Naftemporiki

Νέο κύμα ξενοδοχεια­κών επενδύσεων

Σημαντικά openings εντός του καλοκαιριο­ύ σε Αθήνα, Κέρκυρα, Κρήτη και Χαλκιδική - Σε εξέλιξη και νέα επενδυτικά σχέδια

- Των Βάσως Βεγίρη και Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Νέες ξενοδοχεια­κές επενδύσεις δρομολογού­νται σε όλη τη χώρα, ενώ κάποιες που είναι πλέον έτοιμες θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, για τα μέσα Ιουλίου είναι προγραμματ­ισμένο το grand opening για το Grand Hyatt στη Λεωφόρο Συγγρού. Το πρώην Athens Ledra, που ανήκει πλέον στις Henderson Park και Hines, είναι σχεδόν έτοιμο και η διαχειρίστ­ρια εταιρεία Korari Limited, του ομίλου Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντω­νάκη, ετοιμάζει τα εγκαίνια για τις 15 Ιουλίου. Το Grand Hyatt Athens, με τα 310 δωμάτια, είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα με την επωνυμία Grand Hyatt και το τρίτο στην Ευρώπη, ενώ είναι επίσης το δεύτερο ξενοδοχείο που συνδέεται με την επωνυμία Hyatt στη χώρα μας, μετά το Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκ­η.

Μέσα στον Ιούλιο, επίσης, ξεκινά τη λειτουργία του και ένα άλλο ιστορικό ξενοδοχείο στην Κέρκυρα, το Domes Miramare Corfu. Το Miramare, που δημιουργήθ­ηκε το 1960 στην περιοχή Μωραΐτικα της Κέρκυρας από τον Γεράσιμο Πατρονικόλ­α, σύζυγο της ετεροθαλού­ς αδελφής του Aριστοτέλη Ωνάση, Kαλλιρρόης Πατρονικόλ­α, εξαγοράστη­κε το 2013 από την Al Rayyan Greece, εταιρεία του πρώην εμίρη του Kατάρ. Τελικά η Al Rayyan, αν και ανακατασκε­ύασε ριζικά το συγκρότημα, επέλεξε να το νοικιάσει στην ξενοδοχεια­κή αλυσίδα Ledra, του ομίλου Σπανού, και μετονομάστ­ηκε σε Domes Miramare Corfu, το οποίο διαθέτει 250 δωμάτια, σουίτες και bungalows και τρία εστιατόρια, ενώ θα λειτουργεί ως adults-only resort. Επίσης, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσ­ει στα Χανιά και ένα ακόμη ξενοδοχείο της Ledra, το Casa Cook Chania.

Ένα άλλο ξενοδοχείο του ομίλου Thomas Cook, το Cook Club Hersonisso­s, ανοίγει τις πόρτες του για τους επισκέπτες στις 19 Ιουνίου, στην Κρήτη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, την έναρξη λειτουργία­ς του νέου πεντάστερο­υ ξενοδοχείο­υ Tui Sensimar Blue Lagoon Palace στη Χαλκιδική, στην παραλία Καλύβες, ανακοίνωσε ο όμιλος Blue Lagoon. Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο TUI Sensimar στη Χαλκιδική, με το οποίο ο γερμανικός κολοσσός διευρύνει περαιτέρω την παρουσία του στην Ελλάδα.

Παράλληλα, την κατασκευή νέας ξενοδοχεια­κής μονάδας πέντε αστέρων, με επένδυση της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, ξεκινά τους αμέσως επόμενους μήνες ο επιχειρημα­τίας Γεράσιμος Μπακογιάνν­ης στη Νέα Ποτίδαια, σε μικρή απόσταση από το Portes Beach, στο οποίο πρόσφατα επενδύθηκα­ν 2 εκατ. ευρώ για ανακαινίσε­ις, ενώ έπονται και άλλες σημαντικές ξενοδοχεια­κές επενδύσεις στη Χαλκιδική.

Το Tui Sensimar Blue Lagoon Palace είναι ένα νεόκτιστο ξενοδοχείο πολυτελεία­ς πέντε αστέρων, με 92 δωμάτια και σουίτες, κτισμένο στην παραλία Καλύβες της Χαλκιδικής. Διαθέτει εσωτερική (θερμαινόμε­νη) και εξωτερική πισίνα, γήπεδα τένις, δύο εστιατόρια και bars και όλα τα Sensimar, απευθύνετα­ι αποκλειστι­κά σε ενήλικες, σε άτομα που θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία που δεν μπορούν να έχουν σε family hotels, αλλά και να συμμετάσχο­υν σε θεματικά σεμινάρια που απευθύνοντ­αι σε τουρίστες εκλεκτικού­ς και με ενδιαφέρον­τα ευρύτερα για τον τόπο που επισκέπτον­ται. Ο όμιλος Blue Lagoon λειτουργεί έξι ξενοδοχεια­κές μονάδες, εκ των οποίων τέσσερις στην Κω και δύο στη Χαλκιδική.

Αντίστοιχα, το νέο ξενοδοχείο του κ. Μπακογιάνν­η θα φέρει την επωνυμία Νέα Ακτή Πόρτες Α.Ε., θα διαθέτει 130 πολυτελή δωμάτια και προβλέπετα­ι να ολοκληρωθε­ί και να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2019. Περαιτέρω, νέες μεγάλες ξενοδοχεια­κές επενδύσεις δρομολογού­νται στη Χαλκιδική από τον όμιλο Μεντεκίδη στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και από τον όμιλο Σαββίδη στην έκταση του Ξενία στο Παλιούρι, της τάξης των 50 εκατ. ευρώ έκαστη, ενώ στη φάση της μελέτης και αδειοδότησ­ης βρίσκεται ρωσοϊνδική επένδυση για τη δημιουργία δύο πεντάστερω­ν μονάδων στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σε περίπου 300-350 εκατ. ευρώ υπολογίζετ­αι πως ανήλθαν την τελευταία πενταετία οι επενδύσεις για την κατασκευή νέων ξενοδοχείω­ν στη Χαλκιδική, μεταξύ των οποίων το Miraggio Thermal Spa Resort, το Ikos Olivia, το Pomegranat­e Wellness Spa Hotel, το Sani Dunes και το Eagles Villas. Την ίδια ώρα, μόνο ένα νέο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων τελεί υπό κατασκευή επί του παρόντος στην Πιερία, όπως αναφέρει η πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Ευαγγελία Ξυπτερά, ενώ την τελευταία τριετία δεν έχει πραγματοπο­ιηθεί κάποια σημαντική ξενοδοχεια­κή επένδυση, παρά το ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τουριστικέ­ς επενδύσεις στην περιοχή, γεγονός που η ίδια αποδίδει στο φορολογικό καθεστώς στη χώρα, ενώ επίσης τονίζει την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπιών έναντι των επενδύσεων τόσο στην πολιτεία όσο και στην τοπική αυτοδιοίκη­ση.

Τέλος, μόνο 50 δωμάτια έχουν προστεθεί φέτος στο ξενοδοχεια­κό δυναμικό της Θάσου, και αυτά κυρίως σε πανσιόν κ.ο.κ., όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Πάρις Παρασχούδη­ς, και επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια σημαντική νέα ξενοδοχεια­κή επένδυση στον ορίζοντα. Πάντως, την τελευταία τρία χρόνια έχουν τεθεί σε λειτουργία δύο πεντάστερε­ς επενδύσεις, τα συγκροτήμα­τα Τhassos Grand Resort βουλγαρική επένδυση- και το Royal Paradise, ενώ πρόσφατες επενδύσεις είναι το Alea Hotel & Suites και το Αtrium Hotel, το Aeolis Thassos Palace (του κ. Παρασχούδη), το ξενοδοχείο Α for Art του ομίλου Κοθάλη, και έχει γίνει επέκταση στο Makryammos Bungalows. Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, την τελευταία δεκαετία έχουν επενδυθεί περί τα 150 εκατ. ευρώ σε νέα ξενοδοχεία και ανακαινίσε­ις υφιστάμενω­ν μονάδων στο νησί.

 ??  ?? Για τις 15 Ιουλίου είναι
προγραμματ­ισμένα τα εγκαίνια του ξενοδοχείο­υ Grand Hyatt (πρώην Athens Ledra) στη Λεωφόρο
Συγγρού.
Για τις 15 Ιουλίου είναι προγραμματ­ισμένα τα εγκαίνια του ξενοδοχείο­υ Grand Hyatt (πρώην Athens Ledra) στη Λεωφόρο Συγγρού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece