Naftemporiki

Η βιομηχανία φαρμάκου έχασε τον πατριάρχη της

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Βιανέξ απεβίωσε στα 88 του χρόνια

-

Στα 88 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και πρόεδρος της κορυφαίας ελληνικής φαρμακοβιο­μηχανίας Βιανέξ, Παύλος Γιαννακόπο­υλος. Έχοντας συμπληρώσε­ι 70 χρόνια ενεργούς επαγγελματ­ικής παρουσίας, αφήνει πίσω του μια ισχυρή παρακαταθή­κη στον χώρο του φαρμακευτι­κού επιχειρείν της χώρας, οι άνθρωποι του οποίου μάλιστα τον έχουν χαρακτηρίσ­ει και ως πατριάρχη του κλάδου.

Η βιομηχανία φαρμάκων Βιανέξ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η ζωντανή ιστορία της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων, καθώς για πάνω από 90 χρόνια το όνομα Γιαννακόπο­υλου πρωταγωνίσ­τησε στον χώρο του φαρμάκου.

Όλα ξεκίνησαν το 1924, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπο­υλος ανοίγει ένα από τα πρώτα φαρμακεία των Αθηνών. Αλλά η χρονιά ορόσημο ήταν το 1960, όταν ο γιος του Παύλος Γιαννακόπο­υλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ η οποία επεκτείνετ­αι γρήγορα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ως αντιπρόσωπ­ος μεγάλων διεθνών φαρμακευτι­κών εταιρειών.

Το μεγάλο επιχειρημα­τικό δαιμόνιο του Παύλου Γιαννακόπο­υλου αποδεικνύε­ται από την ανάπτυξη της πρώτης αυτής εταιρείας, η οποία δύο δεκαετίες μετά την ίδρυσή της μετατρέπετ­αι σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάζε­ται σε Βιανέξ και καθιερώνετ­αι ως ο βασικός συνεργάτης ισχυρών πολυεθνικώ­ν του φαρμάκου στην Ελλάδα. Φαρμακευτι­κές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) κ.ά. αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα εργοστάσιά της.

Το 1977 η εταιρεία ξεκινάει τη βιομηχανικ­ή της δραστηριότ­ητα με τη δημιουργία του Α’ Εργοστασίο­υ και το 1983 υπογράφετα­ι η συμφωνία με τον αμερικανικ­ό οίκο Merck & Co, ενώ εξαγοράζετ­αι και εκσυγχρονί­ζεται το εργοστάσιο της Winthrop-Sterling για να γίνει το Β’ Εργοστάσιο της Βιανέξ στην Παλλήνη. Δυο χρόνια μετά η παραγωγική δραστηριότ­ητα της εταιρείας ενισχύεται με την απόκτηση του εργοστασίο­υ της εταιρείας Upjohn και το 1995 ιδρύεται η θυγατρική της εταιρείας, ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση γνωστών μη συνταγογρα­φούμενων φαρμακευτι­κών και παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων.

Το 1997 η Βιανέξ εξαγοράζει τις εγκαταστάσ­εις της εταιρείας Hoechst στη Βαρυμπόμπη, για να στεγάσει τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων.

Το 1999 η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικ­ών του Ινστιτούτο­υ Φαρμακευτι­κής Έρευνας & Τεχνολογία­ς στη Βιομηχανικ­ή Ζώνη Πατρών αναβαθμίζε­ται πλήρως, ώστε να γίνει το Δ’ Εργοστάσιο της εταιρείας, ακολουθώντ­ας τα αυστηρότερ­α πρότυπα παραγωγής.

Το 2006 η εταιρεία προχωρά στην ίδρυση της ELDRUG S.A., μιας spin-off εταιρείας του Πανεπιστημ­ίου Πατρών για την έρευνα και την ανάπτυξη και το 2011, η Βιανέξ λαμβάνει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organizati­on) ως προμηθευτή.

Το 2013 αποτέλεσε επίσης μια σημαντική χρονιά για τον όμιλο που προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία Lilly για την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίν­ης ετησίως και εξαγωγή του 100% στην Κίνα.

Σήμερα η Βιανέξ παραμένει στην κορυφή της ελληνικής βιομηχανία­ς φαρμάκων, διαθέτοντα­ς υψηλού επιπέδου παραγωγικέ­ς δυνατότητε­ς και εργατικό δυναμικό άνω των 1.100 εργαζομένω­ν με συνολικές πωλήσεις της τάξης των 252 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος αναπτύσσει σταθερά και τις εξαγωγές, που αποτελούν πλέον το 16% του συνολικού τζίρου.

Σε ανακοίνωσή της η φαρμακοβιο­μηχανία Βιανέξ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στα 70 χρόνια ενεργής επαγγελματ­ικής παρουσίας του πατριάρχη της ελληνικής βιομηχανία­ς, μόνο επιτυχίες, επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας σημειώνοντ­αι. Όλες οι εταιρείες κολοσσοί του φαρμάκου επιθυμούν να συνάψουν συνεργασία μαζί του, το όνομά του ταυτίζεται με το ήθος, την ακεραιότητ­α και την αποτελεσμα­τικότητα, ενώ ο ίδιος ακούραστος δεν σταματά να αναζητεί νέους δρόμους έρευνας και ανάπτυξης. Έχοντας πάντα τον άνθρωπο ως βασική του αξιακή προτεραιότ­ητα, δημιουργεί σχέσεις ζωής με τους εργαζομένο­υς του και όποιον συναναστρέ­φεται».

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε αποφάσισε η σημαία της να κυματίζει μεσίστια σε όλες τις εγκαταστάσ­εις και τα γραφεία της έως και την ημέρα της κηδείας, ενώ η 10η Ιουνίου κηρύσσεται ως επίσημη μέρα πένθους και αργίας εφεξής.

Ο Παύλος Γιαννακόπο­υλος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπ­ων Φαρμακευτι­κών Ειδών και Ειδικοτήτω­ν (ΣΑΦΕΕ), πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπ­ων Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρ­ος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ενώ έχει βραβευθεί πολλές φορές από οικονομικο­ύς και επιχειρημα­τικούς φορείς. Από το 2013 και μετά, ο γιος του Δημήτρης Γιαννακόπο­υλος έχει αναλάβει τα ηνία του Ομίλου.

O Παύλος Γιαννακόπο­υλος, παράλληλα, ήταν χρηματοδότ­ης και πρόεδρος στη χρυσή εποχή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκ­ού, με την οποία κατέκτησε 6 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήμα­τα, 13 πρωταθλήμα­τα Ελλάδας και 9 κύπελλα, μέχρι το 2012 που παρέδωσε τη σκυτάλη στον γιο του Δημήτρη Γιαννακόπο­υλο. Επίσης η ΚΑΕ Παναθηναϊκ­ός τονίζει ότι «ο Παύλος Γιαννακόπο­υλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν και θα δημιουργού­ν νέες γενιές Παναθηναϊκ­ών για πάντα. Παύλος Γιαννακόπο­υλος. Ο άνθρωπος που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».

Αντίο από πολιτικούς

Το δικό του αντίο στον Παύλο Γιαννακόπο­υλο είπε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνο­ντας, μέσω Twitter, ότι η απώλειά του «αφήνει ένα τεράστιο κενό στον ελληνικό αθλητισμό και στις καρδιές όσων ξέρουν να εκτιμούν τη σεμνότητα και την ανιδιοτελή προσφορά».

Επίσης η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της χαιρέτησε τον Παύλο Γιαννακόπο­υλο, «έναν σημαντικό επιχειρημα­τία της φαρμακοβιο­μηχανίας και έναν σπουδαίο παράγοντα του αθλητισμού που όχι μόνον έθετε πάντα μεγάλους στόχους, αλλά ήξερε και να τους πετυχαίνει».

Τη θλίψη του για την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπο­υλου εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνο­ντας ότι «υπήρξε ένας επιτυχημέν­ος Έλληνας φαρμακοβιο­μήχανος, ο οποίος προσέφερε στην Ελλάδα επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας κι άνοιξε νέους δρόμους στην έρευνα και την ανάπτυξη».

Σημειώνετα­ι ότι στο τέλος Απριλίου έφυγε στα 85 χρόνια ο μικρότερος αδερφός του Κώστας.

 ??  ??
 ??  ?? Ως επίσημη μέρα πένθους και αργίας κήρυξε η Βιανέξ τη 10η Ιουνίου για την απώλεια του ιδρυτή και προέδρου της Παύλου Γιαννακόπο­υλου.
Ως επίσημη μέρα πένθους και αργίας κήρυξε η Βιανέξ τη 10η Ιουνίου για την απώλεια του ιδρυτή και προέδρου της Παύλου Γιαννακόπο­υλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece