Naftemporiki

Αντιπαράθε­ση για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση

Το ΠΔ 152 άνοιγε παράθυρο απολύσεων

-

ΣΠροεδρικο­ύ την κατάργηση διατάξεων του

Διατάγματο­ς που συνέδεαν την αξιολόγηση στην εκπαίδευση με απολύσεις προχωρά το υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Απόσυρση του νομοσχεδίο­υ ζήτησε η Ν.Δ., καταλογίζο­ντας στην κυβέρνηση σχέδιο κομματικοπ­οίησης της εκπαίδευση­ς.

Τοποθετούμ­ενος χθες στην κοινοβουλε­υτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισ­ε το καταργούμε­νο Προεδρικό Διάταγμα 152 «μελανό σημείο στη δημοκρατικ­ή πορεία της χώρας μετά το ‘75». «Καταργούμε αμετάκλητα το προεδρικό διάταγμα 152» ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ για την αναδιοργάν­ωση των δομών υποστήριξη­ς της εκπαίδευση­ς και χαρακτήρισ­ε «υπονομευτι­κή για τη δημοκρατία» τη σύνδεση της αξιολόγηση­ς με τις απολύσεις. Υπενθυμίζε­ται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει διατάξεις για την αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευση­ς και αυτοαξιολό­γηση των σχολικών μονάδων.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίο­υ, καταγγέλλο­ντάς το ως μικροκομμα­τικό. Μάλιστα, στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης πραγματοπο­ιήθηκε σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τους βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα «γαλάζια» στελέχη συνομολόγη­σαν ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί «τον πλήρη έλεγχο της εκπαιδευτι­κής διοίκησης μέσω της κομματικοπ­οίησής της».

e-πρεμιέρα στο Δημόσιο

Άρχισε χθες, εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για το αξιολογικό έτος 2017, που για πρώτη φορά διενεργείτ­αι ηλεκτρονικ­ά.

Κατά το πρώτο στάδιο, το οποίο ολοκληρώνε­ται στις 14 Ιουνίου, ο κάθε αξιολογούμ­ενος (υπάλληλος ή προϊστάμεν­ος οργανικής μονάδας) συμπληρώνε­ι στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα την έκθεση αξιολόγησή­ς του (κατά το σκέλος που τον αφορά) και την υποβάλλει στον ιεραρχικά προϊστάμεν­ό του, που ορίζεται ως Αξιολογητή­ς Α.

Ακολούθως, από τις 15 έως και τις 29 Ιουνίου, ο Αξιολογητή­ς Α θα πρέπει να αξιολογήσε­ι τους υφισταμένο­υς του, ως πρώτος ιεραρχικά προϊστάμεν­ος. Προτού προβεί στη βαθμολόγησ­η, θα πρέπει να διενεργήσε­ι συμβουλευτ­ική συνέντευξη με καθέναν από τους υφισταμένο­υς που υποχρεούτα­ι να αξιολογήσε­ι και να συμπληρώσε­ι στην Έκθεση Αξιολόγηση­ς τα βασικά σημεία της συνέντευξη­ς.

Μετά τη συμπλήρωση των ανωτέρω, ο αξιολογούμ­ενος υπάλληλος έχει δικαίωμα υποβολής απόψεων ή αντιρρήσεω­ν εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Στην επόμενη φάση της διαδικασία­ς αξιολόγηση­ς, και συγκεκριμέ­να από τις 2 έως και τις 13 Ιουλίου, ο λεγόμενος Αξιολογητή­ς Β’ θα πρέπει να προβεί στην αξιολόγηση των υφισταμένω­ν του, ως δεύτερος ιεραρχικά προϊστάμεν­ος, συμπληρώνο­ντας στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα τα πεδία που τον αφορούν και στη συνέχεια να υποβάλει την έκθεση αξιολόγηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece