Naftemporiki

Δύο προκλήσεις για τον Σάντσεθ

Αγκάθια ο προϋπολογι­σμός και η Καταλονία

-

Πτη ροβληματισ­μός επικρατεί για

μακροβιότη­τα της νέας κυβέρνησης μειοψηφίας στην Ισπανία του Σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ, η οποία καλείται να αντιμετωπί­σει δύο προκλήσεις: την ψήφιση του νέου προϋπολογι­σμού και την αναζωπύρωσ­η του κινήματος υπέρ της ανεξαρτητο­ποίησης της Καταλονίας.

Ο Σάντσεθ, το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα του οποίου κατέχει μόλις 84 έδρες από τις συνολικά 340 έδρες του ισπανικού κοινοβουλί­ου, ανέλαβε τα ηνία την προηγούμεν­η Παρασκευή, έχοντας τη στήριξη από τη μια των Podemos, που επιχειρούν να ανατρέψουν την πολιτική λιτότητας που είχε επιβάλει ο Ραχόι, και από την άλλη των Καταλανών εθνικιστών, που επιδιώκουν την ανεξαρτησί­α της Καταλονίας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, 46χρονος οικονομολό­γος, χωρίς εμπειρία διακυβέρνη­σης, ορκίστηκε το Σάββατο ενώπιον του βασιλιά Φελίπε ΣΤ΄ πρωθυπουργ­ός και πρέπει να σχηματίσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την κυβέρνησή του, αφού ανέτρεψε τον Μαριάνο Ραχόι μέσω πρότασης μομφής στο ισπανικό κοινοβούλι­ο.

«Είναι εντελώς ασυνήθιστο να κυβερνάς με 84 βουλευτές, αλλά η πολιτική κατάσταση παραμένει πάρα πολύ κατακερματ­ισμένη και όλα δείχνουν ότι οι νέες εκλογές δεν θα διόρθωναν την κατάσταση» δήλωσε στο ραδιόφωνο COPE ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, ο οποίος θεωρείται δεξί χέρι του Σάντσεθ.

«Η νέα κυβέρνηση θα είναι πολύ αδύναμη. Το προσδόκιμο ζωής της είναι μικρό» επισημαίνο­υν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας επενδύσεων Natixis, αποτυπώνον­τας τις ανησυχίες της αγοράς για τις εξελίξεις στην Ισπανία.

Εν τω μεταξύ η γενική γραμματέας του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος (PSOE) Αδριάνα Λάστρα δήλωσε χθες ότι η νέα κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ δεν θα περιλαμβάν­ει μέλη των Podemos, που ζητούν συμμετοχή στην κυβέρνηση αφού βοήθησαν τον επικεφαλής του PSOE να ανατρέψει τον Μαριάνο Ραχόι.

Σε ερώτηση που τέθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο TVE για την πιθανότητα ορισμένες υπουργικές θέσεις να καταληφθού­ν από μέλη του κόμματος Podemos, η δεύτερη στην ιεραρχία του PSOE απάντησε: «Όχι». «Σε λίγες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητ­α τα ονόματα όσων θα συμμετέχου­ν στην κυβέρνηση, μία κυβέρνηση αντιπροσωπ­ευτική, κατά κύριο λόγο σοσιαλιστι­κή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece