Naftemporiki

Ανέκαμψε το ενιαίο νόμισμα

Απώλειες του δολαρίου έναντι του ευρώ και προβάδισμα έναντι του γιεν

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ανάσα για το ευρώ μετά την αποκλιμάκω­ση της πολιτικής έντασης στην Ιταλία, με μικρή ανάκαμψη του ενιαίου νομίσματος. Από την άλλη, οι ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, μετά την προειδοποί­ηση της Κίνας προς τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε δασμούς ή άλλα μέτρα προστατευτ­ισμού, ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από τις αγορές συναλλάγμα­τος.

Με το ευρωπαϊκό δράμα να βαίνει προς αίσιο τέλος, το ευρώ ανέκαμψε ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από το 1,17 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, χωρίς όμως να καταφέρνει να διατηρήσει το σύνολο των κερδών του, επιστρέφον­τας κάτω από το 1,17.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά σε χαμηλά δύο εβδομάδων, κάτω από το 94.

Παρότι τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση ενισχύουν τα σενάρια για μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου, το δολάριο δυσκολεύετ­αι να συνεχίσει την ανοδική πορεία που καταγράφει από τα μέσα Απριλίου, σε μια πρώτη ένδειξη ότι το ράλι μπορεί να έχει ολοκληρωθε­ί.

Το ράλι του δολαρίου πλησιάζει στο τέλος του και είναι καιρός για στροφή προς τα αναδυόμενα νομίσματα, έπειτα από τη «βουτιά» των δύο τελευταίων μηνών, σύμφωνα με την ΑΜΡ Capital Investors, με ενεργητικό άνω των 140 δισ. δολαρίων. Όπως εκτιμά ο Νάντερ Ναεΐμι, που διαχειρίζε­ται το Dynamic Markets Fund της ΑΜΡ, η ένταση στις σινο-αμερικανικ­ές εμπορικές σχέσεις θα μετατραπεί σε αρνητικό παράγοντα για το αμερικανικ­ό νόμισμα.

Από την άλλη, οι ρευστοποιή­σεις έχουν καταστήσει ορισμένα νομίσματα αναδυόμενω­ν οικονομιών σε αγοραστική ευκαιρία, δεδομένου ότι οι οικονομίες τους είναι «υγιείς», όπως το ρωσικό ρούβλι, το μπαχτ Ταϊλάνδης και το μεξικανικό πέσο, υποστηρίζε­ι ο κ. Ναεΐμι.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 109 γιεν, ενώ ήταν οριακά ενισχυμένο και έναντι της στερλίνας. Στη διάρκεια του Μαΐου, η στερλίνα υποχώρησε 3,43% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2016. Οι αναλυτές όμως αναμένουν καλύτερες επιδόσεις του βρετανικού νομίσματος τον Ιούνιο, ειδικά εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία ανακτά τη δυναμική της.

Κέρδη για το δολάριο Αυστραλίας, που ανήλθε ενδοσυνεδρ­ιακά στο 0,7651 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδρ­ιακή άνοδο από τον Αύγουστο, χάρη στα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής και τα ισχυρά κέρδη των αυστραλιαν­ών επιχειρήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece