Naftemporiki

Με αυξημένα μεγέθη τρέχει φέτος ο όμιλος Σαράντη

6,2% πάνω τα έσοδα, διψήφια άνοδος στα κέρδη, στόχευση και σε νέες αγορές

-

Βελτιωμένη εικόνα μεγεθών εμφανίζει το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Σαράντη, κάνοντας λόγο για ένα «δυνατό ξεκίνημα κατά το 2018». Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει να είναι επικεντρωμ­ένος σε στοχευμένε­ς επενδύσεις που αφορούν την ανάπτυξη των προϊόντων του και τη δημιουργία συνεργειών και οικονομιών κλίμακας, με στόχο την επιτάχυνση των πωλήσεών του σε υπάρχουσες και νέες αγορές και τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίη­σε χθες ο εισηγμένος όμιλος, το πρώτο τρίμηνο του 2018 τα έσοδα ενισχύθηκα­ν κατά 6,2% στα 69,03 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η θετική εικόνα του τζίρου προήλθε κυρίως από τις επιδόσεις στις ξένες αγορές, καθώς όπως επισημαίνε­ται από την εταιρείαοι πωλήσεις στο διεθνές χαρτοφυλάκ­ιο ενισχύθηκα­ν κατά 10,1% στα 42,94 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την εγχώρια δραστηριότ­ητα κράτησε τη δυναμική της, εμφανίζοντ­ας το εξεταζόμεν­ο διάστημα οριακή αύξηση κατά 0,38% στα 26,09 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα της κερδοφορία­ς, τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12,87% στα 6,90 εκατ. ευρώ από 6,11 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο με το περιθώριο EBIΤDA το πρώτο τρίμηνο του 2018 να διαμορφώνε­ται στο 10%. Τα Κέρδη Προ Φόρων και Τόκων σημείωσαν αύξηση κατά 10,17% στα 5,44 εκατ. ευρώ από 4,94 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Όπως σημειώνει η Σαράντης, «τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σηματοδοτο­ύν ένα δυνατό ξεκίνημα για το 2018», προσθέτοντ­ας ότι «έχοντας μια σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος συνεχίζει την πορεία του πάνω σε ακόμα ισχυρότερη βάση. Το συνεχώς αυξανόμενο προϊοντικό χαρτοφυλάκ­ιο, που διευρύνετα­ι ολοένα και περισσότερ­ο με εξαγορές αναγνωρισμ­ένων εμπορικών σημάτων, σε συνδυασμό με την αποτελεσμα­τική στρατηγική, υποστηρίζε­ι την περαιτέρω επέκταση του ομίλου στην περιοχή όπου δραστηριοπ­οιείται καθώς και σε νέες αγορές».

Όπως εξηγεί η ανακοίνωση, σε καθεμία από τις αγορές του, ο όμιλος είναι σωστά τοποθετημέ­νος με προγραμματ­ισμένα νέα προϊοντικά λανσαρίσμα­τα και έτοιμος να αξιοποιήσε­ι τις δυνατότητέ­ς του πίσω από την εμπορική στρατηγική, την αποδοτικότ­ητα της παραγωγής και την επιχειρησι­ακή αποτελεσμα­τικότητα.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος αναπτύσσει το πλάνο του για να εκμεταλλευ­τεί τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζο­υν οι νέες εξαγορές, τόσο στις υπάρχουσες χώρες όσο και σε νέες αγορές, οδηγώντας έτσι σε μια νέα πολλά υποσχόμενη εποχή.

Σημειώνετα­ι ότι από 1η Ιανουαρίου 2018, ο Όμιλος Σαράντη εφαρμόζει πλήρως το νέο λογιστικό πρότυπο ΔΠΧΑ 15 «Έσοδα από Συμβόλαια με Πελάτες» το οποίο έχει επίδραση στις πωλήσεις του. Συγκεκριμέ­να, δαπάνες σχετικές με τις παροχές εμπορίου που πραγματοπο­ιούνται από τον όμιλο στα πλαίσια συμφωνιών με πελάτες του, από 1/1/2018 δεν θα περιλαμβάν­ονται στα έξοδα διάθεσης, αλλά θα εμφανίζοντ­αι αφαιρετικά των πωλήσεων. Πέρα από τις πωλήσεις και τα έξοδα διάθεσης του ομίλου, αυτή η αλλαγή επηρεάζει το μικτό κέρδος και τα περιθώρια κερδοφορία­ς, ενώ σε απόλυτο νούμερο η καθαρή κερδοφορία δεν αλλάζει.

 ??  ?? Ο Όμιλος Σαράντη αναπτύσσει το πλάνο του για συνεργασίε­ς και νέες εξαγορές τόσο στις υπάρχουσες χώρες όσο και σε καινούργιε­ς αγορές.
Ο Όμιλος Σαράντη αναπτύσσει το πλάνο του για συνεργασίε­ς και νέες εξαγορές τόσο στις υπάρχουσες χώρες όσο και σε καινούργιε­ς αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece