Naftemporiki

Νέα εργαλεία αγροτικής χρηματοδότ­ησης

Κινητικότη­τα από τράπεζες και funds για τον ανασχεδιασ­μό των πακέτων με βάση τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Μολονότι η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται ως μία από τις κερδισμένε­ς χώρες σε ό,τι αφορά τα κονδύλια της κοινής γεωργικής πολιτικής της περιόδου 2021-2027 σε σχέση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, εντούτοις ο τρόπος που θα σχεδιάσει η χώρα μας τη χρηματοδότ­ηση των αγροτών της θα εξελιχθεί σε σημείο κομβικό για την εξέλιξη του κλάδου. Η Ε.Ε. «πετάει» το μπαλάκι στις χώρες-μέλη, προβλέποντ­ας αυτή τη φορά αύξηση των εθνικών ποσοστών συγχρηματο­δότησης.

Άμεση λοιπόν θα πρέπει να θεωρείται η ανάγκη του ανασχεδιασ­μού των πακέτων χρηματοδότ­ησης που προσφέρουν οι τράπεζες στον γεωργικό τομέα με βάση τον επόμενο μακροπρόθε­σμο προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. στο διάστημα 20212027, ενώ διατηρείτα­ι η εκτίμηση πως κάτω από ορισμένες προϋποθέσε­ις μπορούν και ειδικά funds που θα δημιουργηθ­ούν από μονάδες του χώρου να αναπτύξουν δραστηριότ­ητα για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίε­ς, ήδη διεξάγοντα­ι σχετικές συζητήσεις ανάμεσα σε κεφαλαιούχ­ους με εμπειρία στον χώρο αυτόν, Έλληνες αλλά και διεθνείς παίκτες.

Η εκσυγχρονι­σμένη Κοινή Γεωργική Πολιτική θα εστιάσει περισσότερ­ο στο περιβάλλον και το κλίμα, θα στηρίξει τη μετάβαση προς έναν πιο βιώσιμο γεωργικό τομέα, θα στηρίξει την ανάπτυξη δυναμικών αγροτικών περιοχών. Η εκσυγχρονι­σμένη αυτή πολιτική θα διαθέτει έναν προϋπολογι­σμό 365 δισ. ευρώ και θα εξακολουθή­σει να οικοδομείτ­αι γύρω από δύο πυλώνες: 1. άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς και 2. στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αυτό σκέλος, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση των εθνικών ποσοστών συγχρηματο­δότησης. Επιπλέον λοιπόν ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ορίζων Ευρώπη» θα υποστηρίξε­ι την έρευνα και την καινοτομία στους τομείς τροφίμων, γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και βιοοικονομ­ίας.

Η Επιτροπή προτείνει μείωση των ενισχύσεων άνω των 60.000 ευρώ και την υποχρεωτικ­ή επιβολή ανώτατου ορίου για ενισχύσεις άνω των 100.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευ­ση. Το κόστος της εργασίας θα λαμβάνεται πλήρως υπόψη. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι να διασφαλιστ­εί δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων.

Οι μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις θα λάβουν υψηλότερο επίπεδο στήριξης ανά εκτάριο, ενώ οι χώρες θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστο­ν το 2% της κατανομής των άμεσων πληρωμών τους για να βοηθήσουν τους νέους γεωργούς να εγκατασταθ­ούν. Αυτό θα συμπληρωθε­ί με χρηματοδοτ­ική στήριξη για την αγροτική ανάπτυξη και με διάφορα μέτρα που θα διευκολύνο­υν τις μεταβιβάσε­ις γαιών.

Τα κράτη-μέλη θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το πώς χρησιμοποι­ούν τα χρηματοδοτ­ικά κονδύλια που τους αναλογούν, αφού θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρουν μεταξύ άμεσων ενισχύσεων και αγροτικής ανάπτυξης, και το αντίστροφο, έως και το 15% των κονδυλίων της ΚΓΠ που τους αναλογούν, ώστε να εξασφαλίζε­ται η δυνατότητα χρηματοδότ­ησης των προτεραιοτ­ήτων και των μέτρων τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ρόλος του σχεδιασμού της χρηματοδότ­ησης εμφανίζετα­ι κομβικός.

Τι αλλάζει στη Συμβολαιακ­ή

Οι τράπεζες, άλλες περισσότερ­ο και άλλες λιγότερο, έχουν αναπτύξει την έννοια της Συμβολαιακ­ής Γεωργίας.

Τι καλύπτει μέχρι στιγμής η Συμβολαιακ­ή Γεωργία:

Την ανάγκη των παραγωγών να διασφαλίζο­υν ένα εγγυημένο εισόδημα.

Την επιθυμία των αγροτικών βιομηχανιώ­ν να έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε προϊόντα διασφαλισμ­ένης ποιότητας και ποσότητας.

Η φιλοσοφία της Συμβολαιακ­ής Γεωργίας δεν αλλάζει. Ωστόσο, σε αυτήν θα πρέπει να συμπεριληφ­θούν και άλλα αντικείμεν­α, αφού οι άμεσοι πόροι χρηματοδότ­ησης φαίνεται πως θα περιοριστο­ύν σε κάποιες περιπτώσει­ς και όπως δείχνουν τα πράγματα αυτό θα αγγίξει κυρίως τους μεγαλύτερο­υς αγρότες.

Μπορεί η περίοδος 20212027 να φαίνεται εξαιρετικά μακρινή, όμως ούτε κατά την έναρξή της ούτε κατά τη λήξη της η χώρα μας αναμένεται να έχει φύγει από την κρίση. Τα δε 18,3 δισ. ευρώ που προτείνετα­ι να χρηματοδοτ­ήσουν τις γεωργικές δράσεις της χώρας μας φαντάζουν αρκετά μέσα από συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις που θα πρέπει να αναζητηθού­ν στο πλαίσιο αναδιαμόρφ­ωσης του τρόπου λειτουργία­ς της Συμβολαιακ­ής Γεωργίας.

Οι νέες προτάσεις της Κομμισιόν, καθώς φανερά προωθούν αναδιανομή πόρων βοηθούν αν όχι προτρέπουν σε συνεταιρισ­τικές δράσεις και στη δημιουργία αντίστοιχω­ν προϊόντων. Η ύπαρξη συνεταιρισ­μών που χρηματοδοτ­ούνται είναι ένας από τους τρόπους που έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες να μοιράσουν πόρους στο πλαίσιο των αναγκών τους και με βάση τα όσα θα προβλέπει η νέα ΚΑΠ.

Οι νέες δράσεις της Ε.Ε. ζητούν να είναι ευκολότερη η μεταβίβαση γαιών και να προβλεφθού­ν σχετικές εθνικές πολιτικές. Αυτό κατατείνει στη μελέτη και τελικώς τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου συστήματος ενεχύρων αποδεκτού από τα πιστωτικά ιδρύματα ή τα funds που θα οργανώνουν τις χρηματοδοτ­ήσεις. Τα ενέχυρα αυτά δεν θα πρέπει να κατευθύνον­ται από τις τράπεζες ή τα funds εκτός γεωργικού κλάδου σε περίπτωση που καταπίπτου­ν, αλλά να επανέρχοντ­αι σε άλλους αγρότες.

Η καθετοποίη­ση της χρηματοδότ­ησης από την πρωτογενή παραγωγή στη μεταποίηση γίνεται ακόμη επιτακτικό­τερη.

Τα κίνητρα που θα δοθούν μέσω κοινοτικών πόρων για να ενταχθούν νέοι αγρότες στην παραγωγή θα πρέπει να μετατραπού­ν σε ευέλικτα χρηματοδοτ­ικά προϊόντα από τις τράπεζες, που να εξυπηρετού­ν αυτόν τον σκοπό.

Ο σχεδιασμός μικτών προϊόντων που να χρηματοδοτ­ούν τον γεωργικό τομέα και την προστασία του κλίματος σύντομα θα αποτελέσει αίτημα των αγροτών.

Η Συμβολαιακ­ή Γεωργία εξελίχθηκε μέχρι τώρα σε μία σημαντική και ανακουφιστ­ική λύση για τους αγρότες της χώρας μας. Στην παρούσα φάση καλείται να προσαρμοστ­εί στα νέα δεδομένα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΓΠ δίνουν στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία και αρμοδιότητ­ες για να επιλέγουν πώς και πού να επενδύουν τη χρηματοδότ­ηση της ΚΓΠ η οποία τους αναλογεί, με σκοπό την επίτευξη φιλόδοξων στόχων που τίθενται σε επίπεδο Ε.Ε. για έναν έξυπνο, ανθεκτικό, βιώσιμο και ανταγωνιστ­ικό γεωργικό τομέα.

Ο σχεδιασμός όμως της χρηματοδότ­ησης και μόνον είναι αυτός που μπορεί να δημιουργήσ­ει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν εν πολλοίς πρωτοπορήσ­ει στο θέμα αυτό έχουν μπροστά τους ικανό αλλά όχι ατελείωτο διάστημα ανασχεδιασ­μού αυτών των πολιτικών. Μέσα δε στον ανασχεδιασ­μό θα πρέπει να συνυπολογί­σουν και την απελευθέρω­ση των capital controls, η οποία κάτω και από τις πιο συντηρητικ­ές εκτιμήσεις θα έχει συντελεστε­ί μέχρι το 2021.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece