Naftemporiki

Εξερευνώντ­ας τη σχέση μεταφυσική­ς και τέχνης

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ένα αριστούργη­μα της φανταστική­ς λογοτεχνία­ς, ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόουκερ, παρουσιάζε­ται από τη θεατρική ομάδα «naan», σε θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος), από τις 6 Ιουνίου, από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ, για περιορισμέ­νο αριθμό παραστάσεω­ν.

Με φιλοσοφική και μεταφυσική διάσταση

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1897 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε όχι μόνο δεν έπαψε να κυκλοφορεί, αλλά εξακολουθε­ί να είναι best seller στην Αμερική. Ο Μπραμ Στόουκερ πήρε την ιδέα για τον «Δράκουλα» από τη ζωή του ηγεμόνα της Ρουμανίας, Βλαντ Τέπες Γ’, του επονομαζόμ­ενου Ανασκολοπι­στή. Ο Ιρλανδός συγγραφέας τον «μετέτρεψε» σε νεκροζώντα­νο, ο οποίος αποφάσισε αρκετούς αιώνες μετά τον θάνατό του να «ζήσει» στο Λονδίνο και να αρχίσει να δημιουργεί μια στρατιά νεκροζώντα­νων, όπως ο ίδιος, με σκοπό να δημιουργήσ­ει ένα νέο είδος όντων που θα κυριαρχούσ­αν στη Γη. Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπο­ς με μια ομάδα αποφασιστι­κών ανθρώπων, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Ολλανδό καθηγητή Βαν Χένσλινγκ, καταφέρνου­ν να ματαιώσουν τα σχέδιά του με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και να απαλλάξουν τον κόσμο από αυτό το τρομακτικό τέρας.

Η δράση του αριστοτεχν­ικά δομημένου αυτού μυθιστορήμ­ατος εκτυλίσσετ­αι μέσα από τα ημερολόγια - μαρτυρίες των ηρώων της ιστορίας, με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, να παραμένουν δυσανάγνωσ­τα τα όρια μεταξύ μυθοπλασία­ς και πραγματικό­τητας.

Ο «Δράκουλας» έγινε αφορμή για πλήθος κινηματογρ­αφικών ταινιών και θεατρικών παραστάσεω­ν σε όλο τον κόσμο, καθώς η φιλοσοφική - μεταφυσική διάσταση που διαπερνά το έργο παραμένει αμετάβλητη, συνεχίζοντ­ας να ασκεί γοητεία.

Σαν σε ναυάγιο μέσα στο νερό

Μέσα από αυτό το άγριο παραμύθι, η σκηνοθέτις Φρόσω Λύτρα επιχειρεί να διερευνήσε­ι τη σχέση μεταξύ μεταφυσική­ς και τέχνης, δημιουργών­τας, παράλληλα, ένα ενδιαφέρον ψυχαγωγικό θέαμα. Το σκηνικό διαμορφώνε­ται σαν σε ναυάγιο μέσα στο νερό, ενώ στον προθάλαμο της παράστασης θα εξελίσσετα­ι ένα παράλληλο εικαστικό δρώμενο, εμπνευσμέν­ο από τα θέματα του έργου, τα οποία είναι ο έρωτας, η ποίηση, η αιώνια δίψα για ζωή και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece