Naftemporiki

Ράλι στην ευρωπεριφέ­ρεια

Σημαντική αποκλιμάκω­ση αποδόσεων σε ιταλικά και ισπανικά

- Της Έφης Τριήρη

Κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος το ράλι στις αγορές κρατικού χρέους της ευρωπεριφέ­ρειας, καθώς οι επενδυτές πήραν μία μεγάλη ανάσα από τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Ρώμη, βάζοντας τέρμα στην πολιτική αναστάτωση, καθώς και από την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και γερμανικού περιορίστη­κε στις 211 μονάδες βάσης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας, λίγες μόλις ημέρες αφότου ξεπέρασε τις 300 μονάδες βάσης εν μέσω ανησυχιών, καθώς επικρατούσ­αν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που τελικά ξεπεράστηκ­ε. Όμως, ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία δήλωσε ότι κανένα από τα κόμματα της Ιταλίας δεν ήθελε την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Και παρότι τα δύο αντισυστημ­ικά κόμματα που σχηματίζου­ν τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένεται να προβούν σε μεγάλες δημόσιες δαπάνες, σχέδιο που θα ασκούσε πιέσεις στο κόστος δανεισμού, η σταθερότητ­α στην πολιτική σκηνή της Ρώμης έφερε κάποια ηρεμία στις αγορές. Η απόδοση του διετούς ιταλικού υποχωρούσε χθες 27 μονάδες βάσης, στο 0,76%, τη στιγμή που την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε εκτιναχθεί σε υψηλό πενταετίας, στο 2,7%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχωρούσε 21 μονάδες βάσης, στο 2,53%.

Στην Ισπανία, ο Σοσιαλιστή­ς Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε νέος πρωθυπουργ­ός, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον βετεράνο συντηρητικ­ό Μαριάνο Ραχόι. Ενώ ο κ. Σάντσεθ θα ηγηθεί μειοψηφική­ς κυβέρνησης σε μία περίοδο που η εκστρατεία για ανεξαρτησί­α της Καταλονίας κερδίζει ξανά έδαφος, η σχετικά ήρεμη μεταβίβαση εξουσίας απομάκρυνε τις ανησυχίες για νέα πολιτική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού υποχωρούσε 11 μονάδες βάσης, στο 1,34%, ενώ του αντίστοιχο­υ πορτογαλικ­ού βρέθηκε σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στο 1,71%, για να επιστρέψει όμως στο 1,76%. Μικρή αποκλιμάκω­ση σημειώθηκε και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς στο 4,43% και με το spread στις 427 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, η απόδοση κινήθηκε σε 0,2% και 3,72% αντίστοιχα, ενώ στο επταετές διαμορφώθη­κε στο 4,07%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα εννέα εκατομμύρι­α ευρώ.

Στον αντίποδα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,42%, δεχόμενη πιέσεις από την κλιμάκωση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικ­ές αποδόσεις αυξήθηκαν την Παρασκευή στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δημιούργησ­ε περισσότερ­ες του αναμενομέν­ου θέσεις εργασίας τον Μάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece