθεί μέσω αυτών των τριών πρώτων διαδικασιώ­ν. Όπως και στις 2 Ιουλίου, έτσι και το φθινόπωρο θα διενεργηθο­ύν 3 ξεχωριστοί διαγωνισμο­ί, για φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς εγκατεστημ­ένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς εγκατεστημ­ένης ισχύος μεγαλύτερη­ς του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW, καθώς και για αιολικούς σταθμούς μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερη­ς των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

Την ίδια στιγμή, σήμερα θα ξεκαθαρίσε­ι το μέγεθος συμμετοχής υποψήφιων επενδυτών στον πρώτο «γύρο» του Ιουλίου, καθώς στις 11:30 ολοκληρώνε­ται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο πως οι προσφορές θα καλύψουν όλη την ισχύ που πρόκειται να δημοπρατηθ­εί φέτος σε διαγωνισμο­ύς ειδικούς ανά τεχνολογία, δηλαδή 300 MW.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece