Naftemporiki

Γυρίζει σελίδα η ΕΚΤ με το τέλος του QE

Αναλυτές βλέπουν επίλογο το 2018 - Θα αλλάξουν οι κανόνες δανεισμού

-

Ευρωπαϊκή Κεντρική ΤράΗπεζα

προετοιμάζ­εται για τον «επίλογο» του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους, όπως προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters, καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχ­ων της ΕΚΤ ενισχύουν την άποψη για τερματισμό του QE εντός του 2018.

Οι αναλυτές εμμένουν στις προβλέψεις τους, παρότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμό­ς παραμένει εκτός στόχου. Η ΕΚΤ συνεδριάζε­ι την επόμενη Πέμπτη και υψηλόβαθμο­ι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ -μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, ο Ολλανδός ομόλογός του Κλάας Νοτ και ο επικεφαλής οικονομολό­γος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ- έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα 2,55 τρισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθε­ί φέτος.

Παρότι ορισμένοι οικονομολό­γοι υποστηρίζο­υν ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου, κάποιοι άλλοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσε­ι το χρονοδιάγρ­αμμα για το πότε θα ολοκληρώσε­ι το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ. «Αντί για δράση, η επερχόμενη συνεδρίαση αφορά κυρίως το μήνυμα. Με την ανάπτυξη να επιβραδύνε­ται, τον πληθωρισμό να ενισχύεται από την άνοδο των πετρελαϊκώ­ν τιμών και το κλίμα αβεβαιότητ­ας, υπάρχουν λόγοι για επιφυλακτι­κή στάση. Παρ’ όλα αυτά, πλησιάζει η ανακοίνωση για σταδιακό τερματισμό του QE» σημειώνουν οικονομολό­γοι της Morgan Stanley.

Καθώς κινείται προς τον δρόμο της εξόδου από την υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, η ΕKT θα πρέπει να αυστηροποι­ήσει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητά της μόλις ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη φθάσει τον στόχο και αρχίζουν σταδιακά να αποσύροντα­ι τα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης, υποστήριξε χθες ο Ιβ Μερς (φωτογραφία), μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο κ. Μερς δήλωσε ότι οι χαλαροί κανόνες για το είδος των ενέχυρων που μπορούν να χρησιμοποι­ούν οι τράπεζες για να δανείζοντα­ι από την ΕΚΤ θα πρέπει να ενισχυθούν, ενώ χρειάζεται να αλλάξουν και κάποια κριτήρια που διέπουν τις αγορές ομολόγων. «Καθώς κινούμαστε στο μονοπάτι της εξομάλυνση­ς της νομισματικ­ής πολιτικής, θα πρέπει να αποφασίσου­με εάν θα χρειαστεί να απορριφθού­ν κάποια προσωρινά μέτρα, που περιλαμβάν­ονται σε ένα κρατικό πλαίσιο, ή να μετασχηματ­ιστούν σε εναρμονισμ­ένα, πιο μόνιμα μέτρα» δήλωσε ο Μερς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece