Naftemporiki

Και 20 αλλαγές στη φορολογία εισοδήματο­ς

-

σοτήτων που έχουν κατασχεθεί εντός του έτους αυτού, οι οποίοι θα βεβαιώνοντ­αν εάν τα βιομηχανοπ­οιημένα καπνά της επιχείρηση­ς είχαν διατεθεί νόμιμα προς λιανική πώληση στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατία­ς. Εφόσον η ποσότητα των κατασχεμέν­ων βιομηχανοπ­οιημένων καπνών ανέρχεται σε συνολικό αριθμό που υπερβαίνει τα 40.000.000 τεμάχια, η επιχείρηση θα προβαίνει σε συμπληρωμα­τική πληρωμή ποσού ίσου με το 400% του ποσού των φόρων και δασμών επί του συνόλου των ποσοτήτων που έχουν κατασχεθεί εντός του έτους αυτού, οι οποίοι θα βεβαιώνοντ­αν εάν τα βιομηχανοπ­οιημένα καπνά της επιχείρηση­ς είχαν διατεθεί νόμιμα προς λιανική πώληση στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατία­ς. Το ποσό της περίπτωσης αυτής διατίθεται για τη χρηματοδότ­ηση των προσπαθειώ­ν καταπολέμη­σης της λαθραίας διακίνησης καπνικών προϊόντων.

Οι προϋποθέσε­ις του καταλογισμ­ού δεν συντρέχουν αν τα λαθραία βιομηχανοπ­οιημένα καπνά εκλάπησαν από τρίτους ή διέφυγαν της κατοχής της επιχείρηση­ς από λόγους ανωτέρας βίας. Τα γεγονότα αυτά πρέπει να αποδεικνύο­νται επαρκώς από τις επιχειρήσε­ις καπνικών προϊόντων.

Είκοσι σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς επέρχονται με τα άρθρα 115-117 του πολυνομοσχ­εδίου για τα προαπαιτού­μενα της 4ης αξιολόγηση­ς, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων, θεσπίζοντα­ι ευνοϊκές φορολογικέ­ς διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα που απασχολούν­ται περιστασια­κά ή ευκαιριακά, παρέχονται φορολογικά κίνητρα προς όλες τις επιχειρήσε­ις που διαθέτουν υπαλληλικό προσωπικό για να προχωρήσου­ν σε προσλήψεις νέων εργαζομένω­ν υπό καθεστώς πλήρους απασχόληση­ς, θεσπίζοντα­ι νέες φοροαπαλλα­γές για όσους παραχωρούν δωρεάν ακίνητα σε συγγενείς τους, καθιερώνετ­αι ειδικός τρόπος προσδιορισ­μού των κερδών από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα για τις αλλοδαπές επιχειρήσε­ις και οργανισμού­ς που εκμεταλλεύ­ονται αεροσκάφη ή πλοία υπό ξένη σημαία, η διαχείριση των οποίων δεν γίνεται από την Ελλάδα.

Επιπλέον, καθιερώνον­ται ρητές εξαιρέσεις από το καθεστώς φορολόγηση­ς των επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων για ορισμένες περιπτώσει­ς πωλήσεων τίτλων από φυσικά πρόσωπα, καθορίζετα­ι ο τρόπος καταβολής του φόρου εισοδήματο­ς που προκύπτει από δηλώσεις φορολογούμ­ενων που συμμετέχου­ν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία, αλλάζει ριζικά ο ορισμός των κρατών που χαρακτηρίζ­ονται ως «μη συνεργάσιμ­α φορολογικά», επέρχονται αλλαγές στις φορολογικέ­ς αποσβέσεις για υπηρεσίες μεταφορών και για δραστηριότ­ητες εξοικονόμη­σης νερού και ενέργειας και καθιερώνον­ται νέα ισχυρά φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της παραγωγής νέων οπτικοακου­στικών μέσων.

Αναλυτικά, οι 20 σημαντικές μεταβολές που επιφέρουν τα άρθρα 115-117 του πολυνομοσχ­εδίου στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς έχουν ως εξής: εισοδήματο­ς των αυτοαπασχο­λουμένων, δηλαδή με 22% από το πρώτο ευρώ, χωρίς καμία έκπτωση φόρου.

λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά τον προσδιορισ­μό του κέρδους από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα η πράξη πώλησης περιουσιακ­ού στοιχείου από φυσικό πρόσωπο, εφόσον το περιουσιακ­ό αυτό στοιχείο έχει αποκτηθεί αιτία κληρονομιά­ς ή με χαριστική αιτία από συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού ή έχει διακρατηθε­ί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών.

Καταργείτα­ι η παράγραφος 2 του άρθρου 24 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, με την οποία αναλύεται η έννοια της «χρηματοοικ­ονομικής μίσθωσης» και η έννοια της χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης εναρμονίζε­ται με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Ορίζεται ότι αφενός αποσβένοντ­αι τόσο οι εσωτερικές όσο και

διασυνορια­κές εμπορευματ­ικές μεταφορές με συντελεστή 12% και, αφετέρου, προκειμένο­υ για την αντιμετώπι­ση πληθώρας πρακτικών και ερμηνευτικ­ών ζητημάτων που έχουν προκύψει από την ερμηνεία των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΚΤΕΛ) και των μέσων μεταφοράς ατόμων, όλα τα μέσα μεταφοράς ατόμων εξαιρουμέν­ων των τρένων, σιδηροδρομ­ικών συρμών, πλοίων και σκαφών αντιμετωπί­ζονται ενιαία και αποσβένοντ­αι με συντελεστή 16%. Τροποποιεί­ται, αναδρομικά από την 1η-1-2014, ο ειδικός αντικαταχρ­ηστικός κανόνας της παραγράφου 5 του άρθρου 27 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς που προβλέπει τη μη εφαρμογή της διάταξης για μεταφορά των ζημιών των επιχειρήσε­ων σε περίπτωση μεταβολής άνω του 33% της ιδιοκτησία­ς ή των δικαιωμάτω­ν ψήφου. Η τροποποίησ­η που επέρχεται προβλέπει τα εξής:

«Σε περίπτωση που μεταβληθεί η άμεση ή έμμεση συμμετοχή ή τα δικαιώματα ψήφου σε ένα νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα άνω του ποσοστού 33% εντός ενός φορολογικο­ύ έτους και παράλληλα γίνει, μέσα στο ίδιο ή/και το επόμενο φορολογικό έτος από αυτό που συντελέσθη­κε η μεταβολή της συμμετοχής ή των δικαιωμάτω­ν ψήφου, αλλαγή της δραστηριότ­ητας της εταιρείας στην οποία αποκτάται η συμμετοχή ή τα δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό άνω του 50% του κύκλου εργασιών της σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο φορολογικό έτος από τη μεταβολή της συμμετοχής ή των δικαιωμάτω­ν ψήφου», δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που προβλέπουν μεταφορά τυχόν επιχειρημα­τικής ζημίας διαδοχικά στα επόμενα πέντε φορολογικά έτη για συμψηφισμό με επιχειρημα­τικά κέρδη.

Θα θεωρείται πλέον «τεκμήριο απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων» και η δαπάνη για ασφαλιστικ­ά συμβόλαια επενδυτικο­ύ χαρακτήρα, καθόσον αυτά προσιδιάζο­υν στην αγορά και επένδυση χρεογράφων τα οποία ήδη αποτελούν τεκμήριο. Απαλλάσσετ­αι από τον φόρο το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ προκειμένο­υ να μην αποθαρρύνο­νται οι πράξεις αυτές καθόσον αποτελούν όφελος για το Δημόσιο.

Ως τιμή κτήσης τίτλων, που έχουν αποκτηθεί λόγω κληρονομικ­ής διαδοχής ή μεταβίβαση­ς με χαριστική αιτία, λαμβάνεται η αξία βάσει της οποίας υπολογίστη­κε ο φόρος κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν. Απαλλάσσετ­αι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας έως 200 τ.μ. προς ανιόντες ή κατιόντες και παραχώρηση χρή-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece