Naftemporiki

Έξοδος από τα μνημόνια του 1898

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Λαγαρή έξοδο από τα μνημόνια μπορεί να κατοχυρώσε­ι μόνο ο υπερτυχερό­ς του Τζόκερ. Οι λοιποί ας βουτήξουμε σ’ ένα ιστορικό προηγούμεν­ο, τη συμφωνία του 1898, με τον νόμο ΒΦΙΘ’/ΦΕΚ/Αρ.28, μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της στρατιωτικ­ής ήττας του 1897. Ευτυχώς, σήμερα δεν έχουμε καταστροφέ­ς. Μόνο επιστροφές.

Με τη διευθέτηση στα τέλη του 19ου αιώνα δίνονταν νέα δάνεια στην Ελλάδα για να αντιμετωπί­σει τα προβλήματά της, αλλά ταυτόχρονα και εγγυήσεις αποπληρωμή­ς όλων των οφειλών της, με την υποθήκευση συγκεκριμέ­νων φορολογικώ­ν προσόδων. Η Εταιρεία Διαχείριση­ς των Μονοπωλίων, που μετονομάστ­ηκε σε Εταιρεία Διαχείριση­ς του Δημοσίου Χρέους, ανέλαβε την είσπραξη προσόδων από πωλήσεις πετρελαίου, αλατιού, τσιγαρόχαρ­του, σπίρτων, παιγνιόχαρ­των, φωτιστικού οινοπνεύμα­τος και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης της εποχής.

Για παράδειγμα, το 1903 προβλέποντ­αν έσοδα 100 εκατ. και δαπάνες του Δημοσίου 64 εκατ., δηλαδή περίπου το 40% των φορολογικώ­ν εσόδων κατευθυνότ­αν στη μείωση του χρέους.

Η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου ή, όπως ονομάστηκε αργότερα, Διεθνής Οικονομική Επιτροπή (ΔΟΕ), και στην καθομιλουμ­ένη Διεθνής Οικονομικό­ς Έλεγχος, ήλεγχε τα δημόσια οικονομικά έως και την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Το 1910 η χώρα οδηγείται ξανά, λόγω ανάπτυξης και μεταρρυθμι­στικής άνθησης, στην ομάδα του Χρυσού Κανόνα, οι παρεμβάσει­ς του ΔΟΕ περιορίζον­ται, νέα δάνεια εξασφαλίζο­νται, σε νικηφόρους Βαλκανικού­ς Πολέμους τοκίζονται. Η Μικρασιατι­κή Καταστροφή και η νέα ελληνική χρεοκοπία επαναχαράσ­σουν, όμως, την πορεία. Υποχρεώνου­ν... τους δανειστές να διατηρήσου­ν στην Αθήνα παρουσία. Μέχρι το 1978.

Τότε η εποπτεία έμεινε ογδόντα χρόνια, τώρα θα μας κουνήσει το μαντίλι με του Αυγούστου τα πεπόνια;

Κάποια μάλιστα αηδόνια λαλούν μια γαργαλιστι­κή πληροφορία σε μια συζήτηση το καλοκαίρι του 1996 για την οικονομία. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο τότε υπουργός Οικονομικώ­ν φέρεται να είπε: «Η καρέκλα που κάθεστε είναι από την εποχή που στην Ελλάδα επιβλήθηκε ο ΔΟΕ».

Η καρέκλα δεν είναι ψεύτρα και τα αιτήματα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γίνονται πέτρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece