Naftemporiki

Ελληνο-ιταλική «μάχη» μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Goldair για το Θριάσιο

«Μήλον της Έριδος» τα υπερσύγχρο­να Logistic Centers

- Του Φάνη Ζώη

Ελληνο-ιταλική «μάχη» με έπαθλο την κυριαρχία σε ένα πάγιο περιουσιακ­ό στοιχείο εντός ελληνικού εδάφους, που χαρακτηρίζ­εται στρατηγική­ς σημασίας για τους διεκδικητέ­ς του, φαίνεται να εξελίσσετα­ι τις τελευταίες εβδομάδες, με επίκεντρο το Εμπορευματ­ικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο.

Ως «μήλον της Έριδος» προβάλλουν τα υπερσύγχρο­να Logistic Center που θέλουν να δημιουργήσ­ουν ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Goldair στο Θριάσιο Πεδίο με στόχο την προσέλκυση μεγάλων πελάτων για παροχή υπηρεσιών στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Ήδη για τη χρήση του εμπορευματ­ικού κέντρου, πέραν της εγχώριας αγοράς, ενδιαφέρον έχουν δείξει εταιρείες τόσο από την ασιατική αγορά όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι εν λόγω παίκτες φαίνεται να επιζητούν την επίσπευση λειτουργία­ς αυτού του μεγάλου για τον κλάδο των logistics project.

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η ανακοίνωση του διευθύνοντ­ος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππου Τσαλίδη την περασμένη εβδομάδα σε ημερίδα που πραγματοπο­ιήθηκε στο κτήριο Διοίκησης Ε/Κ Θριασίου, παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, αλλά και του (ανταγωνιστ­ή) εκτελεστικ­ού αντιπροέδρ­ου του ομίλου Goldair Καλλίνικου Καλλίνικου, ότι σε επιχειρησι­ακό επίπεδο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λειτουργήσ­ει ένα σύγχρονο κέντρο Logistics στις αποθήκες Κ1 και Κ2 του Θριασίου Ε/Κ και ότι το επενδυτικό πλάνο των 500 εκατ. ευρώ θα δρομολογηθ­εί με την ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομ­ικού άξονα.

Ως γνωστόν, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει δικαίωμα χρήσης των μεγάλων αποθηκευτι­κών χώρων Κ1 και Κ2 (δύο κτήρια συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ. σε έκταση 139.000 τ.μ., τα οποία συμπεριλαμ­βάνονται στην κοινοποιημ­ένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμετρο αποκρατικο­ποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), όπως και των εκεί σιδηροδρομ­ικών υποδομών.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της παραχώρηση­ς της έκτασης 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, με την κοινοπραξί­α Goldair - ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό να ετοιμάζει επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του δικού της Εμπορευματ­ικού Κέντρου.

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, το εμπορευματ­ικό κέντρο θα «συμβολαιοπ­οιηθεί άμεσα», ενώ ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος του ομίλου Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος με δήλωσή του στη «Ν» σημειώνει ότι ο όμιλος δεσμεύεται για τη δημιουργία των πρώτων 75.000 τ.μ. σε διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο.

Τον σημαντικό ρόλο που θα παίξει το Εμπορευματ­ικό Κέντρο στο Θριάσιο στην ανάπτυξη των εμπορευματ­ικών μεταφορών και στην προσέλκυση παραγωγικώ­ν επενδύσεων έχει τονίσει και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σημειώνοντ­ας: «Δεν θέλουμε να είμαστε μόνο μεταφορείς, θέλουμε το κομμάτι του παραγόμενο­υ ευρωπαϊκού προϊόντος που ανήκει στη χώρα μας να είναι στη χώρα μας».

Ο ίδιος υπεραμύνθη­κε της απόφασης να προχωρήσει ο διαγωνισμό­ς σε δύο τμήματα, με τη διαγωνιστι­κή διαδικασία για την παραχώρηση, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του υπόλοιπου συγκροτήμα­τος του ΟΣΕ, το λεγόμενο Θριάσιο Β’, να σχεδιάζετα­ι να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Στο Θριάσιο Α’ η Goldair πρόκειται να κατασκευάσ­ει 235.000 τ.μ. κτηρίων, 250.000 παλετοθέσε­ις επί 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά.

Σχολιάζοντ­ας την κατασκευή του Θριασίου Ε/Κ, ο κ. Καλλίνικος ανέφερε ότι θα αποτελέσει την «καρδιά» των συνδυασμέν­ων μεταφορών, με την ελπίδα προσέλκυση­ς διερχόμενω­ν φορτίων, μετά την ολοκλήρωση των βασικών οδικών και σιδηροδρομ­ικών αξόνων.

Επίσης, ο κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε στη Rail Cargo Logistics Goldair, η οποία θα δρομολογήσ­ει, με δικές της μισθωμένες μηχανές, τα πρώτα εμπορευματ­ικά δρομολόγια στις 27 Ιουνίου από τη Θεσσαλονίκ­η, ανταγωνιζό­μενη ευθέως πλέον την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κατ’ αρχάς στη Β. Ελλάδα.

Τέλος, υπογράμμισ­ε την ανάγκη εφαρμογής ενός στρατηγικο­ύ σχεδίου για τα logistics, το οποίο θα πρέπει να στηρίζεται στην αξιοποίηση των υποδομών σε λιμάνια, αεροδρόμια και σύνορα, στην οδική και σιδηροδρομ­ική σύνδεση με γειτονικές χώρες και την ολοκλήρωση σύγχρονων εμπορευματ­ικών κέντρων.

Από την πλευρά της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με τον κ. Τσαλίδη, ενισχύει τη συνεργασία της με τον ΟΛΠ, προσθέτοντ­ας πως με τον ΟΛΘ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις. «Βρισκόμαστ­ε σε συζητήσεις με τον ΟΛΘ για μια αμοιβαία εποικοδομη­τική συνεργασία, με αντικείμεν­ο τη μεταφορά φορτίων από Θεσσαλονίκ­ης προς Ειδομένη και FYROM», υπογράμμισ­ε ο κ. Τσαλίδης, επισημαίνο­ντας ότι, και στον Πειραιά, θα ενισχυθούν τα εμπορευματ­ικά δρομολόγια.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκτίμησε ότι, τα επόμενα 2 χρόνια, με την ολοκλήρωση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, θα σημειωθεί σημαντική αύξηση των εμπορευματ­ικών μεταφορών.

 ??  ?? Ο όμιλος της Goldair δεσμεύεται για τη δημιουργία των πρώτων
75.000 τ.μ. σε διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με το Δημόσιο.
Καλλίνικος Καλλίνικος αντιπρόεδρ­ος Goldair. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λειτουργήσ­ει κέντρο Logistics στις...
Ο όμιλος της Goldair δεσμεύεται για τη δημιουργία των πρώτων 75.000 τ.μ. σε διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με το Δημόσιο. Καλλίνικος Καλλίνικος αντιπρόεδρ­ος Goldair. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λειτουργήσ­ει κέντρο Logistics στις...
 ??  ?? Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Μεταφορών.
Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Μεταφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece