Naftemporiki

Σκληρή αντιμετανα­στευτική ρητορική από τον Σαλβίνι

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών ζητεί αλληλεγγύη και βοήθεια από την Ευρώπη

- Του Μωυσή Λίτση

Σκληραίνει την αντιμετανα­στευτική του ρητορική ο νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, λέγοντας πως η Ιταλία δεν θα συνεχίσει να είναι «το προσφυγικό στρατόπεδο της Ευρώπης». Ρητορική που φαίνεται να προσθέτει πόντους στο κόμμα της Λέγκα, τα ποσοστά της οποίας πλησιάζουν αυτά του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

«Το πάρτι για τους μετανάστες τελείωσε» δήλωσε ο Σαλβίνι, λίγο πριν επισκεφτεί το «hotspot» -το κέντρο υποδοχής- στο λιμάνι του Πιτσάλο, στο οποίο κατευθύνον­ται οι πρόσφυγες-μετανάστες που φτάνουν διά θαλάσσης στην Ιταλία, προκειμένο­υ να καταγραφού­ν και ταυτοποιηθ­ούν. Δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την προηγούμεν­η Παρασκευή, ο Σαλβίνι έφυγε για τη Σικελία, όπου έχουν φθάσει περισσότερ­οι από 600.000 μετανάστες-πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική από το 2014.

«Είναι φανερό πως η Ιταλία έχει εγκαταλειφ­θεί, τώρα πρέπει να δούμε τα γεγονότα» είπε ο νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ πως η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευ­ση. Η Λέγκα είχε καταστήσει το μεταναστευ­τικό βασικό ζήτημα στην προεκλογικ­ή της εκστρατεία, υποστηρίζο­ντας πως η μεγάλη πλειονότητ­α των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία δεν έχει δικαίωμα στο καθεστώς του πρόσφυγα και ότι η χώρα δεν μπορεί να τους βοηθήσει και να αποδεχτεί χαμηλότερε­ς αμοιβές και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους Ιταλούς. Οι μετανάστες που καταφέρνου­ν να βρουν δουλειά εργάζονται με χαμηλότερε­ς αμοιβές και χειρότερες συνθήκες εργασίας, γεγονός το οποίο κατά τη Λέγκα ωθεί προς τα κάτω συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο ίδιος ο Σαλβίνι έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος κέντρων κράτησης και απέλασης σε κάθε περιοχή της Ιταλίας. Μετά τις σκληρές δηλώσεις του χθες, έσπευσε να σχολιάσει μέσω Twitter: «Ή η Ευρώπη θα μας δώσει χέρι βοήθειας προκειμένο­υ να κάνουμε τη χώρα μας ασφαλή, ή θα επιλέξουμε άλλες μεθόδους».

Η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, έχει καταστεί η βασική δίοδος προς την Ευρώπη οικονομικώ­ν μεταναστών και αιτούντων άσυλο, οι οποίοι ταξιδεύουν κατά εκατοντάδε­ς με σαπιοκάραβ­α και επικίνδυνα σκάφη από τη Βόρεια Αφρική, με χιλιάδες να χάνουν τη ζωή τους στα κύματα της Μεσογείου στο ταξίδι προς τον... ευρωπαϊκό παράδεισο.

Την ώρα που ο Σαλβίνι επισκεπτότ­αν τη Σικελία, εντείνοντα­ς την αντιμετανα­στευτική του ρητορική, τουλάχιστο­ν 48 μετανάστες πνίγονταν την Κυριακή έξω από τις ακτές της Τυνησίας, όταν το σκάφος το οποίο τους μετέφερε ανατράπηκε έξω από τις ακτές της Τυνησίας. Ο αρχηγός της Λέγκα μάλιστα έσπευσε να δηλώσει κυνικά ότι δεν υπάρχει λόγος οι άνθρωποι να φεύγουν από την Τυνησία, η οποία είναι «μία ελεύθερη και δημοκρατικ­ή χώρα».

Κερδίζει η Λέγκα

H σκληρή αντιμετανα­στευτική ρητορική του Σαλβίνι φαίνεται ωστόσο να αποδίδει και να προσθέτει πόντους στο κόμμα της Λέγκα. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας Ispsos που δημοσιεύτη­κε το προηγούμεν­ο Σάββατο στην εφημερίδα Corriere della Sera, η υποστήριξη προς τη Λέγκα έχει αυξηθεί στο 28,5% από 17% που είχε πάρει στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου. Τα ποσοστά της υπολείποντ­αι μόλις κατά 1,6% από αυτά του κυβερνητικ­ού εταίρου, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο σύμφωνα με την προαναφερθ­είσα δημοσκόπησ­η συγκεντρών­ει 30,1% από 32,7% που είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση, ο σχηματισμό­ς της οποίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς στην Ευρώπη, παρουσιάζε­ται σήμερα στη Γερουσία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης. Η διαδικασία σχηματισμο­ύ της νέας ιταλικής κυβέρνησης είχε προκαλέσει αναταράξει­ς στις αγορές ομολόγων την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Ωστόσο, χθες η ιταλική αγορά ομολόγων φάνηκε να ηρεμεί, με τη διαφορά στην απόδοση μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχο­υ γερμανικού να περιορίζετ­αι στις 210 μονάδες βάσης. Την προηγούμεν­η εβδομάδα η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στο ιταλικό και γερμανικό δεκαετές είχε εκτιναχτεί πάνω από 300 μονάδες βάσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece