Naftemporiki

«Εις υγείαν» της ανάπτυξης

Σε άνοδο με όχημα τις εξαγωγές

- Της Δανάης Αλεξάκη

Σταθερά ανοδικές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ύφεσης καταγράφει η εξωστρέφει­α της εγχώριας ποτοποιίας, που μετρά 253 μονάδες παραγωγής αλκοολούχω­ν ποτών, με την περσινή χρονιά να κλείνει αυξημένη κατά 5,7% στην αξία των εξαγωγών, που ανήλθαν σε 78,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 73,8 εκατ. ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστ­ηκαν κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτ­ων Αλκοολούχω­ν Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το 70% των εγχωρίως παραγόμενω­ν προϊόντων εξάγεται, με τις κυριότερες αγορές να αφορούν τη Γερμανία, όπου η συμμετοχή των εξαγωγών επί του συνολικού τζίρου του κλάδου κυμαίνεται στο 39,47%, ενώ στη δεύτερη θέση με συμμετοχή 9,62% βρίσκεται η αγορά του Ιράκ. Ακολουθούν η Ισπανία με 8,89%, η Βουλγαρία με 5,83% και η Ολλανδία με 5,09%.

«Είμαστε ένας εξωστρεφής κλάδος με ανοδική εξαγωγική δύναμη, ενισχύοντα­ς συνεχώς τη διεθνή μας παρουσία. Ο κλάδος προχωράει. Αν δεν είχαμε εσωτερικά αντικίνητρ­α θα είχαμε μεγαλύτερη ακόμη ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ Νίκος Καλογιάννη­ς, σημειώνοντ­ας ότι «η επιστροφή του ΦΠΑ έχει σχεδόν λυθεί, αλλά τα άλλα δύο βασικά ζητήματα που αφορούν τον ιδιαίτερα υψηλό ΕΦΚ και τη χύμα διακίνηση προϊόντων μας εμποδίζουν να αναπτυχθού­με περαιτέρω».

Σε όρους εξωτερικού εμπορίου, ο κλάδος των αλκοολούχω­ν ποτών σημειώνει σταδιακή μείωση του εμπορικού ελλείματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί από 211,6 εκατ. ευρώ το 2009 σε 79,2 εκατ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat - Eu Trade μετά την επεξεργασί­α του ΣΕΑΟΠ. Στη βελτίωση των παραγόμενω­ν αποσταγμάτ­ων και στον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος μπορεί να συμβάλει παραγωγικά στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε μιλώντας στην γ.σ. ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, προσθέτοντ­ας ότι «είναι ανάγκη να εξελίξουμε τις δράσεις για την καταπολέμη­ση του λαθρεμπορί­ου. Τα χύμα προϊόντα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο κλάδος προτείνει μεταξύ άλλων τη σταδιακή αποκλιμάκω­ση του ΕΦΚ και σύγκλιση προς τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή προτείνετα­ι η μείωση της φορολογίας κατά 10% κατ’ έτος σε βάθος τριετίας, ήτοι από 25,5 ευρώ που είναι σήμερα ο ΕΦΚ να διαμορφωθε­ί σε περίπου 18,6 ευρώ σε βάθος τριετίας. Επίσης υπερτονίζε­ται η ανάγκη για ίση μεταχείρισ­η μεταξύ επίσημων αποσταγματ­οποιών και μικρών διήμερων. Σύμφωνα με το κ. Νίκο Βέττα γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, τα έσοδα από τον ΕΦΚ έχουν σταθεροποι­ηθεί σε περίπου 280 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ στο βαθμό που υπάρξει περιορισμό­ς του λαθρεμπορί­ου αλκοολούχω­ν κατά 50%, τα κρατικά ταμεία θα ενισχυθούν 33,5 εκατ. ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece