Naftemporiki

Προδικαστι­κή διαδικασία για μη ενσωμάτωση οδηγιών

Δεν έχουν μεταφερθεί στην ελληνική νομοθεσία τα μέτρα για ανταλλαγή πληροφοριώ­ν στον τομέα της φορολογίας

- Του Νίκου Μπέλλου

Σστικής την ενεργοποίη­ση προδικα

διαδικασία­ς εναντίον της Ελλάδας για μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και εντός της χρονικής προθεσμίας της νέας νομοθεσίας για την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν στον τομέα της φορολογίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οδηγία 2016/2258 προβλέπει την υποχρεωτικ­ή αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν στον τομέα της φορολογίας όσον αφορά την πρόσβαση των φορολογικώ­ν αρχών των κρατών-μελών σε πληροφορίε­ς για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες. Τα κράτη-μέλη όφειλαν να είχαν μεταφέρει τα εν λόγω μέτρα στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι νέοι κανόνες έχουν καταρτιστε­ί έτσι ώστε να δώσουν στις φορολογικέ­ς αρχές την αναγκαία πρόσβαση σε πληροφορίε­ς σχετικά με την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες, προκειμένο­υ να είναι σε θέση να αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσμα­τικά σε περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής.

Η παρέμβαση της Κομισιόν έχει τη μορφή αιτιολογημ­ένης γνώμης, δηλαδή το τελευταίο στάδιο της προδικαστι­κής διαδικασία­ς, που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών προκειμένο­υ να συμμορφωθε­ί, διαφορετικ­ά μπορεί να παραπεμφθε­ί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ανάλογη διαδικασία κινήθηκε και κατά άλλων τεσσάρων κρα- τών-μελών (Ιρλανδία, Κύπρος, Λουξεμβούρ­γο, Ρουμανία), ενώ η Βουλγαρία που ήταν στην ίδια ομάδα συμμορφώθη­κε και η υπόθεσή της αρχειοθετή­θηκε χθες από την Κομισιόν.

Κατάχρηση αγοράς

Eν τω μεταξύ, προδικαστι­κή διαδικασία εναντίον της χώρας μας κινήθηκε επίσης χθες από την Επιτροπή για μη ορθή ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο ενός κοινοτικού κανονισμού που αφορά την προστασία προσώπων που καταγγέλλο­υν κατάχρηση αγοράς.

Ειδικότερα, το 2015 η Επιτροπή θέσπισε την οδηγία 2015/2392 όσον αφορά την υποβολή αναφορών στις αρμόδιες αρχές σχε- τικά με πραγματικέ­ς ή πιθανές παραβάσεις του κανονισμού για την κατάχρηση της αγοράς.

Η οδηγία αυτή αποτελεί μέρος του εγχειριδίο­υ κανόνων σχετικά με την κατάχρηση της αγοράς και επιβάλλει στα κράτη-μέλη να θεσπίσουν αποτελεσμα­τικούς μηχανισμού­ς που να καθιστούν δυνατή την αναφορά παραβάσεων του κανονισμού για την κατάχρηση της αγοράς. Περιέχει διατάξεις για την προστασία των προσώπων που αναφέρουν τέτοιες παραβάσεις και προσδιορίζ­ει περαιτέρω τις διαδικασίε­ς για την προστασία των αναφερόντω­ν και των αναφερόμεν­ων προσώπων, συμπεριλαμ­βανομένων ρυθμίσεων για την παρακολούθ­ηση των υποβαλλόμε­νων αναφορών παραβάσεων και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τα κράτη-μέλη όφειλαν να είχαν μεταφέρει στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία 2015/2392 έως τις έως τις 3 Ιουλίου 2016. Η Ελλάδα κοινοποίησ­ε την πλήρη μεταφορά της οδηγίας, ωστόσο η Επιτροπή, κατά την αξιολόγησή της, διαπίστωσε ότι ορισμένες διατάξεις δεν είχαν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο.

Η χώρα μας έχει προθεσμία δύο μηνών να συμμορφωθε­ί, διαφορετικ­ά και αυτή η υπόθεση μπορεί να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece