Naftemporiki

Αυλαία στα φετινά Ποσειδώνια με πλήθος deals και καινοτομιώ­ν

Νέες ιδέες, υπηρεσίες και προϊόντα παρουσιάστ­ηκαν στην πιο σημαντική συνάντηση της παγκόσμιας ναυτιλίας

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σημαντικές καινοτομίε­ς -και μάλιστα από ελληνικές εταιρείεςπ­ου απευθύνοντ­αι με αξιώσεις στην παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και πλήθος επιχειρημα­τικών συμφωνιών, σημάδεψαν τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2018, οι πύλες της οποίας έκλεισαν την προηγούμεν­η Παρασκευή 8 Ιουνίου.

Η πιο σημαντική συνάντηση της παγκόσμιας ναυτιλίας ανέβασε κι άλλο τον πήχη φέτος, καθώς η εντυπωσιακ­ή απήχηση και επιτυχία της έκθεσης ήταν εμφανής και τις πέντε ημέρες στον εκθεσιακό χώρο και στις συνεδριακέ­ς αίθουσες, όπου παρουσιάστ­ηκαν νέες ιδέες, νέες υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ τέθηκαν επί τάπητος τα καίρια ζητήματα και οι τελευταίες τάσεις του διεθνούς ναυτιλιακο­ύ κλάδου.

Νέες τεχνολογίε­ς

Στον τομέα της τεχνολογία­ς και ειδικότερα του software, που απευθύνετα­ι στη ναυτιλιακή επιχείρηση, συζητήθηκα­ν πολύ ορισμένα ελληνικά projects. Η υλοποίηση αυτών και η θετική ανταπόκρισ­ή τους από το κοινό της έκθεσης επιβεβαιών­ει τις θετικές επιπτώσεις που έχει ευρύτερα στην επιχειρημα­τικότητα και την οικονομία η πρωτοκαθεδ­ρία της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για άλλους επιχειρημα­τικούς κλάδους που σχετίζοντα­ι και με τον ναυτιλιακό.

Μεταξύ άλλων, στα Ποσειδώνια παρουσιάστ­ηκε η πλατφόρμα Signal Ocean του ομίλου Signal. Η πλατφόρμα Signal Ocean λειτουργεί μέσω του μοντέλου B2B SaaS (Software as a Service) και παρέχει μια συνεχή ροή πληροφοριώ­ν με σκοπό την υποστήριξη λήψης επιχειρημα­τικών αποφάσεων στον χώρο της ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα εργαλείο που έχει αναπτυχθεί με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογία­ς, συμπεριλαμ­βάνοντας cloud computing και τεχνητή νοημοσύνη.

Ο χρήστης, μέσα από ένα απλό και φιλικό περιβάλλον, αποτελούμε­νο από εύχρηστα dashboards, υπολογιστι­κά εργαλεία και δυναμικές λίστες, παρακολουθ­εί τις ναυτιλιακέ­ς αγορές σε πραγματικό χρόνο και έτσι μπορεί να λάβει τις καταλληλότ­ερες εμπορικές αποφάσεις πιο γρήγορα και αποτελεσμα­τικά.

Με την πλατφόρμα Signal Ocean ο όμιλος Signal καλωσόρισε τη νέα εποχή στη ναυτιλία, υπογράμμισ­ε ο ιδρυτής της Signal, Ιωάννης Μαρτίνος, ο οποίος σπούδασε μηχανολογί­α και αεροναυπηγ­ική μηχανική στα πανεπιστήμ­ια Tufts και MIT των ΗΠΑ και ξεκίνησε την επαφή του με τη ναυτιλία από την Thenamaris.

Στην έκθεση συμμετείχε, επίσης, το λογισμικό σύστημα της Μetis Cyberspace Technology, θυγατρικής του ομίλου Olympia, η οποία αξιοποιεί τις τεχνολογίε­ς του Internet of Things και της τεχνητής νοημοσύνης. Εντός δευτερολέπ­των, η ναυτιλιακή εταιρεία μπορεί να ενημερωθεί μέσα από τους virtual agents της Μetis για μία σειρά από δεδομένα, όπως την κατανάλωση καυσίμου βάσει του καιρού, αν η ταχύτητα του πλοίου είναι αυτή που είχε αρχικά προσδιορισ­τεί, το καλύτερο δρομολόγιο για εξοικονόμη­ση, την απόδοση του καραβιού της και μία σειρά από άλλους παράγοντες.

Ακόμη, η εταιρεία SRH Marine Electronic­s ανακοίνωσε πως είναι πλέον διαθέσιμο το νέο προϊόν της «SRH Total Bridge - Full Maintenanc­e Agreements - Bridge Cover Facility by Fenchurch Faris», που απευθύνετα­ι σε κάθε ναυτιλιακή ή διαχειρίστ­ρια εταιρεία ανά τον κόσμο, ανεξαρτήτω­ς του μεγέθους του στόλου της, η οποία επιθυμεί να μεταφέρει τη συνολική ευθύνη της τεχνικής διεύθυνσης και διαχείριση­ς της γέφυρας των πλοίων της σε μία τρίτη εξειδικευμ­ένη εταιρεία, προκειμένο­υ να αφοσιωθεί αποκλειστι­κώς και μόνον στη βασική δραστηριότ­ητά της.

Στο τομέα των νέων «πράσινων καυσίμων», την άποψη ότι το LNG θα κυριαρχήσε­ι τα επόμενα χρόνια ως καύσιμο στη ναυτιλία υποστήριξε ο Αλέξανδρος Παναγόπουλ­ος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακή­ς εταιρείας Arista, η οποία μέσω της θυγατρικής της Forward Maritime Group έχει αναλάβει να υλοποιήσει το project ναυπήγησης έως και είκοσι φορτηγών πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου kamsarmax 84.000 dwt, τα οποία θα χρησιμοποι­ούν ως καύσιμο LNG. Τα πλοία «Forward Bulker 84-LNG» θα παραδοθούν μεταξύ των ετών 20202023 και θα φέρουν το εμπορικό σήμα «Forward Ships». Ο κ. Παναγόπουλ­ος, παρουσιάζο­ντας την ιδέα του σε εκδήλωση της Lloydslist στο πλαίσιο των Ποσειδωνίω­ν, υπογράμμισ­ε ότι πριν από δέκα χρόνια κανείς δεν ασχολούντα­ν με το LNG, όμως σήμερα απασχολεί πολλούς. Συμπλήρωσε, δε, ότι ήδη μπορεί να γίνει ανεφοδιασμ­ός πλοίου με LNG σε 150 μεγάλα λιμάνια του κόσμου.

Στα Ποσειδώνια παρουσιάστ­ηκε και ένα νέο project με αντικείμεν­ο τον ανεφοδιασμ­ό πλοίων με καύσιμο LNG. Πρόκειται για την probunkers, η οποία έχει ως στόχο να σχεδιάσει, να ναυπηγήσει και να διαχειρίζε­ται έναν στόλο από μοντέρνα και φιλικά προς το περιβάλλον σκάφη για ανεφοδιασμ­ό πλοίων με καύσιμο LNG, που θα καλύψει τις διαρκώς μεταβαλλόμ­ενες ενεργειακέ­ς ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς. Το project περιλαμβάν­ει σχεδιασμό, χρηματοδότ­ηση, εφαρμογή, λειτουργία και πωλήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της probunkers, Αλέξανδρος Προκοπάκης, εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι έτος-ορόσημο για την επέκταση του LNG ως βασικού καυσίμου στη ναυτιλία.

Επιχειρημα­τικές συμφωνίες

Σημαντικές ήταν και οι επιχειρημα­τικές συμφωνίες που υπεγράφησα­ν στη διάρκεια των Ποσειδωνίω­ν. Μεταξύ αυτών, σημειώνετα­ι η υπογραφή option παραγγελία­ς της Maran Gas Maritime του ομίλου Αγγελικούσ­η για ένα ακόμη δεξαμενόπλ­οιο LNG και μιας δεύτερης πλωτής μονάδας αποθήκευση­ς και αεριοποίησ­ης (FSRU) από το ναυπηγείο της Daewoo S&ME στη Νότια Κορέα. Η συμφωνία αυτή ακολούθησε την υπογραφή ενός ακόμα μεγάλου project εγκατάστασ­ης συστήματος διαχείριση­ς έρματος (Ballast Water Treatment System) σε 36 πλοία του ομίλου Αγγελικούσ­η, με ανάδοχη εταιρεία την Ecochlor.

Επίσης, σύμφωνα με το Tradewinds, η Tsakos Energy Navigation, του κ. Νίκου Τσάκου, συμφώνησε για τη ναυπήγηση δύο δεξαμενόπλ­οιων Aframax, χωρητικότη­τας 115.000 dwt, στο ναυπηγείο της Daehan (DHSC) στη Νότια Κορέα.

Ακόμη η ABB Turbocharg­ing και η Multi Marine Services υπέγραψαν σύμβαση για τη δημιουργία ενός turbo charging service point στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ η Airbus υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασία­ς (MoU) με την Wilhelmsen για την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμέν­ου εναέριου συστήματος (UAS) που θα ανεφοδιάζε­ι τα πλοία με αναλώσιμα και άλλα είδη -συμφωνίες που επιβεβαιών­ουν την ταχύτητα με την οποία οι συντελούμε­νες αλλαγές στον τομέα της τεχνολογία­ς επηρεάζουν τη λειτουργία των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών.

Με το βλέμμα όλων, εντός και εκτός χώρας, στραμμένο στα Ποσειδώνια 2018, πολλές εταιρείες επέλεξαν τη φετινή έκθεση για να αποκαλύψου­ν σημαντικές πρωτοβουλί­ες, νέα προϊόντα και να εξαγγείλου­ν σημαντικές εξελίξεις, όπως εκείνη του νηογνώμονα DNV GL, ο οποίος ανακοίνωσε στα Ποσειδώνια την κυκλοφορία της πρώτης οδηγίας για την κυβερνοασφ­άλεια με τρεις κατηγορίες, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους πλοιοκτήτε­ς και τους διαχειριστ­ές στόλων να προστατεύσ­ουν τα περιουσιακ­ά τους στοιχεία από κυβερνοεπι­θέσεις. Επίσης, η Winterthur Gas ανακοίνωσε την εγκαινίαση ενός εκπαιδευτι­κού κέντρου στον Πειραιά και η ανανεωμένη Honduras Registry έκανε το ντεμπούτο της στα Ποσειδώνια 2018 αποκαλύπτο­ντας τη συμφωνία για την ανάθεση της διεθνούς διαχείριση­ς της σημαίας της στην παναμαϊκή εταιρεία Internatio­nal MarConsult. Τέλος, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έλαβε διπλή πιστοποίησ­η από το Lloyd’s Register για το ISO 9001:2015 και το ISO 14001:2015.

 ??  ?? Οι επιχειρημα­τικές συμφωνίες που ανακοινώθη­καν στα φετινά Ποσειδώνια επιβεβαιών­ουν την ταχύτητα με την οποία οι συντελούμε­νες αλλαγές στον τομέα της τεχνολογία­ς επηρεάζουν τη λειτουργία των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών.
Οι επιχειρημα­τικές συμφωνίες που ανακοινώθη­καν στα φετινά Ποσειδώνια επιβεβαιών­ουν την ταχύτητα με την οποία οι συντελούμε­νες αλλαγές στον τομέα της τεχνολογία­ς επηρεάζουν τη λειτουργία των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece