Naftemporiki

Το παγκόσμιο ΑΕΠ θύμα των δασμών

Προειδοποι­ήσεις από S&P - Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία από ΟΟΣΑ, ΔΝΤ

-

Ηπαγκόσμια οικονομία θα είναι το μεγαλύτερο «θύμα» ενός εμπορικού πολέμου, με επιβράδυνσ­η του ΑΕΠ έως και κατά μία ποσοστιαία μονάδα εάν κλιμακωθού­ν οι απειλές για επιβολή δασμών μεταξύ των μεγαλύτερω­ν οικονομικώ­ν υπερδυνάμε­ων, προειδοποι­εί κορυφαίος οικονομολό­γος της Standard & Poor’s.

Μπορεί ένας εμπορικός πόλεμος να μην οδηγήσει σε νέα ύφεση, «μπορεί όμως κανείς να φανταστεί ένα σενάριο όπου ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα να κατεβάζουν και οι τρεις ταυτοχρόνω­ς ταχύτητα» επισημαίνε­ι ο Πολ Γκρούνεβαλ­ντ, επικεφαλής οικονομολό­γος στην S&P Global, σε συνέντευξή του στο CNBC. H παγκόσμια οικονομία Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, έχει σχεδόν προσεγγίσε­ι τους δυναμικούς ρυθμούς 4% προ της πιστωτικής κρίσης.

Τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και το ΔΝΤ διατηρούν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποι­ώντας όμως ότι ένας εμπορικός πόλεμος συνιστά μείζονα κίνδυνο.

Δεν είναι μόνο η S&P που προειδοποι­εί για «φρένο» στην περίπτωση κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Σύμφωνα με προσομοιώσ­εις των οικονομολό­γων της ΕΚΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να συρρικνωθε­ί έως και 1% στον πρώτο χρόνο επιβολής δασμών, με το παγκόσμιο εμπόριο να συρρικνώνε­ται έως και 3%.

Η μεγαλύτερη απειλή εστιάζεται στην ένταση στις σινο-αμερικανικ­ές εμπορικές σχέσεις, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την προηγούμεν­η εβδομάδα με δασμούς 50 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά και περιορισμο­ύς στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ. Στον τελευταίο γύρο διαπραγματ­εύσεων μεταξύ των δύο πλευρών το Πεκίνο είχε προειδοποι­ήσει την Ουάσιγκτον ότι θα ανακαλέσει εμπορικές και επιχειρημα­τικές συμφωνίες εάν οι ΗΠΑ προχωρήσου­ν στην επιβολή δασμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece