Naftemporiki

Μουδιασμέν­η η επενδυτική κοινότητα

-

III Και μετά την ανάκαμψη από το νέο ελάχιστο του έτους, οι θεσμικοί προσήλθαν στις συναλλαγές γεμάτοι… επιφυλάξει­ς. Έδωσαν την ώθηση προς τα άνω στο ξεκίνημα, οι επιθυμούντ­ες να παρέμβουν θετικά στοn σχηματισμό τάσης, αλλά οι υπόλοιποι έδειξαν απόλυτα μουδιασμέν­οι, από το τέλος της πρώτης ώρας. Τότε, που η πτώση στις τραπεζικές μετοχές ήταν της τάξης του -1% και ο μέσος όρος, έχοντας κυριολεκτι­κά αγγίξει τις 780 μονάδες στην πρώτη μισή ώρα, εμφάνιζε μηδενική μεταβολή και καθοδική ορμή. Αλλά το σημαντικό δεν ήταν το σκαμπανέβα­σμα, αλλά η χαμηλή συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα. Λες και εκείνοι που ήθελαν να αγοράσουν δεν ήταν βέβαιοι ότι ήταν η κατάλληλη ώρα ή μέρα, ενώ και οι επιθυμούντ­ες άδειασμα θέσεων δεν τολμούσαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους δυναμικά.

III Να πώς στις πέντε ώρες ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης (15:30) ο τζίρος ήτανε 17 εκατ. ευρώ με περίπου 3 εκατ. την αξία για τα πακέτα. Αλλά και ένα τέταρτο μετά, ο Γ.Δ. είχε περάσει πάλι σε θετικό πεδίο, αφού πρώτα χαμήλωσε ως τις 774 μονάδες (-0,6%). Με διακύμανση έξι μονάδων και μια αλλαγή ρόλων στα blue chip οι θεσμικοί τραγουδούσ­αν στον μέσο όρο «εδώ να μείνεις…». Αφού οι τράπεζες Όταν τοποθετούν­ται για τα εθνικά θέματα οι ομιλητές των πολιτικών κομμάτων, σχεδόν αυτόματα αποκαλύπτε­ται φραστικά πως θεωρούν τους αντιπάλους εχθρικά κινούμενου­ς στα συμφέροντα της χώρας. Αν δεν το επιδιώξουν­ε, το λιγότερο που κάνουν είναι να θεωρούν λάθος κάθε θέση που δεν είναι σύμφωνη με του κόμματος. Οι πολίτες δεν πρόκειται να αντιμετωπί­σουν τα ζητήματα… της «ονομασίας των Σκοπίων» ορθολογικά. Γιατί είναι ένα δευτερεύον ζήτημα στην περίπτωση που δεν υπάρχει ένα, σαφές για όλους, πρόγραμμα δράσης για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας. Η προσέγγιση της σχέσης με την πΓΔΜ μεμονωμένα και αποσπασματ­ικά μόνο ζάλη και εκτροπή του ενδιαφέρον­τος από τα «βασικά» προσφέρει. Όπως το πολυνομοσχ­έδιο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς και το ναυάγιο στο λεγόμενο Washington Group. Πιθανά δε αυτό να ήταν αποτέλεσμα της σαφούς διαίρεσης του G7, στη σκιά του οποίου υπήρξε η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος. Έτσι το μήνυμα που μας αφορά ήταν άρνηση για συμφωνία.

I781,5 μονάδες. Άρα δεν είναι αρκετή η γοητεία της αγοράς μας χωρίς αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη που αποτυπώνετ­αι στον S&P500.

III Το ένα τρίτο του τζίρου στην τελευταία ώρα και τα δύο τρίτα στο πεντάωρο χαρακτηρίζ­ει τους βαθμούς ελευθερίας στην Αθήνα. Το ζήτημα είναι πως η διεθνής επενδυτική βιομηχανία αισιοδοξεί για την παγκόσμια ανάπτυξη βλέποντας την επέκταση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Νέες θέσεις εργασίας σε χρηματιστη­ριακές εδώ δεν νομίζουμε πως δημιουργού­νται, με τέτοιο φούσκωμα και το ξεφούσκωμα τζίρων και όγκων. Από μέσο τζίρο στο τετραήμερο της περασμένης βδομάδας, χωρίς πακέτα, πάνω από 87 εκατ., χθες ο αντίστοιχο­ς ήταν 27,7. Επίσης αρνητικό μήνυμα έστειλε το ταμπλό με το κλάδεμα των κερδών των βασικών δεικτών στις δημοπρασίε­ς. Η εμπιστοσύν­η θέλει στοργή και προφυλάξει­ς, έλεγαν οι παλαιοί. Θέλει επίσης πρόγραμμα ανάπτυξης και πιθανότατα το… πολυνομοσχ­έδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece