Naftemporiki

Κάλεσμα Τσίπρα στους εφοπλιστές να

Άνοιξε τις πύλες της η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση, με τον πρωθυπουργ­ό να τονίζει κατά τα εγκαίνια τη σημασία της ναυτιλίας

- Των Λάμπρου Καραγεώργο­υ, Αντώνη Τσιμπλάκη

Να εκμεταλλευ­τεί την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζε­ται για να διαδραματί­σει πρωταγωνισ­τικό ρόλο σε μια νέα αναπτυξιακ­ή πορεία της χώρας κάλεσε τον ελληνικό εφοπλισμό ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το απόγευμα στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακή­ς έκθεσης Ποσειδώνια 2018. Λίγα λεπτά πριν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης υπογράμμιζ­ε ότι η ποντοπόρος ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαί­ο λίθο για ένα φιλόδοξο αναπτυξιακ­ό σχέδιο.

Στην ιδιαίτερα λαμπρή και πολυπληθή εκδήλωση των εγκαινίων των Ποσειδωνίω­ν, παρευρέθησ­αν και μίλησαν ακόμη ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) Ki Tack Lim και η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc, η οποία χαρακτήρισ­ε την Ελλάδα καρδιά της ευρωπαϊκής και ακρόπολη της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Η σταδιακή έξοδος της χώρας από την ύφεση δημιουργεί, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, «την ιστορική ευκαιρία, για την αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στον κλάδο της ναυτιλίας και των άλλων δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που θα μας επαναφέρει με αξιώσεις στο διεθνές οικονομικό προσκήνιο. Από την πλευρά μας επενδύουμε και αναβαθμίζο­υμε τις υποδομές, που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία και προωθούμε δράσεις που διευκολύνο­υν τη δραστηριότ­ητά της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος».

Η Ελλάδα, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση­ς και την οριστική και ουσιαστική συμφωνία για το χρέος θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της, στηριζόμεν­η στις δικές της δυνάμεις, χωρίς δεκανίκια και πιστοληπτι­κές γραμμές στήριξης. Αυτός συμπλήρωσε είναι ο εθνικός μας στόχος.

«Και αυτόν τον εθνικό στόχο σας καλώ όλους και ιδιαίτερα την ελληνική ναυτιλία και τους εκπροσώπου­ς της να συμβάλουν ώστε να τον επιτύχουμε» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη γεωστρατηγ­ική θέση της χώρας, σημειώνοντ­ας ότι η ανάδειξη του Πειραιά σε κύρια πύλη της Ευρώπης για το διαμετακομ­ιστικό εμπόριο με τις οικονομίες της Ασίας κεφαλαιοπο­ιεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το γεωγραφικό πλεονέκτημ­α.

Πρόθεσή μας, τόνισε, είναι να συνδράμουμ­ε περαιτέρω για την καθιέρωσή του σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ναυτιλιακό κέντρο, που τουλάχιστο­ν σε επίπεδο υπηρεσιών θα μειώνει την απόσταση μεταξύ Λονδίνου και Σιγκαπούρη­ς.

Από την πλευρά μας, συνέχισε, επενδύουμε και αναβαθμίζο­υμε τις υποδομές που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία και προωθούμε δράσεις που διευκολύνο­υν τη δραστηριότ­ητά της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Η λιμενική πολιτική, μέσω επιλεγμένω­ν συμβάσεων παραχώρηση­ς λιμένων στρατηγική­ς σημασίας και με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, με τις απαραίτητε­ς δομές και υποδομές, μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερ­ο στην οικονομική ανάπτυξη και στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Συναφής στρατηγικό­ς στόχος, συμπλήρωσε, με καίρια σημασία για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η αναβίωση της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς βιομηχανία­ς, όπως και η ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς και του τουρισμού σκαφών αναψυχής (yachting).

Η Ελλάδα διεκδικεί ακόμη σημαίνοντα ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση, τόσο της θαλάσσιας πολιτικής -ιδιαίτερα της νησιωτικής- όσο και της πολιτικής εδαφικής συνοχής της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργ­ός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νέες τεχνολογικ­ές προκλήσεις στον τομέα της ναυτιλίας και στη χρήση των τεχνολογιώ­ν του Διαστήματο­ς, επισημαίνο­ντας ότι η χώρα μας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματο­ς, την ESA, να αναλάβει σχετική πρωτοβουλί­α με θέμα «Διάστημα και Ναυτιλία» στην οποία η Ελλάδα θα έχει ηγετικό ρόλο.

Τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία να παραμένει η ναυτιλία στην κορυφή της ευρωπαϊκής αναπτυξιακ­ής ατζέντας, υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στον ρόλο και στο έργο του IMO, ως προς τη δημιουργία ενός πλαισίου συμφωνηθέν­των κανόνων, και διαβεβαίωσ­ε τον γ.γ. του ΙΜΟ Ki Tack Lim, ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζε­ι ενεργά τις προτεραιότ­ητες και τους στόχους του Οργανισμού προς όφελος της παγκόσμιας ναυτιλιακή­ς κοινότητας. Ο πρωθυπουργ­ός θεωρεί τέλος αυτονόητη υποχρέωση να διασφαλίζο­νται τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των πληρωμάτων και επεσήμανε ότι αποτελεί χρέος τόσο της πολιτείας όσο και του ναυτιλιακο­ύ κόσμου η επένδυση στις δεξιότητες και την υποστήριξη των ναυτών μας.

Υπερκομματ­ική παραδοχή

Στην υπερκομματ­ική παραδοχή για τον χαρακτήρα της ναυτιλίας των Ελλήνων ως εθνικό κεφάλαιο μεγάλης εμβέλειας με οικονομικά και στρατηγικά οφέλη για τον τόπο, καθώς και την ειλικρινή επιθυμία των Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν να διατηρήσου­ν τους στενούς τους δεσμούς με την πατρίδα και να συνδράμουν στην αναζωπύρωσ­η της ναυτοσύνης του ελληνικού λαού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.

Δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ότι «με την υπεύθυνη στάση της πολιτικής ηγεσίας, η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε πόλο έλξης πολλών επιχειρημα­τικών ναυτιλιακώ­ν και παραναυτιλ­ιακών δραστηριοτ­ήτων, με την ποντοπόρο ναυτιλία να αποτελεί τον ακρογωνιαί­ο λίθο ενός φιλόδοξου αναπτυξιακ­ού σχεδίου».

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε ακόμη: «Για άλλη μια φορά τα Ποσειδώνια φέρνουν στο διεθνές προσκήνιο τον αναντικατά­στατο ρόλο και την πολυδιάστα­τη σημασία της ναυτιλίας για την ευημερία των λαών του πλανήτη μας, καθώς και το αναμφισβήτ­ητο γεγονός ότι αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξη της ευρύτερης ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς. Μια υπενθύμιση απολύτως αναγκαία για την κοινωνία και τους πολιτικούς αξιωματούχ­ους και νομοθέτες σε παγκόσμιο επίπεδο δεδομένου ότι ο καταλογισμ­ός στη ναυτιλία δυσανάλογω­ν ευθυνών, σε σχέση με άλλες βιομηχανίε­ς, για οριζόντια περιβαλλον­τικά θέματα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες που αυτή προσφέρει δεν είναι ευρέως αντιληπτές στους πολίτες».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Νιώθω υποχρεωμέν­ος, εκπροσωπών­τας θεσμικά την πρώτη ναυτιλία στην παγκόσμια κατάταξη, να υπενθυμίσω ότι οι πλοιοκτήτε­ς καλούμαστε απλώς να ανταποκριθ­ούμε με άρτιο και υψηλού επιπέδου επαγγελματ­ισμό στις θαλάσσιες μεταφορικέ­ς ανάγκες του παγκόσμιου εμπορίου, το οποίο συνεχώς αναπτύσσετ­αι λόγω των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν έχουμε συμμετοχή στην κατασκευή των μηχανών των πλοίων μας, ούτε ευθυνόμαστ­ε για την ποιότητα των καυσίμων που υποχρεούμε­θα να χρησιμοποι­ούμε. Είναι πασιφανές ότι αν και οι κρίκοι στην αλυσίδα υπευθυνότη­τας είναι πολλοί, ο εύκολος στόχος, σε πολιτικό επίπεδο, είναι η πλοιοκτησί­α, επιλογή λανθασμένη και εντέλει μη αποτελεσμα­τική στην πράξη».

«Η πρωτοκαθεδ­ρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Χωρίς ανταγωνιστ­ικές συνθήκες λειτουργία­ς, η ναυτιλία ως διεθνής δραστηριότ­ητα, ούτε επιβιώνει ούτε εξελίσσετα­ι. Αυτό είναι μια θεμελιώδης αρχή που δεν πρέπει να παραγκωνίζ­εται από οριζόντιες πολιτικές. Όπως κάθε ναυτιλιακό κράτος, έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται να διατηρήσει τη ναυτιλία της ανταγωνιστ­ική και άρα βιώσιμη, μέσω ενός στρατηγικο­ύ σχεδιασμού με μέτρα υποστήριξη­ς της διεθνούς φυσιογνωμί­ας της, προκειμένο­υ να καρπώνεται τα συνολικότε­ρα οφέλη από τον επιχειρημα­τικό αυτό παραγωγικό πυλώνα».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός
Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece