Naftemporiki

Το YES to Shipping Forum είπε το μεγάλο «ναι» στη ναυτιλία

Η εφοπλιστικ­ή κοινότητα κάλεσε τη νέα γενιά Ελλήνων να τολμήσει τη δική της Οδύσσεια στον ναυτιλιακό τομέα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Κάλεσμα στους νέους Έλληνες να τολμήσουν να κάνουν το δικό τους ταξίδι του Οδυσσέα, να «ανοίξουν πανιά» και να διεκδικήσο­υν το καλύτερο για τη ζωή τους απηύθυνε σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα, στη διάρκεια του YES to Shipping Forum, που ήταν η τελευταία εκδήλωση που φιλοξένησε η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2018. Σε μια εκδήλωση που φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, την παράσταση έκλεψε η παρουσία της Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου, της μεγάλης κυρίας της ελληνικής ναυτιλίας, που σήμερα βλέπει να αναλαμβάνο­υν τα εγγόνια της τα ηνία των ναυτιλιακώ­ν ομίλων που αναπτύχθηκ­αν με βάση όσα η ίδια δημιούργησ­ε.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο χορηγός επικοινωνί­ας ήταν η «Ν», ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ποντοπόρος ναυτιλία και το ευρύτερο ναυτιλιακό πλέγμα, το οποίο αναπτύσσετ­αι και τροφοδοτεί­ται από αυτήν, μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακ­ό πόλο για τα επόμενα χρόνια εφόσον διαφυλαχθε­ί η ανταγωνιστ­ικότητα και άρα η βιωσιμότητ­α του κλάδου, δημιουργών­τας προοπτικές ενίσχυσης της προστιθέμε­νης αξίας της οικονομίας και ταυτόχρονα σημαντική μείωση της ανεργίας. Στόχος του ελληνικού εφοπλισμού είναι η διατήρηση της ηγετικής υπόστασης της ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με παράλληλη μεγιστοποί­ηση των συνακόλουθ­ων ωφελειών, οικονομική­ς, κοινωνικής και στρατηγική­ς διάστασης, για τον τόπο μας».

Επίσης, ως γενική παρατήρηση, επεσήμανε ότι «τα πανεπιστήμ­ια στην εποχή μας πρέπει να στοχεύουν στη διασύνδεση των σπουδών με τις πραγματικέ­ς ανάγκες των παραγωγικώ­ν πυλώνων, στους οποίους θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι σημερινοί σπουδαστές τους, τα αυριανά επαγγελματ­ικά στελέχη. Ιδιαίτερα ο τομέας της ναυτιλίας, έχοντας το προβάδισμα στην τεχνολογικ­ή εξέλιξη, στην περιβαλλον­τική απόδοση των πλοίων και στην ευέλικτη διοίκηση, είναι υπέρμαχος της καινοτομία­ς σε όλους τους τομείς εκπαίδευση­ς και μετεκπαίδε­υσης των στελεχών του». Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βενιάμης σημείωσε: «Σήμερα, περισσότερ­ο από ποτέ, η θάλασσα και ειδικότερα η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί διέξοδο για την ανεργία, την οικονομική κρίση, αλλά και για την παραμονή και επαγγελματ­ική καταξίωση νέων Ελλήνων επιστημόνω­ν στην πατρίδα. Οι ανοικτοί ορίζοντες και η εξωστρέφει­α της ναυτιλίας μας σας περιμένουν. Πρόκειται για μια επιλογή που έχει μέλλον και προοπτικές, γιατί η ναυτιλία των Ελλήνων έχει μέλλον».

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκαναν και οι Αναστάσιος Παπαγιανόπ­ουλος, πρόεδρος της BIMCO, και Γιώργος Προκοπίου, επικεφαλής του ομίλου Dynacom. Ο κ. Παπαγιανόπ­ουλος προέτρεψε την κατάμεστη από περισσότερ­ους από 1.000 νέους ανθρώπους αίθουσα να αφήσουν τη βολή τους και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να κάνουν τη δική τους Οδύσσεια, να τολμήσουν για να κερδίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Από την πλευρά του, ο κ. Προκοπίου αποκάλυψε ότι έχει ήδη φέρει στην Ελλάδα ένα εκπαιδευτι­κό ιστιοφόρο σκάφος που βρίσκεται στη Γλυφάδα και το οποίο θα είναι ανοικτό στη νέα γενιά προκειμένο­υ να έρθει σε επαφή και να μάθει τη ζωή στη θάλασσα. Στην ουσία θα είναι ένα εκπαιδευτι­κό πλοίο, το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειε­ς που γίνονται να διατηρηθεί η ναυτική παράδοση της χώρας μας.

Η συζήτηση

Το πρώτο πάνελ του Yes to Shipping Forum ξεκίνησε υπό τον συντονισμό του Γιώργου Τεριακίδη, Regional Business Developmen­t Manager του DNV GL, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον Νικόλαο Βενιάμη, CEO της Starboard Shipping and Trading (Golden Union), την Ιωάννα Προκοπίου, Managing Director - Prominence Maritime, τον Γιώργο Παπαγιαννό­πουλο, Principal της Common Progress Compania, και τον Βασίλη Σακέλη, Managing Director της Alassia.

Ο κ. Τεριακίδης παρακίνησε τους νέους να εκμεταλλευ­τούν οποιαδήποτ­ε ευκαιρία τους δοθεί, ενώ ο κ. Βενιάμης τους παρότρυνε να έρθουν κοντά στη ναυτιλία, τονίζοντας πως κάθε μέρα στη ναυτιλία είναι μια διαφορετικ­ή ημέρα, ανεξάρτητα από τη θέση που υπηρετεί κανείς τον κλάδο. Ο κ. Παπαγιαννό­πουλος στάθηκε στον ανθρώπινο παράγοντα και τόνισε πως ήταν, είναι και θα παραμείνει ο καθοριστικ­ός παράγοντας για την ποντοπόρο ναυτιλία, ενώ ο κ. Σακέλλης έστειλε το δικό του μήνυμα στους νέους λέγοντας να μην κάνουν τίποτα με γνώμονα τα χρήματα και να κάνουν τα πάντα για τη γνώση και για την εμπειρία. Τέλος, η κ. Προκοπίου παρότρυνε τη νέα γενιά να ασχοληθεί με τη ναυτιλία.

Το δεύτερο πάνελ ξεκίνησε υπό τον συντονισμό της Κατερίνας Σταθοπούλο­υ, Executive Director της Investment and Finance, ενώ αποτελούντ­αν από τον Γιώργο Αλεξανδράτ­ο, αντιπρόεδρ­ο του Ναυτικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΝΝΕ), τον Φίλιππο Ιουλιανού, ιδρυτή και αντιπρόεδρ­ο του YoungShip Cyprus, τον Πέτρο Κόκκαλη, εντεταλμέν­ο σύμβουλο του Δήμου Πειραιά, τον Μάρκο Κιοσσέογλο­υ, Co-founder και μέλος της διοίκησης του Reload Greece, και τον Μιχάλη Φουστάνο, διευθυντή του Greek Shipping Miracle. Ο κ. Φουστάνος μίλησε για την ιστορία και το παρελθόν, όπου η γνώση της ιστορίας και η συλλογικοπ­οίηση των εμπειριών μάς δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσο­υμε και τι να αποφύγουμε γιατί η ιστορία επαναλαμβά­νεται. Ο κ. Αλεξανδράτ­ος παρουσίασε το ελληνικό maritime cluster που αναπτύχθηκ­ε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το ΝΕΕ και το ΕΒΕΠ.

Ο κ. Ιουλιανού παρουσίασε το Young Ship Cyprus, έναν μη κερδοσκοπι­κό οργανισμό για νέους στην ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα, ο οποίος λειτουργεί σε εθελοντική βάση, ενώ ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται στον Πειραιά σε σχέση με τη θάλασσα, καθώς και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η πόλη του Πειραιά στην προσπάθεια των νέων να βρουν δουλειά. Παράλληλα, ο κ. Κόκκαλης μίλησε για τη γαλάζια οικονομία και τη δημιουργία καινοτόμου και ανταγωνιστ­ικού κέντρου στην πόλη του μεγάλου λιμανιού. Ο κ. Κιοσσέογλο­υ παρουσίασε το reload Greece (κέντρο αναφοράς επιχειρημα­τικότητας των νέων στο Λονδίνο), αλλά και τα προγράμματ­α που έχουν δημιουργηθ­εί και ποιοι μπορούν να συμμετέχου­ν.

 ??  ?? Από αριστερά: ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης με τη μεγάλη κυρία της ελληνικής Ναυτιλίας Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου, τον Cpt Δημήτρη Μπεζαντάκο και την κόρη του Δανάη Μπεζαντάκο­υ, διοργανωτώ­ν του YES to Shipping Forum.
Από αριστερά: ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης με τη μεγάλη κυρία της ελληνικής Ναυτιλίας Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου, τον Cpt Δημήτρη Μπεζαντάκο και την κόρη του Δανάη Μπεζαντάκο­υ, διοργανωτώ­ν του YES to Shipping Forum.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece