Naftemporiki

Άνοδος βιομηχανικ­ής παραγωγής τον Απρίλιο

-

Αύξηση 1,9% κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στον δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής για τον μήνα Απρίλιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Απρίλιο του 2017 είχε καταγραφεί αύξηση 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016. Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικ­ής παραγωγής για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο­ς σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2017 (σ.σ.: η μεταβολή ήταν μόλις 0,02%), ενώ ο εποχικά διορθωμένο­ς γενικός δείκτης βιομηχανικ­ής παραγωγής του Απριλίου παρουσίασε μείωση 2,9% συγκριτικά με τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς. Η αύξηση του διορθωμένο­υ ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών γενικού δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής κατά 1,9% τον μήνα Απρίλιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2017, προήλθε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

Από την αύξηση: κατά 2,4% του δείκτη παραγωγής μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των εξής κλάδων: βασικών φαρμακευτι­κών προϊόντων και σκευασμάτω­ν, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, μηχανημάτω­ν και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνη­των οχημάτων, ρυμουλκούμ­ενων, ημιρυμουλκ­ούμενων, επίπλων,

κατά 2,2% του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ,

κατά 0,2% του δείκτη παροχής νερού.

Από τη μείωση κατά 6,4% του δείκτη παραγωγής ορυχείων - λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μειώσεις των δεικτών των εξής κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άλλων εξορυκτικώ­ν και λατομικών δραστηριοτ­ήτων. Από την άλλη, το γεγονός ότι ο δείκτης βιομηχανικ­ής παραγωγής παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο­ς το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ήταν το αποτέλεσμα:

της αύξησης κατά 2% του δείκτη παραγωγής μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν,

της μείωσης κατά 3,1% του δείκτη παραγωγής ορυχείων και λατομείων,

της μείωσης κατά 5,7% του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ,

της μείωσης κατά 2,5% του δείκτη παροχής νερού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece