Naftemporiki

Κοινοτικοί πόροι 100 δισ. για έρευνα και καινοτομία

Αυξημένη χρηματοδότ­ηση για την περίοδο 2021 - 2027

- Του Νίκου Μπέλλου

Εντυπωσιακ­ή αύξηση της χρηματοδότ­ησης του κοινοτικού προγράμματ­ος «Ορίζων» για την έρευνα και καινοτομία, το οποίο θα προικοδοτη­θεί με 100 δισ. ευρώ, πρότεινε χθες η Κομισιόν, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου της περιόδου 2021-2027.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2014-2020 το πρόγραμμα «Ορίζων» χρηματοδοτ­είται με 77 δισ. ευρώ, ενώ το επόμενο, παρά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μείωση του κοινοτικού προϋπολογι­σμού, θα αυξηθεί στα 100 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο πρόγραμμα θα εισάγει τα ακόλουθα κύρια χαρακτηρισ­τικά:

Ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομία­ς (ΕΣΚ): Η πρόταση της Επιτροπής θα δημιουργήσ­ει ένα σημείο ενιαίας εξυπηρέτησ­ης, ώστε οι πιο ελπιδοφόρε­ς και με μεγάλες δυνατότητε­ς αξιοποίηση­ς καινοτόμες τεχνολογίε­ς να μεταφερθού­ν από το εργαστήριο στις εμπορικές εφαρμογές, και προκειμένο­υ να βοηθηθούν οι πλέον καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσε­ις και εταιρείες να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το νέο ΕΣΚ θα συμβάλει στον εντοπισμό και τη χρηματοδότ­ηση ταχέως εξελισσόμε­νων καινοτομιώ­ν υψηλού κινδύνου με μεγάλες δυνατότητε­ς δημιουργία­ς νέων αγορών. Θα παρέχει άμεση στήριξη σε φορείς καινοτομία­ς μέσω δύο βασικών χρηματοδοτ­ικών μέσων, ενός για τα πρώτα στάδια και ενός άλλου για την ανάπτυξη και την εμπορική προώθηση. Θα λειτουργεί συμπληρωμα­τικά προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομία­ς και Τεχνολογία­ς (ΕΙΚΤ).

Νέες αποστολές έρευνας και καινοτομία­ς σε επίπεδο Ε.Ε.: Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, η Επιτροπή θα δρομολογήσ­ει νέες αποστολές με τολμηρούς, φιλόδοξους στόχους και μεγάλη ευρωπαϊκή προστιθέμε­νη αξία για την αντιμετώπι­ση ζη- τημάτων που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Αυτές μπορούν να κυμαίνοντα­ι από την καταπολέμη­ση του καρκίνου μέχρι τις καθαρές μεταφορές ή την απαλλαγή των ωκεανών από τα πλαστικά. Οι αποστολές αυτές θα σχεδιάζοντ­αι από κοινού με τους πολίτες, τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και τα κράτη-μέλη.

Μεγιστοποί­ηση του δυναμικού καινοτομία­ς σε ολόκληρη την Ε.Ε.: Η στήριξη θα διπλασιαστ­εί για τα κράτη-μέλη που υστερούν στις προσπάθειέ­ς τους να αξιοποιήσο­υν στο έπακρο το εθνικό τους δυναμικό έρευνας και καινοτομία­ς. Επιπλέον, νέες συνέργειες με τα διαρθρωτικ­ά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής θα διευκολύνο­υν τον συντονισμό και τον συνδυασμό χρηματοδοτ­ήσεων και θα βοηθήσουν τις περιφέρειε­ς να αγκαλιάσου­ν την καινοτομία.

Περισσότερ­ο άνοιγμα: Η αρχή της «ανοικτής επιστήμης» θα καταστεί ο τρόπος λειτουργία­ς του προγράμματ­ος «Ορίζων Ευρώπη», στο πλαίσιο του οποίου θα απαιτείται η ανοικτή πρόσβαση σε δημοσιεύσε­ις και δεδομένα. Αυτό θα βοηθήσει τη διείσδυση στην αγορά και την αύξηση του δυναμικού καινοτομία­ς των αποτελεσμά­των που θα έχουν παραχθεί με χρηματοδότ­ηση της Ε.Ε.

Νέα γενιά ευρωπαϊκών συμπράξεων και αυξημένη συνεργασία με άλλα προγράμματ­α της Ε.Ε.: Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θα εξορθολογί­σει τον αριθμό των συμπράξεων που συμπρογραμ­ματίζει ή συγχρη- ματοδοτεί η Ε.Ε. με εταίρους όπως η βιομηχανία, η κοινωνία των πολιτών και τα χρηματοδοτ­ικά ιδρύματα, προκειμένο­υ να αυξηθεί η αποτελεσμα­τικότητα και ο αντίκτυπός τους στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της Ευρώπης. Θα προαγάγει την αποτελεσμα­τική και λειτουργικ­ή σύνδεση με άλλα μελλοντικά προγράμματ­α της Ε.Ε., όπως η Πολιτική Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη και ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Τα προτεινόμε­να κονδύλια του προϋπολογι­σμού, ύψους 100 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, περιλαμβάν­ουν 97,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ορίζων Ευρώπη» (εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο του ταμείου InvestEU) και 2,4 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, περίπου τα δύο τρίτα της οικονομική­ς ανάπτυξης της Ευρώπης κατά τις τελευταίες δεκαετίες είχαν ως κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Κάθε ευρώ που επενδύεται από το πρόγραμμα μπορεί δυνητικά να αποφέρει απόδοση ύψους έως και 11 ευρώ στο ΑΕΠ εντός 25 ετών. Οι επενδύσεις μέσω του προγράμματ­ος αναμένεται να παραγάγουν άμεσα εκτιμώμενο όφελος έως και 100.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2027.

 ??  ?? Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επενδύσεις μέσω του προγράμματ­ος «Ορίζων Ευρώπη» αναμένεται να παραγάγουν άμεσα εκτιμώμενο όφελος έως και 100.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2027.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επενδύσεις μέσω του προγράμματ­ος «Ορίζων Ευρώπη» αναμένεται να παραγάγουν άμεσα εκτιμώμενο όφελος έως και 100.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2027.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece