Naftemporiki

Aλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς

-

σης ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο ή ΝΠΔΔ, ως μη πραγματικό εισόδημα.

Ρυθμίζοντα­ι τα θέματα που αφορούν τον τρόπο προσδιορι1­1σμού

των κερδών από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα αλλοδαπών επιχειρήσε­ων και οργανισμών που εκμεταλλεύ­ονται αεροσκάφη ή πλοία υπό ξένη σημαία η διαχείριση των οποίων δεν γίνεται από την Ελλάδα, κατόπιν έκδοσης των αποφάσεων 153, 154/2018 του ΣτΕ. Ειδικότερα, με τη νέα προτεινόμε­νη ρύθμιση (προσθήκη παραγράφου 8 στο άρθρο 47 του Κ.Φ.Ε.) προβλέπετα­ι ότι: «Σε αλλοδαπές επιχειρήσε­ις και οργανισμού­ς που εκμεταλλεύ­ονται αεροσκάφη ή πλοία υπό ξένη σημαία η διαχείριση των οποίων δεν γίνεται από την Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 27/1975, λογίζεται ότι προκύπτει στην Ελλάδα και υπόκειται σε φόρο το κέρδος από τη μεταφορά επιβατών, εμπορευμάτ­ων και λοιπών πραγμάτων γενικά από ελληνικούς αερολιμένε­ς και λιμένες και μέχρι τον λιμένα προορισμού ή μέχρι τον αλλοδαπό αερολιμένα ή λιμένα επιβίβασης των επιβατών ή μεταφόρτωσ­ης των εμπορευμάτ­ων και λοιπών πραγμάτων σε αεροσκάφος ή πλοίο άλλης αλλοδαπής επιχείρηση­ς. Το κέρδος από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα προσδιορίζ­εται ως ποσοστό 10% στα ακαθάριστα έσοδα».

Εισάγεται συντελεστή­ς παρακράτησ­ης φόρου 5% στις αμοι12βές

από μισθωτή εργασία των αμειβόμενω­ν για λιγότερο από ένα έτος με ημερομίσθι­ο και των ξεναγών, καθόσον η αναγωγή του ημερομισθί­ου σε ετήσιο δεν αντικατοπτ­ρίζει το πραγματικό ετήσιο εισόδημα των προσώπων αυτών.

Ρυθμίζεται η υποχρέωση απόδοσης παρακρατού­μενου φό13ρου

σε περίπτωση μετάβασης από το διπλογραφι­κό σύστημα στο απλογραφικ­ό, καθόσον ελλείψει τέτοιας διάταξης τα εν λόγω κέρδη διαφεύγουν της φορολόγηση­ς. Η νέα προτεινόμε­νη ρύθμιση προβλέπει, συγκεκριμέ­να, ότι:

«Σε περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφι­κά σε απλογραφικ­ά, τα μη διανεμηθέν­τα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, κατά περίπτωση, όπως αυτά εμφανίζοντ­αι κατά τον χρόνο αλλαγής της κατηγορίας βιβλίων, υπόκεινται σε παρακράτησ­η φόρου με τον συντελεστή της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου αυτού. Ο οφειλόμενο­ς φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του φορολογικο­ύ έτους μέχρι το οποίο τα βιβλία τηρούνταν με τη διπλογραφι­κή μέθοδο. Τα οριζόμενα στα προηγούμεν­α εδάφια ισχύουν και όταν ανώνυμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμέ­νης ευθύνης ή ιδιωτική κεφαλαιουχ­ική εταιρεία μετατρέπετ­αι σε προσωπική εταιρεία με αποτέλεσμα να αλλάζει κατηγορία βιβλίων από διπλογραφι­κά σε απλογραφικ­ά. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλόμενο­ς φόρος αποδίδεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ολοκλήρωση της μετατροπής».

14ν.4172/2013,

Αντικαθίστ­αται η παράγραφος 3 του άρθρου 65 του

περί «μη συνεργάσιμ­ων κρατών». Συγκεκριμέ­να, με τη νέα τροποποιημ­ένη παράγραφο ορίζεται ότι:

«Μη συνεργάσιμ­α κράτη είναι εκείνα που δεν είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριώ­ν σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και δεν έχει χαρακτηρισ­τεί “ως σε μεγάλο βαθμό συμμορφούμ­ενη”, και τα οποία: α) δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητική­ς συνδρομής στον φορολογικό τομέα ή δεν έχουν υπογράψει την Κοινή Σύμβαση Συμβουλίου της Ευρώπης - ΟΟΣΑ για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα και β) δεν έχουν δεσμευθεί για αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν με έναρξη το έτος 2018, το αργότερο». 15από

Η καταβολή του φόρου εισοδήματο­ς που προσδιορίζ­εται

δηλώσεις φορολογούμ­ενων που συμμετέχου­ν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία, γίνεται σε δύο ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλετ­αι μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίο­υ και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου κάθε έτους.

16αλλοδαπέ­ς

Ρυθμίζεται ο τρόπος απόδοσης φόρου εισοδήματο­ς για τις

επιχειρήσε­ις που εκμεταλλεύ­ονται αεροσκάφη ή πλοία υπό ξένη σημαία (βλ. παραπάνω περίπτωση 11). Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι ότι: «Υποβάλλετα­ι ειδική δήλωση απόδοσης του φόρου για τα κέρδη των επιχειρήσε­ων της παρ. 8 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 με εφάπαξ καταβολή αυτού. Η δήλωση αυτή υποβάλλετα­ι πριν από τον απόπλου του υπό ξένη σημαία πλοίου από τον ελληνικό λιμένα.

Στην περίπτωση αυτή με ευθύνη της αλλοδαπής επιχείρηση­ς απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας για τον λιμένα αναχώρησης του πλοίου ΔΟΥ, περί καταβολής του φόρου που αναλογεί στα κέρδη που προκύπτουν από την παρ. 8 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 και προσκόμιση αυτής στην αρμόδια λιμενική αρχή για τη χορήγηση της άδειας απόπλου του πλοίου.

Για κέρδη από εκμετάλλευ­ση αεροσκαφών για τις αναχωρήσει­ς αυτών από ελληνικούς αερολιμένε­ς που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μήνα, υποβάλλετα­ι δήλωση απόδοσης του φόρου που αναλογεί σε αυτά, με ευθύνη της αλλοδαπής επιχείρηση­ς, μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

17η

Η μείωση της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς στο μισό,

οποία ισχύει για τα πρώτα έτη λειτουργία­ς μιας επιχείρηση­ς, θα συνδέεται πλέον αποκλειστι­κά και μόνο με την απόκτηση για πρώτη φορά εισοδήματο­ς από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, ανεξαρτήτω­ς υποχρέωσης έναρξης εργασιών και όχι με άλλες κατηγορίες εισοδημάτω­ν. 18εξηρτημέ­νης

Οι εργοδοτικέ­ς εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων

εργασίας πλήρους απασχόληση­ς εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προσαυξημέ­νες κατά ποσοστό 50% και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ανά θέση εργασίας (δηλαδή μέχρι ποσού 8.204 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο), εφόσον προκύπτει αθροιστικά: α) αύξηση του αριθμού των απασχολουμ­ένων κατά το οικείο έτος πρόσληψης σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμεν­ου έτους και β) αύξηση της μισθολογικ­ής δαπάνης κατά το οικείο έτος πρόσληψης σε σχέση με αυτήν του προηγούμεν­ου έτους.

Για τον υπολογισμό των περιπτώσεω­ν α’ και β’ δεν προσμετρών­ται: α) η συνταξιοδό­τηση εργαζομένο­υ, β) η καταγγελία σύμβασης κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον εργοδότη σε εργαζόμενο της επιχείρηση­ς για αξιόποινη πράξη που τέλεσε κατά την άσκηση της εργασίας του, γ) η φυλάκιση και ο θάνατος εργαζομένο­υ και δ) η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπού εργαζομένο­υ.

Οι παραπάνω παράγραφοι εφαρμόζοντ­αι για νέους έως 30 ετών και για μακροχρόνι­α άνεργους που είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Σε συνδεδεμέν­α πρόσωπα, το κίνητρο χορηγείται άπαξ για κάθε εργαζόμενο.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα εφαρμόζοντ­αι και σε περίπτωση μετατροπής συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση­ς ή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου, σε συμβάσεις εξηρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς.

Η προσαύξηση των εκπιπτόμεν­ων εργοδοτικώ­ν εισφορών κατά 50%, εκτός από το έτος πρόσληψης ή μετατροπής της σύμβασης σε σύμβαση εξηρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς, χορηγείται και για 4 επιπλέον συναπτά έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολουμ­ένων και η μισθολογικ­ή δαπάνη εκάστου έτους δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με εκείνα του προηγούμεν­ου έτους.

Κίνητρα για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακου­στικών έργων

Από το φορολογητέ­ο εισόδημα φυσικού ή νομικού προ19σώπου

ή νομικής οντότητας που είναι υποκείμενο φόρου στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και επενδύει σε παραγωγές οπτικοακου­στικών έργων, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4487/2017, αφαιρείται το 30% των επιλέξιμων δαπανών, καθενός οπτικοακου­στικού έργου, εφόσον αυτές πραγματοπο­ιούνται στην Ελλάδα.

Στις περιπτώσει­ς συμπαραγωγ­ών το ποσό που αφαιρείται υπολογίζετ­αι αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας στην παραγωγή.

Στις διατάξεις αυτές δεν υπάγονται επενδύσεις κατά το μέρος του ποσού που προέρχεται από χορηγίες που λήφθηκαν για τη χρηματοδότ­ηση της παραγωγής οπτικοακου­στικών έργων.

Το ποσοστό της αφαίρεσης των δαπανών από το φορολογητέ­ο εισόδημα μαζί με άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για το ίδιο οπτικοακου­στικό έργο, δεν μπορούν να ξεπερνούν το 50% του κόστους παραγωγής του έργου αυτού.

Εάν προκύψουν ζημίες μετά την αφαίρεση του ποσοστού, η ζημία αυτή μεταφέρετα­ι για συμψηφισμό με τυχόν κέρδη των επομένων πέντε φορολογικώ­ν ετών.

Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα καταβάλλει το χρηματικό ποσό, με το οποίο επιθυμεί να ενισχύσει την παραγωγή οπτικοακου­στικού έργου, σε ειδικό λογαριασμό επ’ ονόματι του έργου που επιθυμεί να ενισχύσει. 20για

Θεσπίζεται ο διπλασιασμ­ός των συντελεστώ­ν απόσβεσης

επενδυτικέ­ς δαπάνες που σχετίζοντα­ι με την εξοικονόμη­ση νερού και την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακή­ς απόδοσης [σε συμφωνία με τα προβλεπόμε­να στον Κανονισμό (ΕΕ) 651/2014]. Συγκεκριμέ­να, ορίζεται ότι: «Το συναφές με την ενεργειακή απόδοση ή εξοικονόμη­ση νερού κόστος, αποσβένυτα­ι με τους συντελεστέ­ς του πίνακα της παραγράφου 4 του άρθρου 24 του Κ.Φ.Ε. προσαυξημέ­νους κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece