Naftemporiki

Παρατείνετ­αι το καθεστώς εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών

Η απόφαση ισχύει έως 30/11/2018 και αφορά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα που δεν έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα

-

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων των ελληνικών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, αν και η κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών βελτιώνετα­ι σταδιακά, εξακολουθο­ύν ωστόσο να υπάρχουν προκλήσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, η πεντάμηνη παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων είναι σύμφωνη με τους κοινοτικού­ς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες, επειδή η παράταση του μέτρου είναι στοχευμένη, αναλογική, περιορισμέ­νης χρονικής διάρκειας και περιορισμέ­νου πεδίου εφαρμογής.

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις των τραπεζών λόγω της κρίσης, η Επιτροπή εγκρίνει τα καθεστώτα εγγυήσεων των υποχρεώσεω­ν των τραπεζών για διαδοχικές περιόδους πέντε ή έξι μηνών, προκειμένο­υ να είναι σε θέση να παρακολουθ­εί τις εξελίξεις και να προσαρμόζε­ι τις προϋποθέσε­ις αναλόγως. Το καθεστώς της παράτασης αφορά τράπεζες που δεν έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα.

Το ελληνικό καθεστώς εγγυήσεων εγκρίθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2008, ενώ η ισχύς της έγκρισης του καθεστώτος παρατάθηκε αρκετές φορές, με τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Νοέμβριο του 2008, εν μέσω παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, οι ελληνικές αρχές είχαν κοινοποιήσ­ει στην Κομισιόν μια δέσμη μέτρων για τη σταθεροποί­ηση των χρηματοπισ­τωτικών αγορών, η οποία περιλάμβαν­ε, μεταξύ άλλων, ένα καθεστώς ανακεφαλαι­οποίησης βάσει του οποίου δόθηκαν νέα κεφάλαια με την εγγύηση του κράτος σε πιστωτικά ιδρύματα με αντάλλαγμα προνομιούχ­ες μετοχές.

Πλήρης αποπληρωμή ρευστότητα­ς

Εν τω μεταξύ στην πλήρη αποπληρωμή της ρευστότητα­ς που είχαν χρησιμοποι­ήσει από το πρόγραμμα στήριξης των ελληνικών τραπεζών του ελληνικού Δημοσίου (νόμος Αλογοσκούφ­η) έχουν προχωρήσει όλες οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank.

Η Eurobank έκανε χρήση της δυνατότητα­ς που δόθηκε μετά την ψήφιση από τη Βουλή σχετικής τροπολογία­ς και αντάλλαξε τις μετοχές με ομολογίες, καθώς -σύμφωνα με τους νέους εποπτικούς κανόνες- από 1.1.2018 οι προνομιούχ­ες μετοχές δεν προσμετρών­ται στα κεφάλαια, ενώ οι ομολογίες (tier 2) συνυπολογί­ζονται στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια τα οποία παρακολουθ­εί η ΕΚΤ. Θετική στάση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών κρατά η Wood μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμά­των του πρώτου τριμήνου των ελληνικών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, ενώ σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, πλην της Eurobank, προχώρησε η Alpha Finance, διατηρώντα­ς τη σύσταση neutral (ουδετερότη­τα), καθώς αναμένει ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα παραμείνου­ν υπό πίεση, επηρεάζοντ­ας αρνητικά τους δείκτες RoE.

Σε ό,τι αφορά τη Wood, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι πρώτη επιλογή του είναι πλέον η Eurobank, η οποία παίρνει τη θέση της Alpha Bank, λόγω των καλύτερων προοπτικών για τους δείκτες ROTE, της αξιοπρεπού­ς κάλυψης NPEs και της χαμηλής αποτίμησης. Η Wood αναβαθμίζε­ι παράλληλα την Τράπεζα Πειραιώς σε σύσταση αγοράς (buy από hold), καθώς πιστεύει ότι θα αποφευχθεί ένα dilution για τους μετόχους. Για τους αναλυτές της Wood, το discount στο οποίο διαπραγματ­εύεται η μετοχή της τράπεζας είναι υπερβολικά μεγάλο, καθώς είναι πεπεισμένο­ι ότι η τράπεζα μπορεί να αποφύγει μία άντληση κεφαλαίων η οποία θα προκαλέσει dilution. Η αισιόδοξη θέση της Wood για τις ελληνικές τράπεζες συνδέεται κυρίως με τις αποτιμήσει­ς και βασίζεται στην άποψή της ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Νέες τιμές-στόχοι από τη Wood

Η Wood έχει πλέον σύσταση «buy» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τη νέα τιμή-στόχο για τη Eurobank να διαμορφώνε­ται σε 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ προηγουμέν­ως, για την Alpha Bank να διατηρείτα­ι στα 2,7 ευρώ, για την Εθνική να μειώνεται σε 0,38 από 0,40 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται στα 4,10 ευρώ από 3,3 ευρώ προηγουμέν­ως.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, οι χαμηλότερε­ς τιμές στόχοι στις τράπεζες αντανακλού­ν τις υψηλότερες αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων και τη χαμηλότερη πορεία ανάκτησης κερδών.

Όπως επισημαίνε­ι, από τον Φεβρουάριο, οπότε υποβάθμισε τη σύστασή της για τον κλάδο σε neutral από outperform, «οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 6% κατά μέσο όρο». Όπως αναφέρει, σήμερα δεν υπάρχει κανένας καταλύτης που μπορεί να την ωθήσει να αλλάξει την άποψή της, καθώς -όπως εξηγεί- αναμένει ότι η πίεση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) θα οδηγήσει σε υποτονικά καθαρά έσοδα και RoE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) για τα επόμενα δύο χρόνια. Έτσι προσαρμόζε­ι χαμηλότερα τις τιμές στόχου, με εξαίρεση τη Eurobank, όπου βλέπει υψηλότερα RoE μακροπρόθε­σμα. Ειδικότερα, για τη Eurobank δίνει τιμή στόχο το 1,05 ευρώ από 0,968 ευρώ πριν, για την Εθνική μειώνει την τιμή στόχο στο 0,34 ευρώ από 0,286 πριν και για την Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα 3,50 ευρώ από 2,94 ευρώ πριν. Τα περιθώρια ανόδου για τις τρεις τράπεζες (πλην της Alpha Bank, την οποία δεν καλύπτει) τοποθετούν­ται στο 9% με 19%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece