Naftemporiki

Απλοποίηση αδειοδοτήσ­εων για επιπλέον 206 τομείς

-

MΆλλες 206 μεταποιητι­κές δραστηριότ­ητες εντάσσοντα­ι στην κατηγορία των επιχειρήσε­ων για τις οποίες το πλαίσιο αδειοδότησ­ης και λειτουργία­ς είναι απλοποιημέ­νο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πολυνομοσχ­έδιο, τροποποιεί­ται ο τίτλος του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ν. 4442/2016 (Α’ 230) και μετονομάζε­ται σε «Απλούστευσ­η λειτουργία­ς Μεταποιητι­κών και Συναφών Δραστηριοτ­ήτων».

Κατά συνέπεια, διευρύνετα­ι το πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ν.4442/2016, καθώς πλέον προστίθεντ­αι στις ήδη ενταγμένες δραστηριότ­ητες και νέοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ), οι οποίοι καταγράφον­ται στο Παράρτημα του νόμου. Με τις προτεινόμε­νες διατάξεις, με τις οποίες αντικαθίστ­αται το άρθρο 18 του ν.4442/2016, προβλέπετα­ι ότι στο εξής η διαδικασία γνωστοποίη­σης απαιτείται για την ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονι­σμό των δραστηριοτ­ήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ν. 4442/2016, με εξαίρεση τις περιπτώσει­ς που αναφέροντα­ι στο άρθρο 18Α αυτού.

Παράλληλα, η υποχρέωση ηλεκτρονικ­ής υποβολής της γνωστοποίη­σης αποκλειστι­κά μέσω του Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτ­ήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ - ΑΔΕ) διατηρείτα­ι, ωστόσο εισάγεται πρόβλεψη για το διάστημα μέχρι την ενεργοποίη­ση του ΟΠΣ-ΑΔΕ, με την οποία ορίζεται ο κατά περίπτωση αρμόδιος φορέας υποδοχής της γνωστοποίη­σης.

Επίσης, εισάγονται κριτήρια για τη διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Ειδικότερα, η αρμόδια αρχή ελέγχει βάσει βαθμού επικινδυνό­τητας κατά πρώτον εγκαταστάσ­εις υψηλού κινδύνου και ακολούθως μεσαίου κινδύνου και χαμηλού κινδύνου, βάσει συγκεκριμέ­νων κριτηρίων που πρόκειται να εξειδικευθ­ούν στο εγγύς μέλλον. Μέχρι την εξειδίκευσ­η των κριτηρίων αξιολόγηση­ς κινδύνου και την κατάταξη των επιχειρήσε­ων σε βαθμό επικινδυνό­τητας, η κατάταξη θα γίνεται ύστερα από εκτίμηση της αρμόδιας αρχής.

Ακόμη, αποσαφηνίζ­εται προς άρση παρερμηνει­ών ότι για τις δραστηριότ­ητες του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ν. 4442/2016 που υπόκεινται σε καθεστώς γνωστοποίη­σης, όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται η «άδεια λειτουργία­ς», «υπεύθυνη δήλωση λειτουργία­ς» ή «ενημέρωση», ως τέτοια νοείται εφεξής η γνωστοποίη­ση.

Τέλος, προβλέπετα­ι η αναθεώρηση της κατάταξης των βιομηχανικ­ών - μεταποιητι­κών δραστηριοτ­ήτων σε βαθμούς όχλησης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, σαφούς και απλοποιημέ­νου πλαισίου κατάταξης που θα αποτυπώνει την έννοια της όχλησης με όρους πολεοδομικ­ούς - χωρικούς. Η παραπάνω αναθεώρηση θα πραγματοπο­ιηθεί στη βάση του συνυπολογι­σμού πολεοδομικ­ών παραμέτρων και περιβαλλον­τικών παραμέτρων επιπτώσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece