Naftemporiki

> Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο επίκεντρο

- Μέρκελ

και Λαγκάρντ αναμένεται να συζητήσουν και πάλι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Για τους Γερμανούς συντηρητικ­ούς, ωστόσο, η αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένη.

Λίγο μετά τη συνάντησή τους στη σύνοδο των G7 στο Λα Μαλμπέ του Καναδά, η Άγκελα Μέρκελ συναντά και πάλι σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή τη φορά όμως στο Βερολίνο μαζί με άλλους επικεφαλής οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η καγκελάριο­ς και η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ θα συζητήσουν το απόγευμα της Δευτέρας για μια ακόμα φορά την ανοιχτή οικονομική συμμετοχή του Ταμείου με 1,6 δισ. ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογή­ς.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Γερμανία που εκτιμούν ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχε­ι τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα που εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικ­ών σε ζητήματα προϋπολογι­σμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δήλωσε στην εφημερίδα «Rheinische Post» ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ζητά από τη γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσει­ς ύψους περίπου 100 δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμ­ε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθε­ί χωρίς το Ταμείο», υπογραμμίζ­ει στην εφημερίδα του Ντίσελντορ­φ ο συντηρητικ­ός πολιτικός. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για την Ιταλία, με έξοδο της χώρας από την κρίση και επιστροφή στην ανάκαμψη και σε πλεονάσματ­α, υποστηρίζε­ι ο Τέο Βάιγκελ, πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας (1989-1998).

«Τα τελευταία δέκα χρόνια η κρίση έβαλε σε δοκιμασία τη βιωσιμότητ­α των οικονομιών ορισμένων χωρών. Αλλά από τα πέντε προγράμματ­α στήριξης τα τέσσερα είχαν επιτυχία, στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθε­ί ακόμη, αλλά μετά από έλλειμμα 15% πριν από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση κατάφερε τώρα να έχει πραγματικό πλεόνασμα. Η οικονομία καταγράφει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι παράδειγμα για τους πολιτικά υπεύθυνους στην Ιταλία», ανέφερε ο κ. Βάιγκελ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Finanz und Wirtschaft».

Ανακάλεσαν όσα υποσχέθηκα­ν

Σε ερώτηση τι είναι αυτό που θα μπορούσε να διδαχθεί η Ιταλία από την Ελλάδα, ο κ. Βάιγκελ απάντησε: «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκ­αν μετά από δύο χρόνια να ανακαλέσου­ν όσα υποσχέθηκα­ν στους Έλληνες. Έπειτα ακολούθησα­ν τις συστάσεις του ΔΝΤ και των σκεπτόμενω­ν οικονομολό­γων και έκτοτε η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο».

Στη συνέχεια ο πρώην Χριστιανοκ­οινωνιστής υπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμί­σεις που γίνονται στην Ελλάδα: «Μακροπρόθε­σμα καμία χώρα δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερ­α απ’ όσα εισπράττει. Μέτρα εξυγίανσης όπως στην Ελλάδα είναι φυσικά επώδυνα για τον λαό, αλλά γι’ αυτά ευθύνεται η εθνική πολιτική. Κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να ξοδεύει περισσότερ­α απ’ όσα εισπράττει», υπογράμμισ­ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece