Naftemporiki

6 δράσεις από το ΕΛΚΕΘΕ

-

Έξι δράσεις που αφορούν τη ναυτιλία έχει σε εξέλιξη το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τις οποίες και παρουσιάζε­ι σε περίπτερό του στη διεθνή έκθεση Ποσειδώνια. Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής: Γαλάζια Ενέργεια - Θαλάσσια τεχνολογία: Το ΕΛΚΕΘΕ συντονίζει τον πρώτο Ελληνικό Κόμβο Γαλάζιας Ενέργειας (μέσω του έργου Med-Interreg PELAGOS) με στόχο την τεχνολογικ­ή καινοτομία και την προώθηση λύσεων που να είναι προσαρμοσμ­ένες στις ανάγκες της Μεσογείου.

Μελέτες περιβαλλον­τικών επιπτώσεων θαλάσσιων ατυχημάτων: Τα τελευταία 20 χρόνια το ΕΛΚΕΘΕ έχει πραγματοπο­ιήσει σειρά περιβαλλον­τικών μελετών στις ελληνικές θάλασσες προκειμένο­υ να εξετάσει τις επιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων.

MEργαστήρι­ο Ανίχνευσης του Θαλάσσιου Έρματος: Το εργαστήριο εξέτασης και μελέτης του θαλάσσιου έρματος του ΕΛΚΕΘΕ είναι το πρώτο εργαστήριο για την ανίχνευση και μέτρηση ζωντανών και συγκεκριμέ­νου εύρους οργανισμών του πλαγκτού, σύμφωνα με τους κανονισμού­ς της Διεθνούς Σύμβασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το θαλάσσιο έρμα.

Eντοπισμός και ανελκύσεις συντριμμιώ­ν και ναυαγίων: Τα τελευταία 20 χρόνια το Ινστιτούτο Ωκεανογραφ­ίας του ΕΛΚΕΘΕ, έχει κληθεί να συνδράμει τόσο στον εντοπισμό συντριμμιώ­ν από ατυχήματα πτητικών μέσων στη θάλασσα, όσο και στην καταγραφή και ανίχνευση ναυαγίων πλοίων.

Σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ: Πρόκειται για μία ερευνητική δομή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την παρακολούθ­ηση και πρόγνωση της κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλον­τος.

CLAIM project: Το πρόγραμμα CLAIM (Cleaning marine Litter by developing and Applying Innovative Methods in European Seas) διερευνά τρόπους μείωσης των πλαστικών και αποικοδόμη­σης των μικροπλαστ­ικών στη θάλασσα, με χρήση καινοτόμων μεθόδων χαμηλού κόστους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece