Naftemporiki

Δεν αρκούν τα πλεονάσματ­α «κατ' απαίτηση»

Αιχμές στο Βερολίνο με αναφορά στην Ελλάδα

-

Τα «κατ’ απαίτηση» πλεονάσματ­α προϋπολογι­σμού δεν αρκούν για να βγει μια χώρα από την κρίση, χρειάζεται και η ανάπτυξη, διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μπρούνο Λεμέρ. Με αυτή τη δήλωση, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά «φωτογραφίζ­ει» την Ελλάδα, αφήνοντας έμμεσες αιχμές προς το Βερολίνο και καλώντας τη Γερμανία να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις οικονομικά αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Σε ομιλία του στη γερμανική πρωτεύουσα, σε εκδήλωση των γερμανικών οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων, ο κ. Λεμέρ συγκεκριμε­νοποίησε τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Εμανουέλ Μακρόν και οι οποίες αποτελούν τη βάση ενός μεταρρυθμι­στικού σχεδίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προγραμματ­ίζεται να κατατεθεί από κοινού με τη Γερμανία στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου. «Στόχος της γαλλογερμα­νικής προσπάθεια­ς είναι η ενίσχυση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπί­σουν την εμπορική αντιπαράθε­ση με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες προκλήσεις», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν.

Η γαλλική πρόταση

Αναφερόμεν­ος στην οικονομική πτυχή της γαλλικής πρότασης, διευκρίνισ­ε πως το Παρίσι δεν επιδιώκει την αμοιβαιοπο­ίηση του χρέους. Όμως, παρά τη σημασία μιας «υγιούς» δημοσιονομ­ικής πολιτικής στην οποία επιμένει και η Γαλλία, το Βερολίνο θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης και να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστ­ικά.

Υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα, ο κ. Λεμέρ τόνισε πως πλεονάσματ­α «κατ’ απαίτηση» στον προϋπολογι­σμό μιας χώρας δεν αρκούν για να ξεπεράσει την κρίση. Οικονομικά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερ­ο στην τόνωση της ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece