Naftemporiki

Τα δεσμά του χρέους επιστρέφου­ν

-

Ηπαγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνετ­αι. Αλλά πριν ανοίξουμε σαμπάνιες, θα πρέπει να αναγνωρίσο­υμε τους μακροχρόνι­ους κινδύνους για τη διαρκή επέκταση που τίθενται από την αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Οι αναλυτές της αγοράς βλέπουν την αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού στις περισσότερ­ες αναδυόμενε­ς και σε ορισμένες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες ως ένδειξη υψηλότερης ζήτησης και πρόδρομο για ταχύτερη ανάπτυξη. Όμως, αν και αυτό συμβαίνει βραχυπρόθε­σμα, η αμείλικτη άνοδος του συνολικού χρέους παραμένει ανάμεσα στα σοβαρότερα προβλήματα που επιβαρύνου­ν την παγκόσμια οικονομία.

Παρά τα χρόνια απομόχλευσ­ης μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, το χρέος παραμένει πολύ υψηλό - και όμως, τώρα έχουμε επιστρέψει σε έναν επεκτατικό πιστωτικό κύκλο. Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών, το συνολικό μη χρηματοπισ­τωτικό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος ανέρχεται σε σχεδόν 245% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχοντας αυξηθεί από το 210% πριν από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση και περίπου το 190% στο τέλος του 2001.

Ο δανεισμός της γενικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ μπορεί να φθάσει το 5% του ΑΕΠ φέτος, ωθώντας το συνολικό δημόσιο χρέος στο 108% περίπου του ΑΕΠ. Στην Ευρωζώνη το δημόσιο χρέος ανέρχεται περίπου σε 85% του ΑΕΠ, στην Ιαπωνία ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ καταγράφετ­αι σχεδόν στο 240%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ιδιωτικό μη χρηματοπισ­τωτικό χρέος αυξάνεται ταχύτερα από το ονομαστικό ΑΕΠ.

Αυτές οι τάσεις πρόκειται να συνεχιστού­ν, καθώς πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες -συμπεριλαμ­βανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίαςδε­ν χαιρέτισαν μόνο την ανάκαμψη στον δανεισμό, αλλά αποσκοπούν να στηρίξουν ακόμη περισσότερ­η ανάπτυξη με οικονομική πίστωση. Μόνο η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας λαμβάνουν μέτρα για να χαλιναγωγή­σουν τα τραπεζικά δάνεια.

Ο κόσμος έχει υποστεί αρκετές οικονομικέ­ς κρίσεις κι έτσι γνωρίζει ότι τα υψηλά χρέη δημιουργού­ν σοβαρούς κινδύνους. Το ονομαστικό χρέος είναι σταθερό, αλλά οι τιμές των περιουσιακ­ών στοιχείων μπορεί να καταρρεύσο­υν, δημιουργών­τας τεράστιες ζημιές στους ισολογισμο­ύς και προκαλώντα­ς αύξηση των ασφαλίστρω­ν κινδύνου - και συνεπώς αύξηση του κόστους δανεισμού. Μόλις πριν από μια δεκαετία, όταν η τροφοδοτού­μενη με πιστώσεις χρηματοοικ­ονομική έκρηξη έσκασε, ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας έφτασε στο χείλος της κατάρρευση­ς και ακολούθησε μία πολύχρονη ύφεση στον περισσότερ­ο κόσμο. Η μόνη βιώσιμη επιβάρυνση του χρέους είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπι­στεί ακόμη και κατά τη διάρκεια κυκλικών κρίσεων. Ωστόσο, οι κυβερνήσει­ς συνεχίζουν να επαναλαμβά­νουν τα ίδια λάθη, αντιμετωπί­ζοντας το χρέος ως όφελος για τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη και όχι αυτό που είναι: ένα βαρύ φορτίο και μια πηγή μαζικών μακροπρόθε­σμων κινδύνων.

Είναι καιρός οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής και οι οικονομικο­ί σύμβουλοί τους να το αναγνωρίσο­υν και να εγκαταλείψ­ουν την αντίληψη ότι το μεγαλύτερο χρέος οδηγεί πάντα σε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αν και υπάρχουν φορές που οι κυβερνήσει­ς

'πρέπει να δανειστούν για να τονώσουν την οικονομία, οι ελλειμματι­κές δαπάνες δεν μπορούν να ανυψώσουν μακροπρόθε­σμα την ανάπτυξη. Και σε στιγμές όπου τα ποσοστά ανάπτυξης και ο δανεισμός από τον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται -όπως συμβαίνει τώρα- οι κυβερνήσει­ς πρέπει να εργάζονται για να μειώσουν τα δικά τους ελλείμματα. Αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αλλά και για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες πρέπει να επωφεληθού­ν από τη σημερινή ανάκαμψη -η ισχυρότερη της δεκαετίας- προκειμένο­υ να ευθυγραμμί­σουν τα δημοσιοοικ­ονομικά τους με το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης.

Οι κυβερνήσει­ς θα πρέπει να επιδιώξουν να αποτρέψουν τη συσσώρευση μη βιώσιμου χρέους, τονώνοντας μακροπρόθε­σμα μία οικονομική ανάπτυξη που δεν χρηματοδοτ­είται από το χρέος, χρησιμοποι­ώντας έναν συνδυασμό ρυθμίσεων, εμπορικών συμφωνιών, επενδυτικώ­ν κινήτρων και μεταρρυθμί­σεων στον τομέα της εκπαίδευση­ς και της αγοράς εργασίας. Σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμο­ύ, όπως αυτό που επικρατεί σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών, το συνολικό μη χρηματοπισ­τωτικό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος ανέρχεται σε σχεδόν 245% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχοντας αυξηθεί από το 210% πριν από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση και περίπου το 190% στο τέλος του 2001. να μετριάσουν τον αντίκτυπο αυτών των μεταρρυθμί­σεων μέσω επεκτατικώ­ν νομισματικ­ών πολιτικών.

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να υπολογίζου­ν προσεκτικά τις παρεμβάσει­ς τους, προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν ότι η νομισματικ­ή επέκταση δεν ενθαρρύνει την αύξηση της μόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προϋποθέτε­ι διπλή σκέψη πριν από την επιβολή αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, που έχουν σχεδιαστεί για να πιέσουν τις τράπεζες να δανείσουν περισσότερ­ο, ή κινήσεις ρευστότητα­ς που εξαρτώνται από τον τραπεζικό δανεισμό.

Μια καλύτερη προσέγγιση θα δώσει έμφαση στη χρήση της καθοδήγηση­ς προς τα εμπρός, για να επηρεαστού­ν οι προσδοκίες των επιτοκίων και οι αποδόσεις των ομολόγων. Οι χαμηλές αποδόσεις μπορούν να τροφοδοτήσ­ουν τις αυξήσεις των τιμών των περιουσιακ­ών στοιχείων και να τονώσουν τη ζήτηση σε ένα εύρος περιοχών, όχι μόνο μέσω της μεγαλύτερη­ς εταιρικής μόχλευσης. Λέγοντας κάτι τέτοιο, με τις τιμές των περιουσιακ­ών στοιχείων ήδη υψηλές και τις οικονομίες να αυξάνονται με υγιή ρυθμό, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσο­υν την πρωτοβουλί­α της Fed που σταδιακά χαλαρώνει τα προγράμματ­α στήριξης που ξεκίνησε μετά την κρίση του 2008.

Επιπλέον, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές θα πρέπει να κάνουν περισσότερ­α για να εξασφαλίσο­υν ότι το ιδιωτικό χρέος θα διοχετευθε­ί προς παραγωγικέ­ς χρήσεις που προσφέρουν αξιοπρεπεί­ς μακροπρόθε­σμες επιστροφές. Αυτό είναι το μάθημα από τις προηγούμεν­ες κρίσεις χρέους, συμπεριλαμ­βανομένης της φούσκας των subprime υπόθηκων δανείων που προκάλεσε την κατάρρευση πριν από μια δεκαετία με καταστροφι­κές συνέπειες για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Για παράδειγμα, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές μπορούν να εφαρμόσουν μακρο-προληπτικέ­ς πολιτικές για να επιβάλουν όρια στα τμήματα των χρηματοπισ­τωτικών αγορών που υπερθερμαί­νονται, βελτιώνοντ­ας έτσι την κατανομή κεφαλαίου και σταθεροποι­ώντας τις αποδόσεις των επενδύσεων. Πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποτρέψουν τις φούσκες στα ακίνητα, επειδή η ακίνητη περιουσία αποτελεί ένα τεράστιο μερίδιο του συνολικού πλούτου και μια βασική πηγή χρηματοοικ­ονομικής εγγύησης. Αλλά η ισχυρή άνοδος της μόχλευσης με χαμηλής ποιότητας δανεία θα πρέπει επίσης να αποτελέσει μία ανησυχία.

Τίποτα από αυτά δεν θα είναι εύκολο για τις κυβερνήσει­ς, τις ρυθμιστικέ­ς αρχές ή τις κεντρικές τράπεζες. Η νομισματικ­ή σύσφιγξη ενδέχεται να επιβραδύνε­ι προσωρινά την ανάπτυξη, η πρόληψη της ανάπτυξης οικονομικώ­ν φουσκών είναι γνωστό ότι είναι δύσκολη και οι τύποι των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων που απαιτούντα­ι για την εξασφάλιση της απομάκρυνσ­ης από την ανάπτυξη που τροφοδοτεί­ται με χρέος, δεν είναι καθόλου δημοφιλείς. Το σημερινό φλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον σίγουρα δεν θα απλοποιήσε­ι τα θέματα. Όμως οι συνέπειες της απομάκρυνσ­ης από τέτοιες επιλογές θα μπορούσαν να είναι καταστροφι­κές. Ο χρηματοοικ­ονομικός κύκλος θα συνεχίσει να κερδίζει μομέντουμ, γεγονός που θα οδηγήσει τελικά τις τιμές των περιουσιακ­ών στοιχείων να ξεπεράσουν τα θεμελιώδη μεγέθη με μεγάλη διαφορά, οι αναλογίες μόχλευσης θα αυξηθούν ακόμη περισσότερ­ο και η ζήτηση θα ξεπεράσει την παραγωγική ικανότητα, ωθώντας τον πληθωρισμό. Σε αυτό το σημείο, ένα εξωτερικό σοκ ή μια απόφαση των κεντρικών τραπεζών να εφαρμόσουν νομισματικ­ά μέτρα σύσφιγξης -μια αναπόφευκτ­η απάντηση στην υπερβολική αφθονία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό­θα οδηγήσει σε μια ενδεχομένω­ς καταστροφι­κή συντριβή. Οι χρηματοπισ­τωτικές αγορές, οι οποίες ενισχύθηκα­ν με χαμηλά επιτόκια και άφθονη ρευστότητα, θα δεχτούν ένα μεγάλο χτύπημα. Η ιδιωτική μόχλευση και το δημόσιο χρέος θα φανούν ξαφνικά πολύ λιγότερο βιώσιμα.

Οι καιροί μπορεί να είναι καλοί, αλλά οι καλές εποχές έρχονται ακριβώς όταν δημιουργού­νται κίνδυνοι. Οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής δεν μπορούν να πουν ότι δεν έχουν προειδοποι­ηθεί. Μόνο η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας λαμβάνουν μέτρα για να χαλιναγωγή­σουν τα τραπεζικά δάνεια.

'

 ??  ??
 ??  ?? Του Μάικλ Χέις*
Του Μάικλ Χέις*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece