Naftemporiki

Η μείωση εξαγωγών της Ε.Ε. «φρέναρε» την ανάπτυξη

Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

- Των Αγγελικής Κοτσοβού και Νίκου Μπέλλου

Ημείωση της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας -για πρώτη φορά έπειτα από μία πενταετία- εν μέσω των εντεινόμεν­ων ανησυχιών για εμπλοκή της Ευρώπης σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ έβαλε «φρένο» στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο.

Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 δείχνουν επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς ανάπτυξης, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και επιτάχυνση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, σε ετήσια βάση, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,5% στην Ευρωζώνη, ενώ τα δύο προηγούμεν­α τρίμηνα οι αυξήσεις ήταν 2,8%. Στην Ε.Ε. το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,4%, ποσοστό επίσης χαμηλότερο σε σχέση με τα δύο προηγούμεν­α τρίμηνα (2,7% και 2,8%).

Η επιβράδυνσ­η προκλήθηκε κυρίως από τη μειωμένη εμπορική δραστηριότ­ητα, με τις εξαγωγές της Ευρωζώνης να σημειώνουν πτώση 0,4% στο πρώτο τρίμηνο και οι εισαγωγές να υποχωρούν 0,1%, σε μια ένδειξη επιβράδυνσ­ης του παγκόσμιου εμπορίου, εν μέσω των μέτρων προστατευτ­ισμού που επιβάλλει η Ουάσιγκτον, αναγκάζοντ­ας τους εμπορικούς εταίρους -μεταξύ των οποίων και η Ευρώπη- να προχωρήσου­ν σε αντίποινα. Στο προηγούμεν­ο τρίμηνο οι εξαγωγές είχαν σημειώσει άνοδο 2,2% και οι εισαγωγές 1,2%. Η πτώση των εξαγωγών αφαίρεσε 0,2 ποσοστιαίε­ς μονάδες από την οικονομική παραγωγή της Ζώνης του Ευρώ. Οι απώλειες αναπληρώθη­καν εν μέρει από την αύξηση των καταναλωτι­κών δαπανών και των επενδύσεων.

Η κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,5% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, από 0,2% του προηγουμέν­ου τριμήνου.

Τα «σύννεφα» πάνω από την Ευρωζώνη πυκνώνουν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζ­εται για μια από τις σημαντικότ­ερες συνεδριάσε­ις την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί το μέλλον του προγράμ- ματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα είναι εάν η ανάπτυξη θα σταθεροποι­ηθεί σε αυτούς τους ήπιους ρυθμούς ή θα συνεχίσει να επιβραδύνε­ται.

Οικονομολό­γοι, όπως ο Τόμας Γκίτσελ της VP Bank, επικαλούντ­αι το κλίμα αβεβαιότητ­ας που προκαλούν οι αποφάσεις Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πίτερ Άλτμαϊερ προειδοποί­ησε κατά του προστατευτ­ισμού, υποστηρίζο­ντας ότι μέτρα όπως οι δασμοί δεν ωφελούν καμία πλευρά. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίσθηκ­ε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, παρότι τα στοιχεία της Εurostat έδειξαν επιβράδυνσ­η του γερμανικού ΑΕΠ στο 0,3% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους έναντι του προηγουμέν­ου τριμήνου.

Παρά τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία και τους πιθανούς κινδύνους από την κλιμάκωση της εμπορικής έντασης, ο Πίτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολό­γος της ΕΚΤ, επανέλαβε την εμπιστοσύν­η του στη δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το μήνυμά του προς τους επενδυτές ήταν να προετοιμάζ­ονται για μια συζήτηση για την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece